De circa doi ani de zile, conducerea societatii Electroceramica taie din zilele de concediu ale salariatilor, datorita unei interpretari abuzive a Codului Muncii. Astfel, societatea castiga niste bani de pe seama angajatilor.

Angajatii societatii Electroceramica contribuie, din nestiinta, la bugetul societatii. Asta, deoarece angajatilor care au avut zile de concediu medical li se taie din concediul de odihna legal. Astfel, daca un angajat are 10 zile de concediu medical, el va fi "penalizat" automat cu pierderea unei zile de concediu de odihna.

Valeria Murasan, directorul general al Electroceramica SA, a declarat pentru Ziarul 21 ca masura este prevazuta de Codul Muncii. "In cazul angajatilor cu concedii medicale aplicam prevederea art.

140 (2) din Codul Muncii, conform caruia durata efectiva a concediului de odihna anual se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic. Conform art. 50 lit.

a si b din Codul Muncii, concediul medical suspenda de drept contractul individual de munca si ca atare perioada respectiva nu constituie activitate prestata", a declarat Valeria Murasan.

Numai ca, interpretarea directorului de la Electroceramica este neconforma cu drepturile angajatilor. Reprezentantii Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, prin Directia Legislatia Muncii, au precizat ca teza prevazuta de art. 140(2) din Legea 53/2003 - Codul Muncii, face referire la cu totul altceva.

"Precizam de asemenea ca situatiile de suspendare ale contractului individual de munca, pot sa nu influenteze durata concediului de odihna, daca prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern exista, conform prevederilor art. 49 (3) din Codul Muncii, prevederi corespunzatoare in acest sens, cu exceptia cazului de suspendare pentru fapte imputabile salariatului", s-a precizat de la Directia Legislatia Muncii. Conform Contractului colectiv de munca, art. 74 (5), "concediul medical al salariatului nu poate reprezenta cauza reducerii concediului anual".

In consecinta, directoarea Electroceramica SA aplica abuziv prevederile Codului Muncii si le taie oamenilor din concediul de odihna sau chiar le ia din salariu, fara a avea acest drept!