Niciodata nu se stie ce poti scoate dintr-o cariera de marmura amplasata strategic intr-o comuna prin padure. Firma SC Foradex SA Bucuresti cu punct de lucru in Porumbacu de Jos nu detine autorizatie pentru extractia de zacamant.

Aceasta firma s-a pripasit pe meleagurile judetului Sibiu imediat dupa Revolutie, deoarece au gasit moment prielnic pentru extractii de marmura la o cariera din Porumbacu de Jos.

Explicatiile vin din toate partile in moemntul in care se vad scuturati si luati la bani marunti. Dar pentru asta persoanele importante din comuna nu stiu ce se intampla in propria ograda."Nu sunt pe proprietatea primariei, pamantul pe care functioneaza fabrica este cumparat.

Nici nu stiu daca functioneaza acum. Padurea unde este cariera este in fondul forestier al Romsilva nu e pe pamantul primariei din Porumbacu. Secretarul nu stie nimic despre autorizatia aia care ar trebui sa o aiba ei. Nu e inregistrat nimic la ei. Aici la sediul lor sunt numai copii xerox dupa toate actele si nimic original.

Nu stiu excat daca pamantul de la fabrica de jos este cumparat sau concesionat. Acum nu functioneaza pentru ca nu au explozibil, pe care il aduc cu interventii speciale si acum nu isi permit sa il aduca.

Din cate stiu eu nu vand marmura pentru ca este de proasta calitate, ca in zacamant s-au gasit fisuri care fac sa fie de cea mai joasa calitate. Fac mai degraba mozaic", afirma Ioan Strava, primarul din Porumbacu de Jos. Despre cariera si despre santierul de jos, de la poalele comunei numai de bine.

"Am redeschis cariera, dupa ce cu cativa ani in urma, inainte de a veni noi au fost doua victime a unor accidente de munca. Am bagat numai utilaje noi din import, cu toate ca firma este cu capital de stat integral.

Un secretar cu antecedente

Echipa Ziarulul de Sibiu a cercetat antecedentele secretarului de la primaria Porumbacu de Jos si a aflat ca se afla pe acel post in ciuda numeroaselor procese care i-au fost intentate in cazul imobilelor lui Klaus Johannis.

Liviu Muntean este cel care a schimbat certificatele de nastere din care sa rezulte ca Nicolae Bastea este mostenitorul de drept al lui Ghenea Eliseu. Poveste mai veche de notorietate publica. Iata ca secretarul cu bucluc revine in forta cu temele nefacute in ceea ce priveste firma SC Foradex SA.

El recunoaste ca nu stie nimic si nu a inregistrat nimic de genul unei autorizatii de extractie de zacamant de la cariera din Porumbacu de Jos aflandu-se iarasi in detrimentul legii sau fentand-o impreuna cu reprezentantii de la Bucuresti ai SC Foradex SA.

Minciuni pe internet

Marmura ce se extrage din carierele de la Porumbacu de Jos justifica atat parametrii calitativi cat si cei cantitativi exploatarea si utilizarea acestor produse in urmatoarele campuri industriale, industria constructiei de materiale, inginerie civila si industriala, finisaje in constructii si conceperea constructiilor de exterior.

Din punct de vedere geologic marmura ce se extrage din Porumbacu de Jos este formata din linii de dolomit, majoritatea de culoare alba este avizata de foruri importante si nu mai are nevoie de nici o prezentare. Pe langa marmura SC Foradex SA produce mozaic si praf de marmura.

Aceste informatii apar pe internet dar la fata locului adevarul te izbeste mai mult decat inconstient. "Pentru extragerile de blocuri de marmura am adus utilaje din Italia, toate noi, dar nu se poate face asa ceva deoarece sunt probleme constatate pe parcurs la zacamant.

Acesta este fisurat si din aceasta cauza noi nu putem sa facem decat praf de marmura si mozaic", declara seful de santier, Cotar.

Solutii ajutatoare

Ca sa nu iasa in pierdere fata de Bucuresti, firma mama, si sa slujeasca si in interesul comunitatii sibiene, patronii s-au gandit ca pot face afaceri frumusele totusi din amplasament.

Si daca tot au investit in utilaje pentru o fabrica de blocuri, le aduc pe acestea de la Ilva, cu ajutorul firmei Geiger si le distribuie cu contracte sper Sibiu.

"Cu fabrica de blocuri noi ajutam mult Sibiul, deoarece furnizam prin firma Geiger andezit si calcar pentru scarile de farmaciile din centrul istoric si pentru treptele de la Turnul Sfatului. Noi prelucram aici orice fel de blocuri pe care le aducem din alta parte deoarece cele descoperite de noi la cariera Porumbacu de Jos nu le putem prelucra.

Si sa stiti ca avem si acea autorizatie de care amintiti, este vorba de o licenta obtinuta in 1990 cand ne-am inceput activitatea printr-o hotarare de guvern prin care avem voie sa exploatam, deoarece noi suntem o statie experimentala.

In acelasi timp facem parte si din programul Apele -satelor romanesti", afirma in continuare seful de santier de la SC Foradex SA, Cotar.

Rechini mai mari

Asa cum era de asteptat problema de la Porumbacu de Jos cu firma SC Fordex SA nu poate fi discutata decat prin analiza unor autorizatii date de institutii abilitate de la Bucuresti. Si vice-primarul, Dorel Martincu spune acelasi lucru. "Sunt foruri mult mai inalte decat noi care ar trebui sa se sesieze in acest caz.

Din cate stiu eu nu exista un asemenea act la dosarul firmei din primarie, nici nu stiu daca ar trebui sa fie la noi. Este o firma din Bucuresti, va dati seama ca acolo se invart informatiile si actele.

Numai Garda de Mediu daca se sesizeaza atunci vom afal si noi daca ceva este in neregula sau toate sunt bine puse la punct. Ei oricum find din alt oras, mai ales din capitala au nevoie de autorizatie de la Ministerul de Resort".

In legatura cu accesul la cariara, am aflat de la putatorul de cuvant de la Consiliul Judetean Sibiu, Ioana Capatana ca sunt inregistrate acte doveditoare. "Din 1990 CJS a dat o autorizatie pentru un drum de acces pe versant pentru exploatarea marmurei". Din pacate aceste acte nu au fost reinnoite.