Astfel, in 16 aprilie 2004, vecinii sai, Elena Mecea si Aurel Sasarean, au adresat o sesizare municipalitatii, prin care anuntau ca in acel loc se face o constructie ilegala. Ca atare, Primaria si-a trimis echipa de inspectori de specialitate la fata locului, pentru a verifica situatia.

In procesul verbal de constatare, semnat de inspectorul Sandor Dumitru, se arata ca, intr-adevar, Virgil Vamos efectueaza pe strada Frunzisului fara numar lucrari de constructie neautorizate. Proprietarul a fost somat sa intre in legalitate, adica sa opreasca lucrarile si sa ceara autorizatie de constructie.

Acesta a ignorat cererea municipalitatii si, prin urmare, fostul primar Gheorghe Funar a formulat, in data de 25 iunie 2004, un act de plangere la Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj. Instanta era informata despre comportamentul proprietarului, care a preferat sa ramana in ilegalitate.

Noua administratie a preluat problema constructiei ilegale de pe strada Frunzisului. Astfel, in 28 octombrie 2004, inspectorii Primariei s-au deplasat din nou la adresa mentionata, constatand ca lucrarile continua si ca masurile dispuse de autoritati sunt in continuare ignorate de Virgil Vamos.

Ca urmare, in 17 noiembrie 2004, inspectorii au facut un nou control, de aceasta data insotiti de politisti. Fara rezultat.

Desi a primit si o sanctiune contraventionala de 10 milioane de lei, proprietarul a continuat nestingherit constructia. Una din problemele sesizate in legatura cu aceasta cladire este faptul ca, la etaj, consola iese pe domeniul public, pe strada Frunzisului numerele 14-16, si ii afecteaza astfel pe vecini.

Ultimul control s-a efectuat in 17 august 2005, cand inspectorii au inaintat primarului Emil Boc un referat prin care propun ca instanta judecatoreasca sa fie sesizata din nou, pentru ca Virgil Vamos sa fie obligat prin sentinta la demolarea constructiei ilegale de pe strada Frunzisului.

Vecinii sunt disperati

Intr-un imobil lipit de cladirea masiva, cu doua etaje, la care ieri lucra un muncitor, locuieste pensionara Elena Mecea, o vaduva de 70 de ani. "Uitati ce a facut... Mi-a stricat gardul, a promis ca il repara, dar nimic, dezastru. Cel care a construit e multimiliardar, nu se impiedica el de o baba.

Dar autoritatile nu intervin, vad ca nu se misca nimic", s-a destainuit Elena Mecea reporterilor ZIUA de Cluj. Cladirea arunca si o umbra pe terenul pensionarei, iar partea de langa gard a devenit necultivabila.

Mastodontul de pe Frunzisului 14-16 se afla intr-o stare de semiabandon, cu materialele de constructii, inclusiv fierarie pentru cimentare, aruncate claie peste gramada. Un singur muncitor trudea ieri, la ora 14.30, cand reporterii ZIUA de Cluj s-au deplasat la santierul lui Vamos. In rest, doar un caine negru, toropit de caldura, mai cauta umbra prin cladire.

Si al doilea vecin, Aurel Sasarean, este extrem de suparat de situatie. "Eu deja m-am resemnat. Nici nu stiam de decizia Primariei. El a cumparat mai demult terenul, dar, cand a inceput constructia, era sa imi darame firma. Am bagat 4 rabe de balastru, m-au costat mult, ca sa nu se surpe. Nu a respectat nici o legislatie in domeniu.

Nu m-a ascultat, e cam arogant. Mi-a stricat gardul, la fel si la vecina. Cred ca a intrat un pic si pe trotuar. Nu am vrut sa ma judec cu el pentru ca nu am timp de procese. Am acest SRL care vinde anvelope, din asta traiesc si doresc sa imi vad de treaba. Nu mi-e frica de concurenta, i-am spus si lui sa vanda ce vrea, ca am clientela mea. Vom vedea ce o mai fi", a marturisit Sasarean.

"Constructorul" imobilului, Virgil Sorin Vamos, este patronul si administratorul firmei VSV INVEST GRUP SRL, situata la patru numere mai sus de imobilul in constructie. Firma este detinuta in asociere cu Terezia Vamos, probabil mama acestuia.

Administratorul firmei este tot Virgil Sorin Vamos, iar specificul activitatii este comertul cu amanuntul si vulcanizarea. Firma este profitabila, daca ne gandim ca in posesia ei se afla un autoturism 4x4 Toyota Landcruiser, un Peugeot si un camion Iveco in leasing. In ciuda insistentelor reporterului ZIUA de Cluj, Virgil Vamos nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.

Nepot de traseist politic

Poate ca nu e lipsit de importanta ca forta financiara a lui Sorin Vamos este, cel putin in parte, si rezultat al influentei politicului. El este nepotul lui Traian Vamos, fost consilier local si om politic care a trecut prin mai multe partide, PUNR si PRM. Nepotul Vamos este divortat si are un copil cu Mihaela Caraba.