PSD vrea revolutie. Si nu una orisicare, cu mase iesite in strada, cu teroristi scapareti si zambete iliciene de romani suflecati de pulover. PSD vrea o "Revolutie a Binelui". Pentru ca asta chiar am uitat sa cerem in 1989...

Nimeni nu a rostit cuvintele "lapte si miere", nici "gradina raiului", pentru ca ar fi fost cu totul si cu totul exagerat. Cuvintele lui Victor Vaida, seful pesedistilor hunedoreni, au curs simplu si pe sufletul romanului secat de anii de democratie salbatica: "Am fost acolo in primul parlament al tarii. Cu totii ne-am dorit ca in Romania viata sa se schimbe.

Acum, eu pot sa spun ca acele idei nu s-au realizat". La indrumarea si indemnul liderilor de la centru, Vaida a tras linie la 15 ani de libertate si a gasit si principalul vinovat pentru dezastru: toata clasa politica. PSD viseaza la o reforma profunda, la transformarea politicienilor din personaje corupte si pline de interese personale in adevarati reprezentanti ai oamenilor.

Oamenii simpli au visat-o, sefii social-democrati au propus-o, iar Delegatia Permanenta a PSD a discutat-o. Randurile pesedistilor vor fi intarite de toti cei dornici sa o sprijine. Un pol de stanga puternic inarmat cu strategii cuprinse intr-un viitor proiect de lege care il va ingenunchia pe Basescu.

Reforma profunda ar urma sa cuprinda intreaga societate si totul se va numi "Revolutia Binelui".

Mai raruti si mai draguti

Deocamdata, pana la izbucnirea revolutiei, PSD Hunedoara are ceva vremuri grele. Opozitia s-a resemnat deja si nici nu mai tresare cand preaputernica Alianta mai azvarle cate un social-democrat de pe functie. "Sunt 100% schimbati" se poate lauda prefectul Cristian Vladu. Nu este totusi singurul procent care i-a cutremurat pe pesedisti.

Dupa ce au strans randurile ca pentru revolutie, membrii PSD au iesit cu 30 la suta mai putini! Calculul organizatiei judetene este simplu: la alegeri 9.725, acum 6.630. Aplicam "minus" si rezulta zguduitorul procent. "Nu inseamna neaparat plecari. Pot fi si cei care nu isi mai platesc pur si simplu cotizatia din varii motive.

Dar au ramas simpatizanti", incearca sa se convinga si optimistul vicepresedinte Sorin Radu. "Au plecat, dar s-au si inscris 322", potoleste Vaida taifunul. Vaida, care acum este sef peste 2.299 de femei, 1.791 de tineri "insuficienti", 1.144 intelectuali si 2.186 muncitori, restul - in cifre neglijabile - sunt casnici, studenti, elevi sau tarani.

La capitolul migratii, social-democratii au o singura satisfactie: peremistul Costel Avram exagereaza prea mult cand spune ca 200 de pesedisti au trecut la PRM. De altfel, Avram este singurul care a plecat din cei 11 consilieri judeteni, iar singurele nume celebre care au parasit partidul sunt fostul prefect Aurelian Serafinceanu si candidatul PSD la Primaria Deva, Nelu Ardelean.

Un singur membru a plecat dintre fostii directori ai PSD "in speranta ca ramane pe functie": Ioan Nistor, fostul director general al Casei de Pensii. "Nu contam pe cei care pleaca, ci pe cei care raman", au concluzionat intelept liderii social-democrati.

Vaida a negat ca Delegatia Permanenta a PSD ar fi luat in discutie valul de migratii catre PRM, dupa cum declara GAZETEI fostul ministru Mihai Tanasescu. La delegatie s-a decis, totusi, ca membrii care pleaca, cat PSD este partid de opozitie, nu vor mai fi primiti inapoi.

Revolutia Roz in Hunedoara

Daca lui Mircea Geoana revolutia ii pica la fix, nu acelasi lucru se poate spune despre organizatia Hunedoara care, pe langa gestionarea conflictelor interne si migratiilor, mai are acum de organizat si o asemenea actiune. Intrebat de GAZETA cum vede "revolutia roz" in Hunedoara, Victor Vaida s-a bazat pe cateva momente de tacere: "Aaa! Revolutia binelui… grea intrebare".

Incet, liderul si-a revenit si a inceput o declaratie despre unul dintre cele mai grele judete din tara.

Presedintele PSD Hunedoara si-a facut deja o schema de solutii revolutionare: Unu - vot uninominal, pentru ca doar cei care merita sa ajunga la putere, in nemultumirile sale regasindu-se indeaproape si parlamentarii PSD, Paunescu, Timis si Nicula, unii stralucind toata vara prin absenta din judet.

Doi - apropierea de probleme complicate. Aici, Vaida a recunoscut ca economia judetului a cazut nepermis de mult si ca politicienii au refuzat sau nu au stiut sa intervina la timpul potrivit. "Trebuia ajutata pas cu pas. A cazut totul si acum cautam solutii locale".

Trei - investitii masive din afara judetului. Vaida este constient ca judetul nu se mai poate ridica pe fortele proprii, are nevoie de sprijin din afara, din fonduri guvernamentale sau europene. "Mi-e greu sa spun ca actualii ministri au facut-o".

Mai mult, Vaida crede ca unii politicieni nici nu realizeaza amploarea dezastrului cu care se confrunta pentru ca nu sunt foarte bine ancorati in lumea reala. "In Valea Jiului se vorbeste degeaba de turism pana nu ai infrastructura, hoteluri de 3-4 stele, telecabine", crede Sorin Radu. Totul este atat de greu.

Si daca revolutia s-ar implini, in manualele de istorie ar exista neaparat un subcapitol "experimentul Hunedoara".