Una dintre firmele care au castigat licitatia pentru programul guvernamental „Cornul si laptele" in judetul Bihor este SC Derpan SRL. Aceasta se alimenteaza cu lapte de la firma Biolact, detinuta impreuna de presedintele Consiliului Judetean (CJ) Bihor, Kiss Alexandru, si viceprimarul de Oradea, Biro Rozalia, ambii membri ai UDMR.

Existenta contractului dintre cele doua firme a fost recunoscuta de un oficial al SC Derpan SRL, Adrian Andru. „Cu firma «Biolact» am incheiat un contract pentru noua mii de portii zilnice de lapte" , ne-a declarat ieri acesta.

Potrivit declaratiilor de avere, singurii actionari ai fabricii de lapte „Biolact" sunt presedintele Consiliului Judetean Bihor, Kiss Alexandru, cu 77% din actiuni, si viceprimarul de Oradea, Biro Rozalia, cu 23% din capitalul social.

Dintr-un buzunar in altul

Conform OUG 96/2002, presedintii consiliilor judetene pot controla intreaga afacere „Cornul si laptele". Astfel, prin atributiile sale de serviciu, seful administratiei judetene din Bihor s-a ocupat de selectarea firmelor care au participat la licitatia electronica si a incheiat contracte cu societatile castigatoare.

In plus, potrivit acelorasi reglementari, el va trebui sa aprobe platile produselor si serviciilor contractate, sa „verifice buna desfasurare a procesului de aprovizionare si conditiile igenico-sanitare privind distributia catre elevi a produselor lactate si de panificatie", si, nu in ultimul rand, „este ordonatorul principal de credite pentru efectuarea platilor catre furnizori".

Jignire in loc de raspuns

Fabrica celor doi fruntasi UDMR se afla la cel de-al doilea contract cu firma distribuitoare, Derpan SRL. Anul trecut, la inceputul afacerii, presedintele CJ Bihor sustinea ca aceasta este perfect legala.

„Noi avem lapte de vanzare si ar fi trebuit sa fim tampiti sa nu-l vindem", ne-a declarat Kiss in urma cu un an. Acum insa, Kiss a raspuns intrebarilor pe aceasta tema printr-o jignire la adresa redactorului „Evenimentului zilei": „Din acest moment, pentru mine sunteti un zero sau chiar mai putin de zero".