Agentia Nationala pentru Protectia Mediului a organizat, in perioada 6-7 septembrie, la Hotel „Carmen“ din statiunea Venus, conferinta finala a proiectului „Twinning in domeniul substantelor chimice pentru imbunatatirea cadrului legislativ si al aplicarii acesteia”.

In cadrul lucrarilor seminarului au fost analizate activitatile desfasurate in baza proiectului derulat intre Austria si Romania, in cadrul proiectului PHARE RO 2002/IB/EN/01 ce a avut o durata de doi ani (2003-2005).

Aceste activitati s-au concentrat asupra transpunerii legislatiei europene, consolidarii structurilor administrative, pregatirii expertilor si a persoanelor mandatate pentru aceasta, precum si asupra implementarii legislatiei in practica institutiilor cu atributii in acest domeniu.

„Proiectul a fost absolut necesar si sustinut si finantat de Comisia Europeana si a fost destinat sa aduca modificari ale legislatiei romanesti in domeniul chimicalelor in conformitate cu normele europene, dar sa si pregateasca specialisti apti sa implementeze aceasta legislatie.

Proiectul este un succes – au fost elaborate trei Hotarari de Guvern si doua Ordine de Ministru in privinta regimului substantelor periculoase (mod de administrare si manipulare, restrictii la import-export etc) si au fost instruiti un numar aproape dublu de specialisti decat a fost prevazut initial.

Astfel ca, in acest moment in Romania exista 150 de specialisti”, a declarat pentru „Replica” Ioan Gherghes, secretar de stat si presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.

Proiectul „Twinning in domeniul substantelor chimice pentru imbunatatirea cadrului legislativ si al aplicarii acesteia” s-a dorit de la inceput o incercare a Romaniei de a imbunatati intelegerea generala privind tintele activitatii de protectie a mediului, precum si managementul substantelor chimice ca si componenta cheie a dezvoltarii viitoare, in scopul de a proteja natura si

implicit sanatatea umana in cadrul dezvoltarii durabile, cerinta a Natiunilor Unite. Au fost atrasi in aceast program 37 de experti din 7 tari europene (Austria, Germania, Grecia, Olanda, Polonia, Slovacia si Slovenia), alaturi de care s-au aflat permanent alti doi consultanti rezidenti ai twinningului si de 10 experti romani.

Daca reprezentantii ambasadelor Austriei si Germaniei la Bucuresti, ai Delegatiei Uniunii Europene in Romania, ai agentiilor de mediu din toata tara, ai subprefectului Constantei Adrian Nicolaescu au fost alaturi de specialistii romani in cadrul dezbaterilor, trambitata prezenta a ministrului Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu, a ramas la nivelul declarativ.

Aceasta a lipsit de la conferinta de presa – care, de fapt nici nu a mai avut loc – motivul invocat de organizatori fiind ca domnia sa a fost chemata de primul ministru insusi pentru dezbateri privind... integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

Iar cand „seful” te convoaca, nu mai conteaza faptul ca delegatii UE (!) si presa te asteapta la o conferinta „banala“, privind totusi niste norme europene...