Inceput de an scolar cu probleme pentru elevii din clasa intai ai unei scoli din Alba. Mai multi parinti, romani si maghiari, ai unor copii care invata la una dintre cele doua scoli din localitatea Cetatea de Balta au protestat impotriva intentiei autoritatilor de a muta o clasa de copii rromi la scoala lor.

In sat functioneaza doua scoli: una la care invata copiii de romani si maghiari si una la care invata copiii de etnie rroma. Cele doua comunitati sunt, practic, segregate. Una dintre scoli urmeaza sa fie modernizata cu ajutorul unor finantari europene si acolo ar urma sa invete la un loc copiii din sat, indiferent de etnie.

La 1 septembrie 2005, autoritatile, impreuna cu reprezentanti ai rromilor si ai unitatii de implementare a proiectului, s-au intalnit cu parintii copiiilor romani si maghiari, carora li s-a prezentat propunerea unificarii celor doua scoli. Acestia au refuzat vehement si intr-un limbaj dur varianta propusa si au amenintat cu proteste.

Oamenii au spus ca finantarea Phare este, in opinia lor, o prostie. Reactia acestora a determinat autoritatile sa mute doar clasa I-a de elevi rromi in scoala romanilor si patru elevi rromi in clasa a V-a. "Si pentru aceia, parintii s-au opus.

Au spus sa le faca rromilor scoala in alta parte", a declarat consilierul vicepremierului Marko Bela, Gruia Bumbu, prezent la Cetatea de Balta la deschiderea anului scolar. Bumbu face parte si din echipa de implementare a programului de eliminare a segregarii, finantat din fonduri europene, in valoare de 52.000 de euro (pentru Cetatea de Balta).

La nivelul judetului, au fost finantate 10 proiecte, in valoare totala de 400.000 de euro, pentru realizarea unor "scoli prietenoase" in care copiii sa invete impreuna, indiferent de etnie.