Primaria Cluj-Napoca a declarat razboi persoanelor fizice si juridice care au datorii fata de municipalitate. Primarul Emil Boc este hotarat sa recupereze sumele de la datornici fie prin sechestru de bunuri, fie prin poprire, in acest sens, fiind suplimentat personalul de la Serviciul de executare silita.

Datornicilor li se emite o instiintare, iar daca in termen de 15 zile datoria nu este achitata se emite somatie si titlu de executare pe numele datornicului. In cazul in care nici dupa trecerea acestui termen restanta nu este achitata, se trece la aplicarea sechestrului pe bunuri si la poprire.

Doar primii zece datornici catre Primarie, persoane juridice, au de plata 40 miliarde lei vechi, iar cele mai rau platnice zece societati care au restante inca din 1999 si carora li s-a intocmit dosar juridic, insumeaza datorii catre Primarie de 121,19 miliarde lei.

Agroflip, 4 miliarde datorii la stat

Cea mai mare datorie catre Primarie o are Combinatul de Utilaj Greu (CUG) - 24,04 miliarde lei vechi, societate care este in lichidare. O datorie 3,32 miliarde lei noi are SC Smav Exim SRL urmata de SC Unirea SA cu 2,57 miliarde lei.

Cunoscuta societate clujeana Agroflip SA, are o datorie la Primarie de 1,57 miliarde lei, iar pe langa aceasta, societatea mai are o datorie la bugetul de stat de 3,11 miliarde lei vechi.

Pe ultimul an, Agroflip nu si-a depuse bilantul la finante, dar din ultimul bilant depus reiese o cifra de afaceri de 406,55 miliarde lei vechi si un profit net de 14,46 miliarde lei vechi.

E cam greu de inteles cum de patronul societatii nu a avut bani sa-si plateasca cele 4,68 miliarde lei din profitul de peste 14 miliarde lei si a ajuns in situatia de a fi cu Sabia lui Damocles deasupra capului!

Ardealul, in lichidare pentru 2 miliarde

Societatea Ardealul SA, avand o datorie de 2,75 miliarde lei vechi catre Primarie, se afla in lichidare, ca si SC Celux SA, societate care are de platit 1,2 miliarde lei vechi.

Societatea Iris SA a adunat pana in prezent 1,06 miliarde lei datorie catre municipalitate, dar nu e greu de crezut tinand cont ca la cifra de afaceri de 6,7 miliarde lei vechi societatea a inregistrat pierderi de 160 miliarde lei vechi.

Cam in aceeasi situatie se afla si SC Uzina Mecanica SA, care, la cifra de afaceri de 743,7 milioane lei vechi are o pierdere neta de 7,5 miliarde. Uzina Mecanica datoreaza Primariei 1,16 miliarde lei.

Banca Agricola – faliment si datorii

SC Carpimez SA datoreaza municipalitatii 1,27 miliarde lei vechi, iar la bugetul de stat societatea are o datorie de 356 milioane lei vechi. Societatea are o cifra de afaceri de 6,05 miliarde lei vechi, dar are o pierdere neta de 8,66 miliarde lei vechi.

Societatea Agro Picoti Import Export SRL nu are datorii la bugetul de stat, dar are de platit la municipalitate 1,02 miliarde lei vechi motiv pentru care s-a dispus la lichidarea societatii.

Nici situatia prezentata in contul de profit si pierderi nu este tocmai roz, societatea Agro Picoti avand o cifra de afaceri de 642 milioane lei si o pierdere de 150 milioane lei vechi. Banca Agricola – filiala Cluj, are, inca din 1999, o datorie de 45,47 miliarde lei vechi, din care 730,7 milioane lei vechi doar din penalizari si majorari.

In anul 2000 Banca a intrat in faliment asa ca pentru a se putea recupera banii i s-a facut dosar juridic. Inca din ianuarie 2002, SC Rimini Impex SRL are de platit 23,3 miliarde lei vechi catre municipalitate.

Societatea are, dupa cum reiese din ultimul cont de profit si pierderi predat la finante, o cifra de afaceri de 127,47 miliarde lei vechi si un profit net de 870,8 milioane lei vechi, banii care insa nu au fost deajuns pentru plata integrala a datoriei catre Primarie.

Astfel ca patronul a preferat sa probabil sa pastreze profitul pana cand se vor aduna destui bani sa-si poata plati integral datoria. Doar ca, intre timp, societatea s-a ales cu dosar juridic.

Justitia are de lucru

Un alt dosar juridic a fost intocmit pentru Coltrix SRL, care are, inca din 2002, o restanta la plata datoriilor catre Primarie de 15,13 miliarde lei vechi. Societatea nu are declarate la finante obligatiile de plata catre bugetul de stat.

SC Gumec Service SRL, societate care se ocupa cu intretinerea si curatarea cladirilor, e restanta la Primarie cu 9,16 miliarde lei vechi. Gumec mai are 18,5 milioane lei vechi datorie si catre bugetul de stat.

Cifra de afaceri a societatii este de 4,2 miliarde lei vechi, finalul socotelilor ducand la o pierdere de 234,9 miliarde lei vechi. Alcom SA are datorie la Primarie de 8,2 miliarde lei si pe langa aceasta mai are 4,4 milioane lei vechi datorie la bugetul de stat. Societatea are o cifra de afaceri de 63 miliarde lei vechi si un profit de 906 milioane lei vechi.

O alta societate cu dosar juridic pentru neplata datoriei catre municipalitate este SC Snooker Gamebill SRL. Societatea are restanta de 6,29 miliarde lei vechi la Primarie, iar la bugetul de stat are de platit 330,8 milioane lei vechi. La o cifra de afaceri de 9,2 miliarde, Snooker are un profit de 334,8 milioane lei vechi.

Romani liberi si cu datorii

SC Aurores SRL a fost radiata in anul 2003, dar a ramas cu o restanta la Primarie de 5,9 miliarde lei vechi inca din anul 2001.

Uniunea Mondiala a Romanilor Liberi, si-a luat libertatea de a nu-si achita obligatiile catre municipalitate in valoare de 2,79 miliarde lei, datorie pe care Uniunea o are inca din anul 2001, fapt pentru care s-a mai intocmit inca un dosar juridic.

Papuci cu datorii

Primaria mai are de incasat suma de 2,48 miliarde lei vechi de la SC General Import Export SRL, datorie uitata inca din 2001. Cu 17,1 miliarde lei cifra de afaceri si profit de 150,4 milioane lei, societatea mai are si la bugetul de stat de platit 6,3 milioane lei vechi.

Fabrica de incaltaminte Indcoop SCA are 2,2 miliarde lei datorie la municipalitate, doar de anul acesta ce e drept, dar asta nu a impiedicat autoritatile sa faca societatii dosar juridic.

Indcoop are restante si la bugetul de stat de 49,3 milioane lei si, dupa cum reiese din Contul de Profit si Pierderi predat la Finante, la o cifra de afaceri de 2,4 miliarde lei vechi societatea are pierdere neta de 422 milioane lei vechi.