Motivul principal invocat de catre comercianti este acela ca graul din Romania a fost declarat de calitate inferioara, din cauza inundatiilor. Statiunea de cercetari se finanteaza in principal din vanzarea productiei, pentru ca bani pe partea de cercetare nu a primit de multa vreme.

"Noi avem si la Fundulea, si la Turda, si la Lovrin, soiuri care sunt apreciate peste hotare, dar numai daca li se da ce trebuie fac grau de calitate. Din calitatea graului, soiul reprezinta doar 33%, in rest trebuie sa vii cu tehnologia, sa ii dai ce trebuie", sustine directorul Statiunii, Ioan Has.

Nemultumirea conducerii Statiunii este ca guvernantii nu se straduiesc sa sustina segmentul de cercetare agricola, dar nici macar productia interna de samanta, care este mult mai ieftina decat cea importata: "Noi vindem samanta de grau, fata de graul de consum, de doua ori mai scump. Daca ar veni companiile straine, ar fi de cinci ori mai scump", precizeaza Has.

La fel este si in cazul semintei de porumb, vanduta de statiunea turdeana cu 30.000-40.000 de lei/kg, iar cea din import se vinde cu 100.000-120.000 lei/kg. Paradoxul Statiunii de Cercetare Agricola Turda este, in momentul de fata, ca a ajuns la un punct critic cu productia in hambare.

"Avem grau in stoc de 8 miliarde de lei, avem soia, avem floarea soarelui, avem sfecla de zahar, noi in toamna asta putem face vreo 14-15 miliarde de lei", afirma directorul institutiei. Din pacate, numai datoriile la gaz se ridica la peste 1,3 miliarde de lei, iar furnizorul ameninta cu inchiderea gazului.

Surse din cadrul Distrigaz Turda sustin chiar ca situatia este mai dificila din punct de vedere financiar decat lasa directorul Has sa se inteleaga, iar Statiunea ar putea intra in lichidare intr-un viitor apropiat.