Orastia este de cativa ani scena unor conflicte de munca ce incep sa depaseasca sfera judetului. Protestele, grevele, luptele sindicale impart peisajul economic al urbei impreuna cu investitorii straini, fabricile nou aparute, afacerile de succes. Marile probleme au aparut la fostele unitati ale industriei locale cladite in socialism, acum privatizate mai bine sau mai prost. In prezent, societatea CHIMSPORT Orastie se confrunta cu un conflict deschis intre patronat si salariati. Liderul sindicatului "Speranta" acuza conducerea de incalcarea Codului Muncii si a legii sindicatelor. Inainte a fost cazul angajatilor de la Uzina Mecanica, apoi a celor de la Sogeco.

Rompiro a fost distrusa, iar cei care reprezinta autoritatea statului, cand nu fac privatizari paguboase, nu mai fac nimic altceva.

CHIMSPORT s-a infiintat in 1999 dintr-o divizie a societatii CHIMICA SA Orastie. La data ultimului bilant financiar-contabil depus la Ministerul Finantelor, CHIMSPORT numara 474 de angajati, iar in prezent depaseste 700. Domeniul de activitate al societatii il constituie fabricarea articolelor sportive, iar principalul actionar este CHIMICA Orastie, cu 99,78 la suta din actiunile CHIMSPORT.

Directorul CHIMSPORT si directorul CHIMICA SA sunt una si aceeasi persoana, Filisan Iancu. In prezent, Iancu este considerat de catre angajatii CHIMSPORT principalul vinovat pentru conflictul de munca existent la societatea hunedoreana. In calitate de actionar si director, Iancu controleaza atat CHIMSPORT, cat si CHIMICA.

In plus, Iancu a mai infiintat in anul 2000 o alta societate, CHIMPLAST, desprinsa tot din CHIMICA. CHIMPLAST are toate semnalmentele unei firme-capusa prin care se vinde tot ce se produce in CHIMICA si in CHIMSPORT.

Iancul e mare

La CHIMSPORT Orastie se incalca drepturile salariatilor cu buna stiinta. Istoria actualului conflict de munca de la CHIMSPORT incepe odata cu decizia a peste 100 de angajati ai societatii de a se inscrie in sindicatul "Speranta". Sindicatul reprezinta interesele salariatilor de la societatile IMO, PRELMEC, SOGECO si CHIMSPORT din Orastie si este condus de Nicolae Stoica.

Angajatii CHIMSPORT afiliati sindicatului "Speranta" au solicitat conducerii societatii o intalnire in vederea rezolvarii pe cale amiabila a nemultumirilor angajatilor. Conducerea CHIMSPORT nu a raspuns acestei propuneri, dar a inceput sicanele la adresa "rebelilor" inscrisi in "Speranta", carora li s-a cerut retragerea din sindicat.

Potrivit lui Stoica, liderul sindicatului "Speranta", angajatii au primit recomandarea de a se inscrie in orice alt sindicat, cu exceptia sindicatului "Speranta". Tot Stoica sustine ca managerii CHIMSPORT au mers pana la oferta de a crea ei insisi un sindicat pentru angajatii nemultumiti, iar membrii de sindicat sunt supusi tot mai des la presiuni venite din partea conducerii CHIMSPORT.

Pentru a stopa abuzurile de la CHIMSPORT, sindicatul "Speranta" a solicitat sprijinul Cartelului Alfa si al presedintelui confederatiei sindicale, Bogdan Hossu. Cartelul Alfa a transmis directorului Iancu mai multe adrese oficiale in care ii solicita luarea masurilor necesare pentru respectarea drepturilor legale ale angajatilor CHIMSPORT.

Directorul Iancu nu a dat curs acestor solicitari, iar situatia de la CHIMSPORT a culminat cu o conferinta inedita a liderul de sindicat Stoica, joia trecuta, in fata sediului GAZETEI de Hunedoara.

Munca fara rasplata

Conducerea CHIMSPORT incalca flagrant Codul Muncii si Legea Sindicatelor nr. 54/2003. Conducerea societatii a incheiat in mod ilegal angajatilor contracte de munca pe perioada nedeterminata si, la fel de ilegal, a dispus prelungirea lor.

In mod similar, a refuzat sa negocieze cu salariatii contractul colectiv de munca, a interzis accesul conducerii sindicatului "Speranta" in unitate si a refuzat sa puna gratuit la dispozitie un spatiu corespunzator functionarii sindicatului.

Potrivit lui Stoica, directorul Iancu nu a luat masuri in vederea asigurarii dotarilor necesare activitatii si a oprit orice posibilitate de informare in interiorul fabricii a membrilor de sindicat, masura contrara si ea legislatiei in vigoare. Angajatii CHIMSPORT, reprezentati legal de Stoica, au solicitat autoritatilor abilitate implicarea in acest caz.

In mod suspect, autoritatile au ramas pasive, gasind tot felul de motive sa nu ia la rost conducerea CHIMSPORT. Stoica acuza autoritatile "competente" de neimplicare in rezolvarea cauzei angajatilor de la CHIMSPORT.

Stoica ii acuza si pe reprezentantii Politiei Locale pentru un incident de acum doi ramas cu "autor necunoscut" si pentru faptul ca desi a solicitat protectie in urma unor amenintari primite in scandalul "Sogeco", politia nu a trimis pe nimeni, desi Stoica avea drept prin lege sa solicite si sa primeasca aceasta protectie.

In plus, liderul a fost amenintat la telefon cu moartea, iar sotia lui, batuta de doi indivizi mascati. In cazul CHIMSPORT, este vorba de un conflict dintre angajati care refuza sa mai lucreze ca "pe plantatie" la o societate care are comenzi, un furnizor francez serios si contracte sigure.

Daca salariul mediu net al unui angajat se incadreaza intre 3,5 si 4 milioane lei vechi, retributia managerului Iancu este calculata potrivit actului constitutiv al societatii la valoarea a sase salarii medii realizate in societate. In cazul directorului Iancu, salariul mediu ar "urca" la 11 - 12 milioane, iar remuneratia lunara undeva intre 65 si 75 milioane pe luna.

In acest timp, contractele angajatilor sunt incheiate ilegal, contractul individual de munca este prelungit fara respectarea legislatiei, negocierea contractului colectiv de munca este evitata de catre conducerea CHIMSPORT si asupra celor care comenteaza deciziile sefilor societatii se exercita presiuni.

Reprezentantii sindicatului nu au voie sa participe la sedintele Consiliului de Administratie, este interzis, de asemenea, dreptul la libera organizare, se comit abuzuri in serviciu contra intereselor persoanelor.

Angajatii nu au nimic de reprosat partenerului francez, compania Salomon, si considera ca singura vinovata de situatia de la CHIMSPORT este conducerea societatii, reprezentata de directorul Filisan Iancu. Societatea CHIMSPORT este acum pe val si venirea investitorului francez a adus locuri de munca pentru cateva sute de orastieni.

Angajatii isi ridica profitul de pe dividende la salariu

Inca de la actul constitutiv, societatea CHIMSPORT pare a fi conceputa ca o societate de casa a conducerii societatii CHIMICA. Sa vedem cum a fost evaluata societatea la infiintare, adica in 1999.

Actionarul majoritar, CHIMICA SA Orastie, vine cu aproape un hectar suprafata reprezentand bunuri imobile evaluat la un pic peste doua miliarde de lei vechi, cladiri in suprafata de peste 3.600 metri patrati evaluate la 1,6 miliarde si un teren de jumatate de hectar estimat la peste 300 de milioane.

La actionari persoane fizice il gasim pe directorul Iancu cu modesta suma de 500.000 lei, reprezentand 20 de actiuni, respectiv 0,025 la suta din capitalul social al CHIMSPORT. Potrivit informatiilor noastre, directorul Iancu ar detine insa 33 de procente din actiunile CHIMICA SA Orastie, adica o treime din actiunile principalul actionar al CHIMSPORT.

La articolul 30 al actului constitutiv este stabilita modalitatea de salarizare, adica exact ceea ce ulterior conducerea CHIMSPORT nu a mai respectat angajatiilor. Contactat telefonic, directorul Iancu a declarat GAZETEI ca acuzatiile aduse de liderul sindical Stoica nu sunt adevarate si angajatii societatii CHIMSPORT sunt angajati cu contracte individuale de munca care respecta legea.

Iancu a precizat ca doar un numar de 70 - 80 de angajati au contracte de munca pe perioada determinata din cei peste 700 de salariati pe care ii are societatea in prezent.

In opinia directorului, pretentia lui Stoica de a exista o reprezentare a sindicatului CHIMSPORT la sedintele de Consiliu de Administratie este nefondata, motivand ca sindicatul societatii are doar "doua saptamani" vechime, iar sedinta de CA nu a avut inca loc.

In privinta remuneratiei pe care o primeste in calitate de director al societatii, Iancu sustine ca este vorba doar de 29 de milioane brut pe luna, iar cu sporurile ajunge cateodata la 43 de milioane brut. Despre actiuni, Iancu afirma ca sunt in jur de 0,025 la suta si nu detine alte actiuni la societate.

Interesant este ca, desi principalii actionari ai CHIMICA sunt angajatii societatii, ei nu au primit niciodata un ban de pe urma dividendelor, in conditiile in care CHIMICA este actionar majoritar si la CHIMSPORT, o societate foarte profitabila, dupa cum recunoaste si directorul Iancu.

Intrebat ce au primit angajatii-actionari de pe urma actiunile detinute la CHIMICA Orastie, directorul Iancu a raspuns sec: "salariul". Fara comentarii.

Ce a omis Iancu sa-si aminteasca este un proces intre sindicatul "Speranta" si conducerea societatii CHIMSPORT, in care sindicatul cerea instantei dreptul de reprezentativitate in societate, iar reprezentantii conducerii solicitau respingerea acestei masuri sindicale. Prin Sentinta Civila nr. 635 din 11 august 2005, Judecatoria Orastie a dat castig de cauza sindicatului "Speranta" si a permis astfel angajatilor de la CHIMSPORT sa aiba un cuvant de spus cand e vorba de drepturilor lor.

ROMPIRO e pe "rosu", dar taie ce e verde

In vecinatatea CHIMPLAST se afla o fosta mandrie a industriei locale, ROMPIRO Orastie. Celebra mai mult pentru producerea materialelor pirotehnice utilizate cu ocazii speciale, ROMPIRO Orastie mai exista acum doar cu numele.

Aflata in urma cu doi ani pe lista fabricilor de armament din Romania, ROMPIRO a fost "maritata" de Ministerul Economiei si Comertului fratilor Cristescu, patronii imperiului Bega Grup din Timisoara. Oameni de afaceri extrem de controversati, fratii Emil si Marius Cristescu nu au ratat afacerea achizitionarii ROMPIRO.

Anuntul de privatizare a societatii a fost publicat oficial de MEC in 14 iulie 2003, iar dupa o luna, potrivit unui comunicat dat publicitatii de acelasi minister, singura oferta de cumparare primita pentru ROMPIRO a venit de la societatea TIMCO din Timisoara. SC TIMCO apartine Grupului Bega, iar in 2002 era listata pe RASDAQ cu actionari majoritari fratii Cristescu cu 53,63 la suta din actiuni.

Capitalul social al ROMPIRO a fost evaluat la momentul anuntului de privatizare la 24,6 miliarde lei vechi. Nu cunoastem inca pretul tranzactiei dintre TIMCO si MEC, dar din informatiile noastre reiese ca societatea a fost vanduta la un pret subevaluat. La ROMPIRO nu raspunde nimeni la telefoane si motivul este acela ca nu mai e aproape nimeni in fabrica.

Pentru locuitorii Orastiei nu mai e un secret ca ROMPIRO a fost vandut pe bucati, de la calea ferata care facea legatura intre productie si livrare, pana la cladiri. La ROMPIRO, privatizarea s-a facut ca la atatea alte societati fost-comuniste intrate in jocul afacerilor strategice. La ROMPIRO nu s-au facut investitii, nu au existat planuri de retehnologizare.

Din mai multe surse a aparut informatia ca firma fratilor Cristescu intentioneaza sa construiasca o baza de agrement in zona actualei societati ROMPIRO sau a ceea ce a mai ramas din ea. De acest proiect nu ar fi straine nici defrisarile fara noima si, se pare, fara autorizatii efectuate in padurea din jurul ROMPIRO.

E greu de crezut ca o autoritate silvica a fost in stare sa autorizeze o defrisare de proportii, daca tinem cont ca se vehiculeaza o suprafata de cateva zeci de hectare. Inginerul Radu Gagea, seful Ocolul Gradiste, care raspunde de padurea din jurul ROMPIRO si ar fi putut sa ne ofere detalii despre aceasta exploatare lemnoasa si modul in care ea are loc, a avut toata ziua telefonul mobil inchis. GAZETA va reveni cu o ancheta despre acest caz.

La UMO, sindicatul duce lupta si cu statul

Angajatii de la Uzina Mecanica Orastie au avut o serie de neintegeri cu patronatul, in ultimii ani. Actiunile salariatilor au fost reprezentate tot de sindicatul "Speranta" si s-a mers la sesizarea conflictului unei autoritati judetene abilitate sa intervina si sa ia masuri in acest caz - Directia pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala Hunedoara-Deva.

DDFSS s-a tot eschivat sa-si faca treaba si s-a trezit cu un proces intentat de Sindicatul "Speranta". Cauza s-a judecat la Tribunalul Hunedoara si a dat castig de cauza sindicalistilor care au inteles mai bine cum sta legea decat DDFSS.

Desi sindicatul a formulat o cerere de reconciliere la DDFSS Hunedoara in cazul conflictului de la UMO Orastie, autoritatea a considerat ca nu e vorba de un conflict de interese, ci doar de unul de drepturi.

Ceea ce e fals, deoarece, potrivit legii, daca o societate nu isi respecta obligatiile de a incepe renegocieriile anuale obligatorii privind salarizarea, pot fi declansate conflictele de interese. In linii mari, cazul a fost asemanator cu cel recent de la CHIMSPORT.

Desi institutiile statului au fost solicitate sa medieze conflictul de munca de la UMO, n-a intervenit nici un reprezentat al statului, iar angajatii au refuzat sa intre la locul de munca si au ales calea protestului. Motivul conflictului a fost refuzul conducerii UMO de a negocia capitolul salarizare la momentul prelungirii contractului colectiv de munca.

Argumentele invocate de DDFSS n-au tinut in fata instantei, dovedindu-se clar, in baza legii, ca in cazul UMO, conducerea societatii nu si-a indeplinit "obligatiile prevazute de lege de a incepe negocierile privind salariile, durata timpului de lucru, programul de lucru si conditiile munca". La UMO, situatia este acum in schimbare doar la nivelul conducerii.

Saptamana trecuta, la UMO se vorbea de venirea unui alt director care nu are nimic in comun cu societatea.

Actul Constitutiv al SC CHIMSPORT SA cu capital privat

Art. 30 Nivelul salariilor pentru personalul societatii pe categorii de calificare si functii se stabileste si poate fi modificat de catre Consiliul de Administratie in functie de studii si munca efectiv prestata, cu respectarea limitei minime de salarizare prevazute de lege, prin negociere cu salariatii, in functie de bugetul de salarii acordat pe directii si subunitati din societate, aprobat de AGA, cu respectarea procedurilor legale in vigoare.