Liderii sindicali din Alba, de la firme ce lucreaza majoritar pentru export, s-au intalnit ieri pentru a se pune de acord asupra unui plan de actiuni comune. Acestea ar trebui sa sensibilizeze guvernul sa ia masuri de protectie a exportatorilor, in contextul deprecierii euro.

Sindicalistii reprezinta peste 8.500 de salariati din industriile textila, lemnului si portelanului si ameninta ca vor iesi in strada, incepand chiar de saptamana viitoare.

„Situatia este foarte grava in judetul Alba. Orase intregi vor avea mari probleme. Zona Blajului este preponderent axata pe industria lemnului, iar fara aceasta oamenii nu au nici o sansa pentru viitor. La Campeni si Baia de Aries exista Montana si Ariesul Conf, care asigura marea majoritate a locurilor de munca din cele doua orase.

Intreaga zona va fi afectata, oamenii nu vor avea bani nici macar sa treaca peste iarna. Sunt firme de traditie, ca Incov si Apulum, care se afla intr-o situatie extrem de grava si care risca sa aiba soarta Mobis Sebes, societate care s-a inchis dupa peste o suta de ani de activitate si care avea mai multe comenzi decat putea fizic sa faca", a declarat Marius Sepi, liderul CNSLR Fratia Alba.

Moarte subita

Potrivit calculelor facute de liderii sindicali, cel putin o mie de oameni din firmele pe care le reprezinta au ramas deja fara loc de munca sau sunt acum in curs de disponibilizare, numai din cauza pierderilor inregistrate de agentii economici ca urmare a deprecierii monedei europene.

Cea mai recenta disponibilizare masiva a fost facuta de societatea Stratusmob din Blaj, care se ocupa cu prelucrarea lemnului. Incepand cu aceasta luna, de aici au fost disponibilizati aproape 250 de oameni.

„Cu contracte ferme acoperitoare la export si valoarea in euro a productiei relativ constanta, o noua anuntata crestere de preturi, combinata cu o cadere de curs valutar ne ameninta cu inchiderea totala", a declarat liderul sindicatului liber „Stratusmob" Blaj, Iacob Drugus.

De altfel, ieri, el a trimis o scrisoare deschisa prefectului judetului Alba, Cosmin Covaciu, in care atrage atentia asupra impactului pe care l-ar avea 1.500 de noi someri asupra economiei unui oras cu aproximativ 20.000 de locuitori, mai ales ca in zona nu exista alte posibilitati de incadrare imediata in munca.

In plus, firma da lunar bugetului de stat peste sase miliarde lei, alte aproape sapte miliarde fiind cheltuite in economia municipiului.

O alta firma de traditie a judetului Alba, care este amenintata cu inchiderea este societatea Apulum, din domeniul industriei portelanului, care exporta 60-70% din productie.

In 1990, firma avea 2.600 de salariati, iar acum mai are doar 1.110. In acest an, de aici au fost nevoiti sa plece aproape 300 de angajati.

Dezastru la Baia de Aries

O situatie aparte se inregistreaza in zona localitatii Baia de Aries. Aici exista o singura fabrica, in care inca mai lucreaza 600 de femei, dar 200 dintre ele sunt pe picior de plecare. Dat fiind somajul ridicat din zona, femeile sunt intretinatoare de familie si vin de pe o raza relativ extinsa, de la Posaga la Campeni.

Toate aceste fabrici lucreaza in pierdere, din cauza ca au incheiat contracte la export la o valoare a euro de peste 40.000 de lei vechi. Liderii sindicali au atras atentia si asupra faptului ca, daca vor incheia anul in pierdere, nici o banca nu le va mai da vreun credit, pentru a-si putea desfasura in continuare activitatea.

Impact social major

Potrivit statisticilor, in judetul Alba, exista peste 93.500 de salariati, din care aproape 50.000 lucreaza in domenile „industrie si constructii". Disponibilizarea a peste 8.000 de oameni ar duce la reducerea cu aproape 20% a numarului de locuri de munca pe aceste domenii productive.

„Este clar ca disparitia a 8.000 – 8.500 de locuri de munca din economia judetului Alba va avea un impact semnificativ atat in plan economic cat si social. Este adevarat ca aprecierea raportului leu-euro a fost destul de brusca, dupa o perioada destul de lunga in care BNR a controlat cursul valutar.

Efectul asupra exportatorilor nu poate fi neglijat si este posibil ca multe societati comerciale sa ajunga sau sa se afle deja in situatia de a-si restrange activitatea sau chiar de faliment", a declarat Simion Cretu, directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala Centru.

Proteste in strada

Liderii sindicali au stabilit un calendar de proteste comune. Pentru astazi, ei vor solicita convocarea de urgenta a comisiei de dialog social. In paralel, ei vor face un apel la sustinerea parlamentarilor de Alba si vor semna o scrisoare deschisa comuna catre premierul Calin Popescu-Tariceanu. De la sfarsitul lunii se va trece la proteste de strada.