Contractele incheiate, in ultimii ani, de fostul director general al Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta SA, Gheorghe Moldoveanu, au declansat un adevarat scandal cu iz penal, scandal care este departe de a se fi incheiat.

De altfel, cotidianul „Replica” a prezentat, pe larg, afacerile derulate in port sub coordonarea fostului director Gheorghe Moldoveanu si care s-au constituit intr-un adevarat jaf la adresa banului public.

Aceasta deoarece marea majoritate a contractelor mari incheiate in Portul Constanta au fost facute in detrimentul Companiei, sume de zeci de milioane de dolari scurgandu-se in conturile clientelei politice a fostului partid de guvernamant.

A fost nevoie insa de o schimbare de guvern pentru ca lui Gheorghe Moldoveanu sa ii fie luate la puricat contractele incheiate in timpul mandatului sau de director protejat de PSD. Semnalele de alarma trase de cotidianul nostru nu au ramas fara ecou.

Asa se face ca imediat dupa schimbarea conducerii CN APMC au fost incepute, la modul cel mai serios, o serie de verificari asupra modului in care au fost incheiate contractele privind externalizarea serviciilor portuare si nu numai. Ba mai mult, referitor la acest aspect s-a aratat sensibil de interesat si actualul ministru al Transporturilor, Gheorghe Dobre.

De altfel, la o ultima prezenta a acestuia in Constanta, Dobre a facut referire la contractul prin care firma Cobra Security a ajuns sa asigure paza si protectia in port. Remarca a fost si mai nuantata cu ocazia recentei vizite a presedintelui Traian Basescu, care declara, referitor la contractul cu Cobra Security, ca acesta nu este unul necesar.

Si daca ar fi singurul! Tot presedintele tarii a apreciat ca gardurile care imprejmuiesc, din asa-zise ratiuni de „securitate”, platforma Portului Constanta ca fiind garduri de tip „sovietic”.

Si pentru ca lucrurile sa se lamureasca o data si pentru totdeauna, coroborat cu cercetarile specifice ale Inspectoratului Judetean de Politie Constanta, la sediul CN APMC si-au facut simtita prezenta, incepand de alaltaieri, 6 septembrie a.c., reprezentantii Curtii de Conturi a Romaniei si ai Corpului de Control al ministrului Transporturilor, Gheorghe Dobre.

Potrivit surselor noastre, misiunea echipei complexe sosite in Potul Constanta este aceea de a cerceta absolut toate contractele incheiate de fostul director Gheorghe Moldoveanu, contracte care deja se stie ca sunt cu probleme si ca, mai ales, au produs mari pierderi CN APMC.

Si tot potrivit surselor noastre, faptul ca respectivele contracte au produs pierderi si ca parte din ele au fost renegociate de actuala conducere a CN APMC, tocmai pentru a reduce din pierderi, l-a infuriat extrem de tare pe actualul ministru al Transporturilor, Gheorghe Dobre.

Motiv pentru care, Gheorghe Dobre este decis, dupa cum ne-au incredintat sursele noastre, sa faca dreptate, in sensul ca vrea vinovatii – si mai ales pe pionul principal in ecuatia jafului petrecut la nivelul Portului Constanta, adica pe Gheorghe Moldoveanu – pedepsiti.

Potrivit informatiilor noastre, ministrul Transporturilor a solicitat ca verificarile sa fie extrem de riguroase, astfel incat, in cel mai scurt timp, Gheorghe Moldoveanu sa raspunda penal pentru faptele sale.

In acelasi context, surse demne de incredere ne-au precizat ca echipa complexa de control care a descins la CN APMC este chitita sa solicite Justitiei, ca urmare a evaluarii finale a pagubelor produse de fostul director general al Companiei, instituirea sechestrului asigurator asupra averii lui Gheorghe Moldoveanu.

De mentionat ca se asteapta ca echipa Curtii de Conturi, respectiv a Corpului de Control al ministrului Gheorghe Dobre, sa fie prezente in port pana la sfarsitul acestei luni, avand in vedere volumul mare de activitate pe care trebuie sa o desfasoare.