Vamesii constanteni au intrat in ultima perioada intr-un anonimat total. Orice persoana luata la intrebari despre vamesi ar raspunde cu un singur cuvant, „spaga”. Desi spaga, lipsa de interes si dezorganizarea nu este caracteristica tuturor lucratorilor din cadrul acestei institutii, populatia si-a format o imagine generala negativa.

De altfel, nu este nici vina populatiei, si nici a mass-media, dupa cum ar fi unii tentati sa afirme. Ci, pur si simplu, este vina proastei organizari a Directiei Regionale Vamale Constanta, in cadrul careia exista persoane care nu stiu ce functie detin si ce anume au de facut. Unul din departamentele in care domneste dezastrul este chiar cel care ar trebui sa se ocupe de imaginea Directiei.

Orice institutie sau companie care se respecta, indiferent ca este de stat sau privata, si doreste ca munca si activitatile pe care le desfasoara sa fie cunoscute de catre populatie, ca sa nu se creada ca se cheltuiesc fondurile alocate pe prostii, are in cadrul ei un birou sau departament de informare si relatii cu presa.

Aceste departamente de informare si relatii cu presa, in principiu, au doua activitati. Una dintre activitati este sa deserveasca Legea 544, ce asigura si reglementeaza accesul cetatenilor la informatii de interes national. Celalalt scop este de a crea o imagine, se presupune ca una pozitiva, a institutiei in fata cetatenilor.

Persoana insarcinata sa coordoneze acest departament, sa reprezinte institutia si sa raspunda la intrebarile publicului se numeste „purtator de cuvant”.

Lucratori din cadrul Directiei Regionale Constanta s-au plans institutiilor cu care colaboreaza ca nu beneficiaza de atentia cuvenita din partea mass-media si ca aproape niciodata, indiferent de natura actiunilor, numele Directiei nu este specificat.

Mai bine spus, imaginea Directiei Vamale se rezuma la o pata neagra, iar, vazuta prin prisma aparitiilor in mass-media este o institutie care nu prea exista. In data de 8 septembrie a anului in curs, reporterii cotidianului „Replica” au solicitat sa stea de vorba cu reprezentantii institutiei sus mentionate.

Informatiile detinute de cotidianul nostru erau urmatoarele: purtator de cuvant al DRV Constanta este Ovidiu Tatu, iar loctiitorul lui este Camelia Stanei. Pe pagina de internet a Autoritatii Nationale a Vamilor Romania, purtator de cuvant al Directiei Regionale Vamale Constanta figura Camelia Stanei, nu Ovidiu Tatu.

Aceeasi informatie ne-a fost furnizata si de catre institutiile cu care colaboreaza Directia. La sediul DRV Constanta, discutia cu cei doi reprezentanti s-a consumat prin intermediul portarului, pentru ca nici unul dintre cei mentionati nu a avut bunul simt sa coboare sa stea de vorba cu reporterul cotidianului „Replica” si nici macar la telefon.

Motivatia lor a fost ca nu ei sunt abilitati sa stea de vorba cu mass-media, spunand ca purtator de cuvant este o alta persoana al carei nume nu a fost comunicat. Dar ne-a fost precizat ca actualul purtator de cuvant este si inspector vamal, si este mai tot timpul plecat pe teren.

De la biroul de presa al Autoritatii Vamale Romane ni s-a comunicat ca ei nu au cunostinta sa se fi schimbat purtatorul de cuvant, ablilitati in relatia cu presa fiind, conform biroului respectiv, Camelia Stanei si Ovidiu Tatu.

Cinci candidati pentru sefia DRV

Mai departe, pentru a lamuri aceasta situatie, am incercat sa-l contactam pe Sunai Cadar, seful Directiei Regionale Vamele Constanta. Nici acesta nu a putut fi contactat, telefonul sau sunand ocupat toata ziua.

Logic, cu un astfel de birou de informare si relatii cu presa ce alte lucruri mai pot sti cetatenii despre vamesii constanteni exceptand renumita „spaga”? In alta ordine de idei, data fiind supararea lui Traian Basescu pe vamesii romani, actualul director este in functie doar de efect.

Numit prin luna martie, Sunai Cadar, in cursul zilei de marti, 13 septembrie, va sustine concurs pentru functia ce o detine in acest moment. La concurs s-au mai inscris si alti candidati, patru vamesi si unul din afara sistemului.

De asemenea, timp de aproximativ doua saptamani se vor tine concursuri pentru diverse functii din cadrul Directiei, dar si din cadrul Biroului Vamal Teritorial Constanta.