Executarea silita a celor 10 romani condamnati in dosarul "Hadareni" este din nou amanata. Magistratii Judecatoriei Ludus au cerut explicatii de la Ministerul Afacerilor Externe, desi acesta nu este parte in proces. Intre timp, tensiunea creste, iar rromii ameninta ca vor aprinde si ei casele romanilor.

Magistratii amana judecata in cazul Hadareni

Presedintele Judecatoriei Ludus, magistratul Maria Neamtu a amanat, ieri, pentru a doua oara solutionarea contestatiei depusa de romanii din localitatea mureseana Hadareni la formele de executare silita demarate de rromii din comuna in baza sentintei irevocabile a Curtii de Apel Targu-Mures mentinuta de Inalta Curte de Casatie si Justitie printr-o decizie din primavara acestui an.

"La termenul urmator sa veniti cu avocatul care va face actele din umbra, sa va reprezinte", le-a spus judecatorul Maria Neamtu rromilor. Ea a anuntat ca instanta este de parere ca trebuie acordat un nou termen pentru a primi de la MAE cea de-a doua hotarare a Curtii Europene a Drepturilor Omului din dosarul in care Statul Roman a pierdut procesul intentat de rromii din Hadareni.

Magistratul sustine ca fara hotararea respectiva instanta nu se poate pronunta asupra contestatiei la executare cu care a fost investita.

Decizia presedintelui Judecatoriei Ludus este surprinzatoare intrucat este vorba de doua procese absolut distincte. In cauza solutionata la CEDO este vorba de un proces intre niste cetateni si Statul Roman care are la baza modul in care s-au comportat institutiile statului, Romania fiind obligata de instanta europeana sa plateasca daune pentru incalcarea Conventiei Europene.

Totodata, ca pe plan intern, rromii s-au judecat cu romanii si au avut castig de cauza, obligatia de a plati daune revenind cetatenilor si nu statului, astfel ca cele doua sentinte nu se exclud una pe cealalta, iar hotararea magistratilor din cadrul CEDO nu poate anula sentinta data de instantele din Romania.

"Lasa ca va dam si noi foc!"

Amanarea solutionarii spetei a incins din nou spiritele, astfel ca la iesirea din sala de judecata rromii si romanii au avut noi schimburi dure de replici.

"Lasa ca va dam si noi foc", "Va afurisim la biserica sa ajungeti toti unde a ajuns Bucur" (decedat in evenimentele din 1993 ‹ n.r.) sau "Am dat slujbe la biserica si o sa va duceti toti, unul dupa altul, asa cum s-au dus si casele noastre", sunt doar cateva din cuvintele adresate de rromi cetatenilor romani ale caror bunuri au fost sechestrate la inceputul lunii trecute.

Mai mult, rromii sustin ca despagubirile obtinute la CEDO ar fi prea mici comparativ cu durerea care le-a fost pricinuita de romani. "Nu s-a facut nici o dreptate, pentru ca in 1992 a murit sotul meu si in septembrie 1993, cand eram vaduva cu 4 copii, mi-au dat foc la casa si am stat 4 ani cu copiii intr-un cotet. Nu s-a rezolvat nimic.

Nu se face nici o dreptate", a afirmat Otilia Rostas, unul din rromii reclamanti. Ea a adaugat ca suma de 15.000 de euro, care i se cuvine in baza sentintei de la Strassbourg, este infima comparativ cu ceea ce a suferit, impreuna cu cei 4 copii ai sai.

Nici romanii de la Hadareni nu s-au lasat, insa, mai prejos, acestia intorcandu-le rromilor replici la fel de dure. Acestia i-au acuzat, de asemenea, pe cetatenii de etnie rroma ca au mintit la CEDO atat in privinta bunurilor distruse, cat si in ceea ce priveste procesul de reconstructie a caselor.

Jandarmeria a infiintat un post permanent la Ludus

Pe fondul conflictului care mocneste in localitatea mureseana, fortele de ordine au intrat in alerta inca din luna iulie, printre propunerile avansate pentru aplanarea crizei fiind infiintarea aici a unui post de jandarmi sau dublarea numarului de efective la postul de politie din Chetani.

Seful Ministerului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a declarat, insa, ca nu se poate realiza un post permanent de jandarmi, dar a adaugat ca schema de personal la postul de politie va fi largita.

In paralel, incepand din aceasta luna, la Ludus, adica la circa 10 kilometri de Hadareni, a fost infiintata o structura permanenta de jandarmi care va participa la asigurarea masurilor de ordine si siguranta publica in zona. Acestia sustin ca in caz de nevoie ei vor ajunge in zona in 10 minute.

In septembrie 1993, la Hadareni a izbucnit un conflict interetnic, cand casele a 13 cetateni de etnie rroma au fost incendiate dupa ce un roman a fost injunghiat. In acelasi conflict au mai decedat alte patru persoane printre doua au ars de vii in imobilele incendiate.