Dupa ce a fost cumparata de grupul fratilor European Food

Constructorut de masini grele Hiperion SA Stei (Bihor) a ajuns mecanicul-sef al grupului financiar condus de fratii Micula. La un an dupa ce au fost cumparati de fratii Viorel si Ioan Micula, Hiperion stei repara acum transpaletii hidraulici si stivuitoarele cu care angajatii European Food SA Stei sorteaza produsele alimentare.

Actiunile detinute de stat la Hiperion SA stei, 1,164 milioane reprezentand 77 de procente, au fost cumparate de fratii Micula prin European Food SA la un pret de 25.000 de lei pe actiune. Ulterior achizitionarii, jumatate din activitatea Hiperion sStei s-a transformat in service pentru firmele grupului European Food.

"Suntem un fel de mecanic-sef", a recunoscut directorul adjunct al Hiperion Stei, Nicolae Mihuta. Conducerea firmei este insa multumita. "Piata din Romania este in scadere. Daca nu eram cumparati de European Food nu se stie ce se ajungea de noi", a declarat Mihuta.

Mai bine de o suta de persoane au disparut din statele de plata ale Hiperion Stei incepand din 2003. Directorul adjunct al firmei sustine ca nici o persoana nu a fost disponibilizata. La aceasta data in intreprindere sunt 310 angajati, fata de cele 420 de persoane angajate in 2003.

"Toti cei care au plecat au plecat fie la alte slujbe, fie s-au pensionat", a declarat Mihuta. Greu de crezut ca un sfert dintre angajatii unei intreprinderi s-ar putea pensiona in mai putin de doi ani.

Participarea statului la Hiperion SA Stei a fost vanduta de Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului catre firma European Food SA, cu sediul tot in Stei, prin contractul nr. 41/26 septembrie 2003.

Contractul de vanzare-cumparare intruneste toate conditiile pentru a fi considerat nul de drept, avand in vedere ca doua dintre cerintele primordiale pentru firmele ofertante au fost incalcate flagrant de fratii Micula.

Astfel, potrivit ofertei de privatizare, firmele ofertante trebuiau sa aiba acelasi obiect de activitate si sa aiba o experienta relevanta de cel putin trei ani in domeniul siderurgic. Domeniul de activitate al European Food SA este producerea de alimente si nu are nici la aceasta data nici un fel de experienta in siderurgie.

In plus, pentru toate ofertele de privatizare ale companiilor detinute de stat, orice firma care a depus o oferta insa a avut datorii la stat a fost descalificata din start.

European Food avea la acea data datorii de aproape o mie de miliarde de lei iar la sfarsitul anului, dupa semnarea contractului, datoriile ajunsesera la peste patru miliarde, potrivit site-ului oficial al Ministerului Finantelor Publice.

Cu toate acestea, nu numai ca acordul dintre APAPS si European Food SA nu a fost contestat, ci mai mult, Consiliul Concurentei si-a dat acordul de neobiectiune privind concentrarea economica (? – n.red.) realizata prin achizitionarea combinatului din stei. In decizia nr.

94/22.03.2004, presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde, recunoaste ca obiectele de activitate ale celor doua firme sunt complet diferite si ca achizitionarea combinatului nu modifica structura sa pe piata. De precizat ca atat firma fratilor Micula cat si Hiperion SA au sediul in aceeasi localitate.