Un consultant din partea Comunitatii Europene pe proiecte ISPA va sosi la Turda pentru a oferi sprijin si consultanta in vederea privatizarii si parteneriatului.

Proiectul a fost inclus si in "Strategia de dezvoltare durabila a municipiului Turda", facuta publica de primarul Tudor Stefanie la inceputul acestui an.

In 12 august 2003, proiectul „Lucrari de reabilitare si modernizare a sistemului de alimentare cu apa si canalizare pentru Comunitatea Urbana Turda-Aries-Campia Turzii" a fost inscris in programul ISPA pe lista de prioritati, cu un buget de finantare totala de 28,1 milioane de euro si planificat spre realizare in perioada 2005 - 2007.

In luna decembrie 2004 a fost confirmata oficial pastrarea proiectului pe lista de prioritati si au inceput demersurile preliminare de pregatire a bazei de date aferente.

Programul, acceptat pentru finantare, cuprinde inlocuirea sau reabilitarea a 48% din totalul conductelor de apa, 36% din totalul conductelor de canalizare, extinderea retelei de apa cu 5% fata de cea existenta si a celei de canalizare, cu 69%.

Pasul cel mai greu - crearea operatorului unic

Ideea infiintarii unei asociatii de genul Comunitatii Urbane Aries a fost vehiculata inca de la sfarsitul lui 2002 si s-a incercat punerea sa in practica in 2003. Prea multe interese si prea putin sprijin au dus la abandonarea temporara a proiectului, reluat la inceputul acestui an, din initiativa primarului si a administratiilor locale din Turda si Campia Turzii.

Printre localitatile care au aderat la aceasta forma de asociere se numara Calarasi, Ceanu Mare, Frata, Luna, Mihai Viteazu, Petrestii de Jos, Ploscos, Sandulesti, Tritenii de Jos si Viisoara.

Scopul asociatiei este dezvoltarea economico-sociala si ameliorarea starii materiale a populatiei din zona. Conditia primirii banilor pentru proiectul ISPA este aceea de existenta a unui operator unic de servicii, care sa desemneze toata zona aferenta proiectului. Cel mai important pas este privatizarea celor doua regii, RATAC si RAGCL.

In prima faza s-a renuntat la serviciul nerentabil de termie, atat in Turda cat si in Campia Turzii si s-au obtinut, de curand, hotararile de Consiliu Local pentru transformarea regiilor in societati comerciale.

Urmatorii pasi vor avea loc doar in prezenta si sub indrumarea consultantului din partea Comunitatii Europene, care trebuie sa soseasca in aceste zile in Turda. "Perioada de pregatire dureaza 5-6 luni. In acest timp, vom stabili toate caile prin care se va face fuziunea cu Campia Turzii si se va crea operatorul unic, sub forma unei regii sau a unei societati comerciale.

Acesti pasi care vor urma vor fi stabiliti numai impreuna cu consultantul", a afirmat directorul RATAC Turda, Aurel Bercea.