Printr-un ordin al ministrului Vasile Blaga, presedintii consiliilor judetene au fost numiti membri in consiliile de coordonare a celor opt Centre regionale de formare a functionarilor publici, care tin de Institutul National de Administratie.

Functia de membru in aceste consilii este remunerata cu o cota de 25% din salariul directorului centrului regional, ca indemnizatie pentru fiecare participare la sedintele consiliului de coordonare.

Potrivit unui comunicat al Asociatiei Academica de Administratie Publica "Europa" acest lucru, insa, intra in contradictie cu legea 161/2003, care prevede ca functia de presedinte al consiliului judetean este incompatibila cu orice alte functii publice sau activitati remunerate, in tara sau strainatate, cu exeptia celor de cadru didactic sau a

functiilor in cadrul unor asociatii, fundatii sau alte organizatii neguvernamentale. Potrivit aceleiasi legi, alesul local poate renunta la functia care atrage starea de incompatibilitate in cel mult 15 zile de la numire sau alegere.

In situatia in care alesul local nu renunta la una dintre cele doua functii in termenul prevazut, prefectul va emite un ordin prinacare constata incetarea de drept a mandatului de ales local la data implinirii termenului de 15 zile sau, dupa caz, 60 zile, la propunerea secretarului unitatii administrativ-teritoriale.

Incompatibilitate sau nu?

Potrivit unui comunicat transmis membrilor consiliului de coordonare al Centrului Regional de Formare Continuua pentru Administratia Publica Locala Sibiu, caruia ii este arondat si judetul Mures, nu exista nici o incompatibilitate. Numirile in Consiliul de coordonare s-au facut prin ordin al ministrului Administratiei si Internelor, emis in aplicarea H.G. 1083/2004 privind organizarea si functionarea Institutului National de Administratie si a centrelor regionale de formare continua pentru administratia publica locala.

Deoarece calitatea de membru de drept a fost dobandita in temeiul unui act normativ adoptat ulterior legii 161/2003, prin care sS stabilesc cazurile de incompatibilitate, alesii locali nu trebuie si nici nu au posibilitatea sa demisioneze dintr-o calitate pe care au dobandit-o in mod expres prin lege, urmare a faptului ca detineau deja o functie de ales local.

De asemnea, prefectul Ciprian Dobre spune ca nu este vorba de incompatibilitate, pentru ca functia de membru al consiliului de coordonare al respectivelor centre este una de indrumare stiintifica, nu de conducere, si nu implica luarea unor decizii. Mai mult, ea poate fi asimilata celei de cadru didactic, fiind vorba de o activitate stiintifica.

Dincolo de hilaritatea situatiei, daca interpretarea celor din Asociatiei Academica de Administratie Publica "Europa" este cea corecta, se impune revocarea din functie a 40 de presedinti de consilii judetene, alaturi de Iai multi primari si prefecti.

Insa chiar daca nu e asa, situatia da masura ambiguitatii legislatiei din Romania, unde orice act poate fi interpretat in functie de felul in care cineva vrea sa-l foloseasca.

Stiam ca am fost numita, nu stiam ca de acolo trebuia sa primesc bani. Am participat la o singura sedinta in urma careia nu am primit nimic. In rest a participat sefa de personal pentru ca programul incarcat nu-mi permitea sa merg.

Am rugat compartimentul juridic sa verifice situatia si voi renunta la aceasta functie care presupunea sa particip la sedinte la care oricum nu aveam niciodata timp sa merg - Lokodi Edita, presedinte CJ Mures