Romanii sunt tot mai inventivi cand vine vorba de gasirea unor noi surse de venit. E-mailurile sunt invadate de mesaje ale agentiilor care se ocupa cu gasirea locurilor de munca, contra cost, bineinteles, dar si cu cele ale vanzatorilor de "produse" dintre cele mai bizare. Mai nou se poate achizitiona aproape orice.

De la obiecte de uz comun pana la lucrari de licenta, de masterat si, de ce nu, proiecte care se pot realiza cu fonduri alocate de Uniunea Europeana. Ne-a atras atentia anuntul unui tanar care vinde proiecte pentru o pensiune turistica SAPARD.

Prin programul SAPARD, Romaniei ii vor fi alocate anual de catre UE aproximativ 153 de milioane de euro, pe o perioada de 7 ani. Suma se prezinta sub forma unor credite nerambursabile. In luna iunie, agentia SAPARD anunta intr-un comunicat de presa ca a primit un numar record de cereri de finantare, respectiv 112 cereri in valoare de peste 44 de milioane de euro.

Pe primul loc in cadrul cererilor au fost investitiile pentru exploatatiile agricole, proiectele depuse avand o valoare totala de aproape 10 milioane de euro. Diversificarea activitatilor economice din mediul rural a fost al doilea domeniu foarte solicitat, aici fiind inclus si Turismul rural. Suma la care ajung proiectele inaintate in acest sector este de 5,35 milioane euro.

Fiind rost de bani, fiecare incearca sa profite cum poate. Astfel, cel care citeste anuntul amintit poate cumpara un proiect de pensiune turistica SAPARD pentru doar 2 000 000 de lei vechi, desi riscul ca acesta sa nu fie viabil este foarte mare. Suma mica ceruta in anunt da de banuit, deoarece in joc sunt zeci de mii de euro.

Oferta primita pe e-mail este foarte generoasa, proiectul incluzand, printre altele, cererile de finantare gata completate, un plan de afaceri, strategii de marketing. Nu se precizeaza daca pentru cererea de finantare a fost folosit noul model, intrat in vigoare la 1 septembrie 2005.

Livrarea proiectului comandat ar urma sa se faca in sistem ramburs, prin posta, in maximum 3 zile, oriunde in tara.

"Nu am o firma prin care sa efectuez vanzarea, lucrez pe cont propriu, iar pe site-ul agentiei nu sunt firme de consultanta specializate in acest domeniu", a declarat Gabriel Ceovee, titularul anuntului, contactat telefonic de redactorii nostri, in cautare de mai multe informatii.

"Studiul de fezabilitate oferit este facut pentru o pensiune turistica montana, dar poate fi adaptat oricarei zone. Nu conteaza daca este pe litoral sau la campie. Tot ce trebuie sa faceti este sa introduceti caracteristicile locatiei la care v-ati gandit.

Toate proiectele pot sa fie facute de aceeasi persoana, iar daca puneti numele firmei dumneavoastra pe el este deja un proiect diferit. Nu am vandut inca nici un material, dar oricum ele nu ar fi la fel din moment ce introduceti alte nume si alte informatii", a adaugat acesta.

Din experienta noastra un studiu de fezabilitate facut pe o zona montana nu este aplicabil unei zone de campie, posibilitatile de la fata locului fiind cu totul altele. Neavand vanzari, ofertantul nu ne poate asigura succesul.

Anuntul mai pune pe tava si peste 200 de modele de vile si cabane si totodata modalitati de garantare si de asigurare a sumei de bani necesare aportului beneficiarului. "Referitor la bani, pot sa va spun ca sunt angajat al unei firme americane si aceasta va poate oferi un credit de 100.000 de dolari, cu o perioada de gratie de 3 ani.

Este foarte avantajos", a incercat sa ne convinga titularul anuntului. Fiind "pe cont propriu", nu stim cum intentioneaza tanarul sa se achite de datoriile la buget pentru viitoarele castiguri din vanzari. Legea nr. 241 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale intrata in vigoare in aceasta luna este foarte aspra cu cei care isi ascund veniturile, acestia putand intra dupa gratii.

Pozitia agentiei SAPARD cu privire la proiectele vandute prin intermediul anunturilor este clara. "Aceasta practica nu este legala! Un proiect nu are valoare daca nu a fost intocmit individual si pe specificul zonei, respectiv al activitatii", a declarat Oana Voichitoiu, sef Serviciu Promovare Comunicare din cadrul agentiei.

"Studiul de fezabilitate nu are cum sa se potriveasca oricarui proiect. Cum ar fi ca pentru un proiect ce priveste o ferma destinata cresterii melcilor sa se foloseasca aceleasi date ca pentru o ferma destinata cresterii vacilor de lapte? Nu se potrivesc. Sfatuim potentialii beneficiari ai finantarii SAPARD sa apeleze la o firma de consultanta.

Sunt cateva afisate pe site-ul agentiei. Daca nu, pot apela la ANCA (Agentia Nationala pentru Consultanta Agricola) sau la BRIPS (Birourile Regionale pentru Implementarea Programului SAPARD). Deocamdata nu avem o metoda de contracarare a acestei practici de vanzare", a continuat Oana Voichitoiu.

Firmele de consultanta realizeaza legal proiectele pentru programul SAPARD. "Prin proiect se dau pana la 7% din costul total al investitiei pentru consultanta. Aceasta implica, printre altele, intocmirea documentatiei, obtinerea avizelor. Exista o intreaga documentatie pentru obtinerea acestora din urma si, in plus, avizele se platesc.

Pentru un proiect de minim 5000 de euro suma care se aloca pentru consultanta este de aproximativ 350 de euro. Doua milioane este putin", a declarat Cornelia Melenti, consultant pe proiecte europene. Ramane de vazut cine alege sa-si cumpere proiectul "la taraba".