Pus pe butuci in vara, cand Electrica a sistat furnizarea curentului electric catre platforma fostului Combinat Chimic din Tarnaveni, Carbid-Fox si-ar putea relua activitatea dupa ce ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a intervenit pentru reesalonarea datoriilor singurului producator de carbid din tara.

Relatia dintre cele doua societati, rezultate in urma divizarii Combinatului Chimic din Tarnaveni, Bicapa si Carbid-Fox, a fost si este una paguboasa pentru Carbid-Fox.

Sistemul de distributie a energiei electrice este in asa fel proiectat, incat curentul este furnizat catre Bicapa, iar Carbid-Fox il preia, pe baza unei intelegeri (contract de fidejusiune), de la societatea cu care imparte paltforma fostului Combinat.

Potrivit lui Claudiu Hulpus, purtatorul de cuvant al sucursalei muresene a SC Electrica Transilvania Sud SA, cei de la Bicapa au inceput sa aiba probleme cu plata facturilor inca din 1995, motiv pentru care au fost actionati in instanta pentru recuperarea debitelor.

Nici in prezent situatia nu este mai roza, atata timp cat Bicapa ca titular al contractului de furnizare a energiei electrice datoreaza SC Electrica SA aproape 100 de miliarde ROL. Din aceste sume, datoria Carbid-Fox se ridica la aproape 15 miliarde lei.

Pentru a-si incasa insa debitele, Electrica a acceptat graficul de esalonare a platilor stabTlit de comun acord cu Bicapa, care nu a fost respectat de societate, astfel ca furnizorul a decis, in luna mai 2005, sistarea energiei pentru platforma pe care functioneaza si Carbid-Fox.

La inceputul lui august, Bicapa a fost deconectata de la reteaua de furnizare a energiei electrice. Masura a fost mentinuta doar o zi, dupa achitarea de catre Carbid Fox a unei parti din datoriile restante.

Sperante de la autoritati

Dupa sistarea furnizarii energiei electrice in august, in conditiile in care Bicapa este in portofoliul AVAS, institutie a statului, in solutionarea problemelor s-au implicat prefectul judetului, Ciprian Dobre, reprezentantii Electrica Brasov si Bucuresti, precum si ministrul Seres.

La intrunirea din 4 septembrie, cei amintiti mai sus, impreuna cu reprezentantii celor doua societati au luat in calcul o posibila varianta de rezolvare a situatiei si de reluare a activitatii celor doua societati, prin esalonarea datoriei de 100 miliarde ROL pe perioada noiembrie 2005 - august 2006, eliberarea unui cec, iar factura aferenta lunii septembrie, care insumeaza aproximativ 15,5 miliarde ROL, sa fie achitata pana la 10 octombrie 2005.

Aceste conditii au fost acceptate de fiecare participant, prefectul judetului Mures declarand ca practic problema a fost rezolvata: "Cei 200 de oameni care au fost disponibilizati isi vor relua locurile de munca, daca angajamentele asumate de catre cele doua societati vor fi respectate. Din acest moment, depinde numai de ei.

Noi am facut tot ce s-a putut, din punctul nostru de vedere situatia a fost solutionata".

Mingea e in terenul Carbid

Dupa clementa dovedita atat de MEC cat si de conducerile Electrica Brasov si Bucuresti, actionarii Carbid Fox urmeaza sa aprobe in sedinta AGA ordinara si extraordinara de astazi, daca nu se va intruni cvorumul de prezenta, de maine (cel mai probabil, tinand cont de declaratia directorului general al Carbid, Vasile Cerghizan), procedura de reorganizare a societatii si a permite astfel continuarea activitatii. De asemenea, in cadrul sedintei va fi prezentata situatia economico-financiara a societatii, care a inregistrat dupa primul semestru al acestui an pierderi de 14 miliarde de lei.

Va reamintim ca patronatul producatorului de carbid a hotarat la sfarsitul lunii mai sa isi reduca activitatea pentru 2-3 luni, incepand cu 1 iunie, perioada in care a continuat doar productia de var si carbid pentru desulfurare.

Motivele invocate atunci pentru interuperea aproape totala a activitatii au fost cresterea costurilor de productie, generate de majorarea preturilor la utilitati, carburanti si servicii, precum si deprecierea euro si a dolarului, in conditiile in care 65% din productie este destinata exportului.

"Problema e ca, energia electrica fiind furnizata printr-o statie de pe linie mediu-tensiune, in momentul sistarii furnizarii energiei, aceasta este oprita pe toata platforma, nu poate fi sistata partial, pentru ca asa a fost construita reteaua.

Noi am propus celor doua societati sa faca niste investitii in vederea comandarii unui studiu de solutie, unui proiect de executie si ulterior, punerea acestuia in practica. Insa toate acestea costa, iar sumele sunt foarte mari",

Claudiu Hulpus, purtator de cuvant Sucursala Mures a Electrica Transilvania Sud