Cu treburi prin Maramuresul istoric, la o cafea, reporterii GAZETEI au auzit o intamplare incredibila, in care un minor de la o Casa de tip familial din municipiul Sighetu Marmatiei era supus unor agresiuni fizice. Mergand pe firul povestii, am dat de un caz fara precedent. Baiatul, Vasilica, sa-i spunem, era folosit de unii si de altii intr-o rafuiala a adultilor.

Nu am reusit sa obtinem declaratii oficiale deoarece in momentul de fata se face o ancheta, dar prin mijloace specifice am aflat povestea. Sighetul este un oras mic si daca stranuti in centru, se aude la iesirea dinspre Baia Mare.

La jumatatea lunii august, de la celebrul Spital de psihiatrie urmau sa fie externati trei din cei patru copii internati. Ei apartin fostului DPC, sunt de la Casele de copii sighetene unde sunt internati cei cu handicap psihic sever.

Si aici, ca si in Baia Mare, maestrul Stefan Darabus, directorul HHC, a implementat un proiect prin care au aparut casele de tip familial, iar copiii nimanui au fost dezinstitutionalizati. Unul din Centrele de copii este condus de Floare Moldovan si are sase case de tip familial in subordine. In case sunt intre 12 si 15 copii, cea mai mare parte fiind copii cu handicap psihic si locomotor sever.

Examenul ce nu iese

Povestea incepe de mai demult, aveam sa aflam ulterior. Dupa reorganizarea Directiei pentru Protectia Copilului, in fostul DPC a ramas sef, cu functia de director adjunct, Nicolae Boitor, seful Casei de copii de la Gardani si cel care a lucrat la casa proprietate personala cu minorii pe care-i avea in ingrijire.

Pentru a ramane pe post, doar a inceput sa-i placa, Boitor s-a inscris la cele doua examene care s-au organizat. Nu a promovat nici unul, in concluzie este doar interimar. Interesant e ca in perioada examenelor a cautat sprijin la sefii de Centre. La unii a gasit, la altii nu. Din ultima categorie face parte si Floare Moldovan, sefa de Centrului din Sighetu Marmatiei.

De atunci, intre cei doi nu a mai existat colaborare, se sopteste pe la colturi, si Moldovan a ajuns pe lista neagra a interimarului.

A te razbuna pe cineva este simplu, mai ales in sistemul de protectia copilului. Boitor are, se pare, o sustinere, ca sa nu-i spunem altfel, la seful de sindicat din DPC, o anume doamna Danciu. Acestea sunt elementele care se vor lega de povestea trista a lui Vasilica.

Legati cu cearceaful

Copiii cu probleme psihice severe au un comportament imprevizibil. Din discutiile cu mai multe persoane avizate, acesti copii au perioade de calm, de activitate nonviolenta, dar in momentul in care fixeaza un obiect (televizor, usa, geam etc.), inseamna ca va urma o criza, in care violenta este principala componenta comportamentala. De obicei, acel obiect este tinta furiei.

Mai grav este atunci cand aceste crize se rasfrang asupra propriului corp. In aceasta situatie copiii se zgarie, isi produc singuri rani"

La Sighet, avand in vedere ca acolo a fost Caminul Spital (cel de groaza), multe organizatii din strainatate au venit cu fel si fel de echipamente care sunt in ajutorul copiilor si a celor care ii ingrijesc. Exista un fel de sorturi, care se pun pe acesti copii pentru a-i proteja in cazul unei crize. In lipsa acestor sorturi, se poate face ceva asemanator cu un cearsaf.

Nu sunt camasi de forta, cum se foloseau mai de mult, dar au un rol de protectie. Este infernul copiilor din Sighet si o parte a celor din Baia Mare

Vasilica este un copil care are astfel de probleme. Desi nu iti vine sa crezi, la statura sa, minor fiind, a distrus televizoare si chiar usi.

Fotografiile lui Boitor

Revenind la povestea noastra, trei copii au fost externati din spital, cu starea de sanatate ameliorata, la jumatatea lunii trecute. Nu erau locuri pentru ei in casele lui Darabus, de aceea s-a facut urmatoarea miscare: din Casa de pe Bilasco sunt transferati doi copii la Casa unde lucreaza lidera de sindicat Danciu. Unul dintre copii este Vasilica.

Una dintre cele doua ingrijitoare ce lucrau in tura respectiva il stia pe Vasilica. Un copil problema, cu accese violente frecvente.

Vasilica este vazut ca are o privire fixa si s-a presupus ca va urma o criza. Pentru a preintampina ceva rau, Vasilica este legat cu cearceaful. La fata locului a fost si un voluntar olandez, care a vazut ce se intampla. Mentionam ca acest sistem de legare nu produce rani fizice, cel putin asa ni s-a spus.Cat de morala, legala sau umana este aceasta forma de imobilizare este greu de spus.

De aici apar doua variante: a fost legat peste zi, dezlegat pentru a manca o prajitura dupa care a fost legat din nou seara.

Vasilica era in Casa unde sef este Moldovan, "dusmanul" lui Boitor. In aceeasi Casa lucreaza liderul de sindicat, care este un aliat al directorului interimar.

Spre seara, din intamplare, apare Boitor care-i face fotografii, cu telefonul mobil, lui Vasilica in timp ce era legat cu cearceaful. De aici a pornit nebunia.

Atacul

Considerand ca Vasilica este agresat, Boitor cere o ancheta la Casele lui Moldovan si mai cere pedepsirea vinovatilor.

Nu stim care este stadiul anchetei. Noi am apucat sa vorbim cu persoane din Sighet inainte de inceperea acesteia. Interesant este ca sefa Moldovan nu a fost anuntata ca ar fi vreo problema cu Vasilica. De fapt, dupa ce a fost fotografiat, Vasilica a iesit din scena. Rolul lui s-a terminat.

Recent a fost un Consiliu Director (la care participa toti sefii de Centru si conducerea DPC). A fost prezenta si lidera de sindicat, si Moldovan, si Boitor. S-au spus lucrurilor pe nume, s-au adus acuzatii. Moldovan a replicat ferm si a explicat "intamplarea" cu fotografiatul. A fost circ fara paine.

Nu stim care va fi concluzia, dar acuzam cu responsabilitate aceasta metoda mizerabila de a te folosi de un copil cu handicap psihic pentru a-ti rezolva problemele personale.

In momentul documentarii, in alte case din Sighet erau cel putin cinci copii imobilizati cu cearceafuri. Pentru acesti copii nu s-a facut ancheta si nu a fost suparat nimeni. De fapt, acum, de Vasilica au uitat toti. Mai importanta este disputa intre sefi. Stim, am aflat pe firul scurt, ca barosanii din conducerea Consiliului Judetean s-ar interesa de caz.

Am mai aflat ca Boitor, culmea!, are un sprijin pe acolo (Nu te credeam in stare de asa ceva, monser!).

TOTUSI, DE VASILICA NU VA MAI INTERESATI!!!

P.S. Acest nou caz mi-a produs o greata greu de descris. Sunt satul de toate minciunile spuse cu privire la grija pentru copiii dezinstitutionalizati. Va bateti joc de niste copii ai nimanui, fara ca cineva sa va scuture si sa va arunce in uitare. Domnule Boitor, va salut! Dar aveti grija, ca si altii au mobile cu camera foto.