Spiritele s-au incins din nou intre romii si romanii din Hadareni, ieri, la Judecatoria Ludus, unde s-a judecat contestatia depusa de romani impotriva executarii silite a averilor lor. Scandalul a izbucnit dupa ce judecatoarea Maria Neamtu a citit decizia: suspendarea provizorie a executarii silite si amanarea procesului pana in 28 septembrie.

„Am stat cu patru copii intr-un cotet"

Desi romii prezenti au fost intrebati daca au ceva de spus in legatura cu derularea procesului, acestia au tacut pana in momentul in care s-a anuntat dispozitia judecatoriei. Atunci au inceput sa-si ameninte consatenii romani.

„Lasa ca o sa va dam si noi foc la case (…) Am dat slujbe la biserica si o sa va duceti toti, unul dupa altul, asa cum s-au dus si casele noastre", a spus Ghioloanca Moldovan. „Noi platim pentru tine. Mi-ai bagat jar in gura. Iti vine si tie randul. Nerusinatule! Da-ne pace! Da banii la tigani, ca sa nu mai avem treaba cu voi", a strigat femeia catre unul din romani.

O alta tiganca, Otilia Rostas, a spus ca romii au fost discriminati in ce priveste derularea procesului de la Ludus. „Am venit mai tarziu la tribunal si n-am auzit ca ni s-a dat cuvantul. Trebuia sa se faca un pic de dreptate, daca nu am avut avocati, nu sa ne discrimineze. N-avem dreptul sa vorbim nimic in tribunal, noi suntem tigani, noi suntem paduchiosi", a afirmat Otilia Rostas.

Aceasta a mai spus ca suma de 15.000 de euro, care i se cuvine in baza sentintei Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg, este infima comparativ cu ceea ce a patimit, impreuna cu cei patru copii ai ei, dupa ce in timpul conflictului din 1993 i-a fost arsa casa. „Nici cu un miliard de euro nu poti sa platesti cei patru ani pe care i-am stat in cotet cu copiii", a spus femeia.

Otilia Rostas a trecut apoi la amenintari. „Daca e asa, putem si noi sa ne facem dreptate, pentru ca ne-au crescut copiii si acum suntem multi. Nu ma intereseaza ca le vinde casele la romani, pentru ca am ramas cu patru copii, intre doi si zece ani, intr-un cotet de porci.

Atunci n-a venit nimeni sa ne ajute. N-am avut nimic si nu-mi pare rau ce s-a intamplat cu romanii, pentru ca ei trebuie sa-si ia pedeapsa", a spus femeia.

„Niste parliti si paduchiosi"

Romanii au ripostat la amenintarile tiganilor. „Sa nu creada tiganii ca ei sunt Dumnezeu pe fata pamantului, dar sa nu ne ameninte pe noi. M-au amenintat ca imi dau foc si ca ma termina. Sa incerce, dar am sa-i dau in judecata.

Asa cum au umblat ei pe la Strasbourg, asa o sa umblu si eu. V-a dat destul statul roman, la niste parliti si paduchiosi ce sunteti. V-a facut statul case si ati mintit la Strasbourg ca nu v-au facut. Cine va maltrateaza? Cine v-a maltratat din 1993?", a exclamat Gal Nicolae.

El a atras atentia ca este posibil sa se ajunga iarasi la scandal si romii vor fi iar nevoiti sa fuga prin padure (la fel ca in 1993 – n.r.).

La randul lui, Bucur Pavel, un alt condamnat in urma evenimentelor din 1993, de la Hadareni, se plange ca nici acum satenii nu au liniste din cauza romilor.

„Distrug hotarele. Omul cheltuieste 3-4 milioane cu aratul, discuitul, semanatul, iar cand sa mearga sa-si recolteze, nu mai are ce. Ei zic ca fura o caruta de lucerna, dar in fiecare zi cate o caruta ajunge sa ramai fara nimic.

Nu stiu ce le mai trebuie de la noi. Si noi suntem necajiti si amarati. Am 37 de ani de munca si patru milioane de lei salariu. Din acela traiesc. Ma duc inainte si muncesc, pentru ca altfel nu pot. Ei nu lucra nicaieri si se lafaiesc", a spus Bucur.

Dupa ce spiritele s-au mai calmat, romii si romanii s-au intors in Hadareni. O noua infatisare in proces va avea loc pe 28 septembrie, pana atunci se asteapta ca Ministerul Afacerilor Externe sa trimita o copie a hotararii Curtii Europene a Drepturilor Omului in Dosarul „Hadareni".

Despagubiri de sute de mii de euro

Dispozitia de ieri a Judecatoriei Ludus este consecinta unei sentinte a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a obligat zece familii de romani din Hadareni sa-i despagubeasca cu 1,3 miliarde de lei pe romii care au avut de suferit in timpul violentelor din 1993. Ca urmare, in 10 august, bunurile celor zece familii au fost puse sub sechestru, in vederea executarii silite a averilor.

Pe de alta parte, romii au fost despagubiti si de Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg. Instanta de la Strasbourg a consfintit, in 5 iulie o solutie amiabila intre statul roman si 18 romi, acestia urmand sa primeasca, in total, 262.000 de euro.

In 12 iulie, Curtea a acordat celor sapte romi care nu au acceptat oferta guvernului de stingere a litigiului pe cale amiabila, sume cuprinse intre 11.000 si 95.000 de euro.

In septembrie 1993, la Hadareni, doi romi au fost arsi de vii si doi linsati, dupa ce un roman a fost ucis in centrul satului de un tigan. Totodata, localnici romani si maghiari au incendiat 13 case ale unor romi.

Cinci persoane au fost condamnate pentru omor in urma conflictului interetnic de atunci, considerat cel mai violent de dupa 1990.