Primaria Timisoara simte ca nu mai face fata flagelului de parazitism stradal, manifestat in primul rand prin cersetorie si prostitutie. Municipalitatea si Politia au efectuat in mai multe randuri razii, au identificat cersetorii, i-au fotografiat, ampretat, anchetat si chiar le-au dat amenzi, dupa care i-au trimis in judetele de unde proveneau. Acestia au revenit insa in oras, la mila cetatenilor.

Primarul orasului, Gheorghe Ciuhandu, a declarat ca este exasperat de lupta cu morile de vant asa ca a gandit cateva modificari pentru Legea 61/1991, ce reglementeaza sanctionarea faptelor de incalcare a normelor de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice.

Propunerile au fost inaintate Inspectoratului Judetean de Politie, care trebuie sa le inainteze forurilor superioare de la Bucuresti.

Concret, Ciuhandu doreste ca amenzile sa fie fixe si nu intre anumite valori, asftel incat fiecare sanctiune sa fie clar individualizata valoric. Primarul crestin-democrat a propus si scoaterea terminologiei de "avertisment" din legea amintita, pe motiv ca este "o frectie la picior de lemn".

Cea mai drastica modificare ar fi reintroducerea sanctionarii cu inchisoarea contraventionala in cazul in care cersetorul sau prostituata nu-si plateste amenzile.

Conform evidentelor primite de Ciuhandu, in acest an au fost intocmite sase dosare penale pentru prostitutie si 15 dosare penale pentru cersetorie la toate cele patru sectii de politie din oras.

Din cele sase dosare, in doua cazuri s-a inceput urmarirea penala, fiind sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara, iar in patru dosare, ca urmare a indicatiilor procurorului, care nu a acceptat solutia de trimitere in judecata, s-a propus neinceperea urmaririi penale.

In privinta cersetoriei situatia este asemanatoare, din cele 15 dosare penale intocmite, doar doua s-au acceptat de catre Parchet pentru inceperea urmaririi penale. In sase cazuri, nu s-a acceptat trimiterea in judecata, dosarele fiind solutionate prin neinceperea urmaririi penale, iar restul de sapte sunt in lucru la Parchet sau Politie.

Edilul ii sfatuieste pe procurorii din Timisoara "sa nu mai faca pe granzii si culantii", sa-si faca datoria si sa adopte o alta conduita.