Apropierea inceperii anului universitar aduce o noua disputa intre echipa fostului ministru PNTCD al Educatiei Nationale, Andrei Marga, trecut intre timp la PNL, si cea a actualului ministru PD al Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea. Andrei Marga si Mircea Miclea sunt amandoi profesori la Universitatea "Babes-Bolyai".

Primul a fost mai mult de un deceniu rectorul universitatii clujene iar acum este presedintele Consiliului Academic al UBB in timp ce actualul ministru a fost o vreme cancelar al universitatii.

Ieri, conducerea Universitatii "Babes-Bolyai" a lansat un apel prin care cere Guvernului, Ministerului Educatiei si Primariei sa intervina pentru rezolvarea unor probleme cu care se confrunta institutia. Este vorba de probleme provocate de subfinantare, dar si de blocarea angajarii de personal administrativ.

Potrivit Consiliului de Administratie al universitatii clujene, UBB a cumparat sau a construit din fondurile proprii, in perioada 1993-2004, mai mult de 14 cladiri pentru activitati didactice si cazarea studentilor si continua sa investeasca, tot din resurse proprii, in infrastructura universitara.

In comunicatul citat se arata ca nu este, insa, normal ca autoritatile locale si autoritatile centrale sa nu contribuie la dezvoltarea unei universitati de stat. Consiliul de Administratie al UBB considera ca este necesar ca Primaria Cluj-Napoca sa aloce cladiri pentru activitati didactice si pentru cazarea studentilor.

In acelasi timp, in cadrul apelului, este luata in discutie subfinantarea universitatilor, conducerea UBB sustinand ca fondurile alocate pentru salarii pe 2005 vor fi terminate pana la sfarsitul lunii septembrie, indiferent de modul in care ar fi administrate.

In aceste conditii, Ministerul Educatiei trebuie sa aloce noi fonduri pentru acoperirea salariilor personalului pentru 2005. "Intrucat universitatile au autonomie, potrivit legii, nu este deloc justificabila masura blocarii angajarii de personal administrativ, care afecteaza buna functionare a institutiilor", arata reprezentantii UBB. Ei cer Guvernului sa renunte la aceasta masura.

De asemenea, conducerea UBB sustine ca si masura de a bloca premierea si acordarea de stimulente financiare va avea consecinte nefaste.

Reprezentantii Consiliului de Administratie al UBB mai sustin ca statutul specializarilor contine masuri gresite din partea autoritatilor centrale, iar reglementarea doctoratului va determina multi tineri sa renunte la doctorat sau sa paraseasca tara pentru a face studii doctorale.

Numai ca la nivel local, contextul in care se desfasoara relatiile dintre Universitate si autoritatile clujene este unul complicat. Dupa ce a ratat instalarea sa in fotoliul de ministru al Educatiei, in noiembrie 2004, Andrei Marga a intrat intr-o disputa prelungita cu conducerea Aliantei PNL-PD Cluj.

Este vorba de presedintele PD, Emil Boc, care este si primarul Clujului si totodata profesor la UBB, precum si de presedintele filialei clujene a PNL, Marius Nicoara, care este concomitent presedintele Consiliului Judetean Cluj si un prosper om de afaceri.

UBB cere cladiri din partea Primariei, dar a dat afara din Casa Universitarilor Filarmonica "Transilvania", subordonata Consiliului Judetean. De asemenea, UBB cere fonduri suplimentare pentru salariile profesorilor de la Ministerul Educatiei si Cercetarii, in conditiile in care in cea mai proasta varianta, un profesor universitar de la UBB primeste un salariu de minimum 1.000 de euro.

In plus, universitatea clujeana are taxe extrem de mari fata de bugetele studentilor si taxeaza fiecare operatiune, inclusiv eliberarea unei situatii scolare sau a unei simple adeverinte.

Desi investitiile imobiliare ale UBB au fost tot mai numeroase si mai costisitoare, numarul locurilor de cazare din caminele studentesti nu a crescut deloc, desi numarul studentilor, masteranzilor si doctoranzilor din cadrul acestei universitati este mai mare de 45.000.