Chiar daca politistii prahoveni sustin ca nici in Ploiesti si nici in celelalte localitati din judet, Moartea alba inca n-a inceput sa faca ravagii printre adolescenti, este bine sa fiti precauti si sa va urmariti copiii mai ales daca acestia au trecut de virsta adolescentei.

Este cert ca nici un consumator nu va recunoaste ca este dependent de droguri, ba mai mult se va apara cu argumente solide si va sustine sus si tare ca nici macar nu stie cum arata drogurile. Din nefericire simptomele consumului de droguri sint evidente si pot fi observate chiar daca nu aveti cunostinte medicale.

Ce trebuie sa urmariti atunci cind va suspectati copilul

Pierderea sau cresterea poftei de mincare, o inexplicabila scadere sau crestere in greutate, orice schimbare a obiceiurilor alimentare. Schimarea ritmului mersului, o incetinire sau o intepenire a mersului, o slaba coordonare a miscarilor. Insomnie, trezirea la ore ciudate, o lene neobisnuita.

Ochii rosii si inlacrimati, pupile mai mari sau mai mici ca de obicei. Palme umede si reci, miini tremuratoare, fata rosie sau palida. Atentie la miros de substante la expiratie, din corp sau de pe haine. Imediat dupa consumul drogului devine foarte activ, excesiv de vorbaret.

Are secretii nazale ca la raceala, extremitati reci. Urme de intepaturi pe antebrate in general. Pentru a-si ascunde viciul, unii consumatori se injecteaza chiar in spatele degetului mare de la picior, sau in spatele genunchiului. Isi trage tot timpul nasul are greturi si vome frecvente si are un tremur necontrolat al picioarelor si al capului.

Semne comportamentale

Din pacate un consumator de droguri va avea si o schimbare de comportament de multe ori neinteleasa de parinti si tratata cu indiferenta in speranta ca va trece de la sine. Prin urmare fiti atenti la: Schimbare in atitudine, comportament sau personalitate fara o cauza aparenta, schimbarea prietenilor sau evitarea celor vechi, nu vrea sa vorbeasca despre prietenii cei noi. Schimbarea hobby-urilor sau a intereselor.

Scaderea performantelor scolare, intirzieri repetate la scoala, absentari nemotivate sau abandon scolar. Schimbarea comportamentului acasa, pierderea interesului pentru familie si activitatile de familie. Devine uituc si distrat si nu se poate concentra si are in general o atitudine de nepasare. Isi pierde repede cumpatul, devine chiar violent sau din contra are resentimente puternice si plinge continuu.

Tratament doar la Bucuresti

In cazul in care observati ca de la o vreme ati inceput sa pierdeti sume mici de bani, de la o suta de mii de lei pina la citeva sute, fiti pe faza. S-ar putea ca nu dumneavoastra sa fiti cel cu capul in nori. Un consumator de droguri are nevoie continua de bani, fura bani sau obiecte pentru a fi vindute. Daca aveti ghinionul ca vreunul dintre copiii vostri sa fi cazut in patima drogurilor, mergeti de urgenta la un medic.

Din pacate in Prahova nu sint clinici de specialitate. Doar in Bucuresti exista sectii de dezintoxicare doar la Spitalul Al. Obregia din Bucuresti, situat intre statiile de metrou Piata Sudului si Aparatorii Patriei.