Majoritatea unitatilor de invatamant din judetul Sibiu situate in localitati din mediul rural vor incepe anul nou scolar fara sa aiba autorizatia sanitara de functionare.

Potrivit reprezentantilor Directiei de Sanatate Publica (DSP), situatia este cauzata de conditiile igienico-sanitare care, in lipsa banilor pentru instalarea retelelor de alimentare cu apa curenta, raman precare.

Angajati in controalele sanitare care au demarat in a doua jumatate a lunii august, reprezentantii DSP raman reticenti fata de posibilitatea ca primarii a numeroase localitati din judet sa poate face pe ultima suta de metri ceea ce au neglijat o vara intreaga.

"Au fost verificate un numar de 192 de unitati scolare, respectiv gradinite, scoli generale si licee din mediul rural si urban, iar controalele au urmarit cu precadere aprovizionarea cu apa potabila, modul de colectare si evacuare a deseurilor solide si lichide, functionarea grupurilor sanitare, aprovizionarea cu substante dezinfectante, asigurarea iluminatului corespunzator si starea mobilierului", a declarat unul dintre specialistii DSP.

Cele mai mari probleme pe care le inregistreaza unitatile de invatamant din mediul rural se refera la asigurarea deschiderii noului an scolar in conditiile necesare de igiena, iar principalele constatari ale inspectorilor sanitar-veterinari se refera, in primul rand, la lipsa utilitatilor si la starea de degradare avansata a mobilierului si a imobilelor in care se tin cursurile.

"Au fost constatate acoperisuri degradate, infiltratii de apa in pereti, sobe defecte, latrine nevidanjate, mobilier vechi, lipsa unor surse de apa potabila si retea de canalizare defecta. Reparatii curente au fost efectuate la 64 de scoli si 32 de gradinite din mediul rural, dar la alte 14 scoli si sapte gradinite nu s-au facut nici un fel de reparatii curente", a mai spus Brandusa Sararu.

In urma controalelor s-a constatat ca la Porumbacu de Jos au fost furate usile de la cabinele de toaleta si nu exista fosa septica, iar la Bungard scoala nu are usi si peretii sunt afectati de igrasie. La Arpasu de Jos imobilul scolar are peretii cu igrasie si acoperisul degradat, iar la scoala din Ghijasa de Jos peretii casei sunt crapati.

Nici la Daia situatia nu este mai buna, acolo imobilul scolii generale fiind intr-o stare avansata de degradare. Peretii imobilului au igrasie, latrinele sunt nevidanjate, holul imobilului in care este adapostita gradinita are lemnaria tavanului rupta si prezinta un real pericol pentru copii.

Primarii comunelor vizate au promis ca vor incerca sa faca o serie de reparatii pana la inceputul anului scolar, dar problemele nu se opresc aici.

Si asta, deoarece cadrele didactice care sunt membri de sindicat ai Federatiei "Educatia Nationala" sunt chestionati in aceste zile pe tema posibilitatii de declansare a unei greve, iar in functie de decizia acestora, in unele unitati de invatamant inceputul noului an scolar ar putea fi amanat.