Inspectori din cadrul Primariei Bistrita au sesizat politia si Parchetul de pe langa Tribunalul Bistrita-Nasaud in 4 situatii de incalcare a disciplinei in constructii.

Purtatorul de cuvant al Primariei Bistrita, Mihai Rusi, a informat, luni, intr-o conferinta de presa, ca au fost deferiti organelor de cercetare penala patronii unui restaurant din Bistrita care au inceput ridicarea unui hotel in imediata apropiere a unui bloc de locuinte fara a detine autorizatie de constructie si certificat de urbanism.

In ciuda somatiilor primite de la municipalitate, acestia au continuat lucrarile, obturand un bloc de locuinte, spre disperarea locatarilor acestuia. Intrucat nici una dintre masurile dispuse de municipalitate nu a fost respectata, Primaria Bistrita a sesizat politia si procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bistrita-Nasaud.

Un alt caz este cel al unei firme care a inceput constructia sediului in Piata Centrala, la care se adauga situatia similara in care protagonist este un cetatean care isi ridica, fara nici un fel de aprobari, o casa pe strada Codrisorului nr. 12. Al patrulea caz este al unui barbat care construieste o cladire pe Valea Rusului, desi nu detine nici un fel de act care sa-i permita acest lucru.

Cele patru cazuri sunt cercetate acum de politistii Inspectoratului Judetean de Politie Bistrita-Nasaud. In cazul in care sesizarile Primariei Bistrita se vor dovedi a fi intemeiate, proprietarii imobilelor respective vor fi obligati fie sa intre in legalitate platind toate taxele aferente, fie sa le demoleze.

De la inceputul anului, numai in Bistrita au fost emise 1.823 de certificate de urbanism, cu 13% mai multe comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. In procent de 10%, blocurile din Bistrita sunt mansardate, ceea ce inseamna ca locatarii si-au construit la ultimul etaj incaperi in care nu toti peretii sunt drepti.

Din cele 427 de blocuri din Bistrita, 41 au mansarde construite in baza unor autorizatii si certificate de urbanism emise de Directia de Urbanism a Primariei Bistrita.

Mihai Rusi a mai informat ca specialistii Biroului pentru disciplina in constructii au intocmit 112 note de constatare cu 11% mai multe comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Un numar de 32 de persoane care au incalcat disciplina in constructii au fost amendate in total cu suma de 36.000 RON.