In cursul zilei de marti, 13 septembrie a.c., inca de la primele ore ale diminetii s-a constatat prezenta unei cantitati insemnate de peste mort, adunata pe malul marii. Pana dupa-amiaza, cantitatea totala de peste mort „recoltat” de pe plaja s-a ridicat la aproximativ doua tone.

Accidentul ecologic care s-a intins pe portiunea din zona Hotel Parc pana in zona Hotel Rex si Casa de Piatra, s-a datorat, potrivit reprezentantilor Institutului de Cercetare si Dezvoltare Marina Grigore Antipa, scaderii concentratiei de oxigen din apa, ca urmare a prezentei excesive a algelor .

Adica aceleasi alge care ne-au dat de furca toata vara, si pe care incompetenta lui Ionel Manafu, directorul Directiei Apele Romane Dobrogea Litoral, nu a fost in stare sa le stranga.

Si in momentul de fata algele continua sa-si faca simtita prezenta, in cantitati foarte, foarte mari, pe litoralul Marii Negre, oferind un aspect panoramic dezagreabil si putinilor turisti care au mai ramas in aceasta perioada pe litoral. Dar cui sa ii pese? In nici un caz conducerii Directiei abilitate sa miste ceva in acest sens.

Pe de alta parte, potrivit declaratiilor purtatorului de cuvant al Directiei Apelor Dobrogea „Litoral“, Paula Anghel, pana la orele 12.00 ale zilei de marti se stransesera 1.700 de kg de peste mort din zona Pescarie – Casino si pe parcursul zilei s-a actionat cu doua echipaje ale DADL pentru a se inlatura pestele mort.

Potrivit declaratiilor directorului Institutului de Cercetare si Dezvoltare Marina, Simion Nicolaev, „accidentul ecologic a fost provocat de hipoxie, ceea ce inseamna diminuarea cantitatii de oxigen din apa, deoarece microalegele aflate pe fundul nisipos s-au dezvoltat in cantitati foarte mari si au consumat oxigenul foarte repede astfel ca la ora actuala, in apropierea tarmului,

concentratia de oxigen dizolvat in apa este de 1,4 miligrame/litru fata de 6-7 miligrame/litru, cat este norma“. Cele aproximativ doua tone de peste care era prezent pe malul marii au fost aduse de valuri catre tarmul plajelor din Mamaia din dreptul hotelurilor Parc, Meridian si al Complexului Cazino. Printre speciile de peste mort gasit se numara guvidele, cambula si calcanul.

Accidentul ecologic, provocat de hipoxie

Partea proasta in toata aceasta poveste cu iz de… Ionel Manafu este ca, pana la sosirea reprezentantilor DADL - responsabili de curatarea plajei -, parte din pesti a fost adunata de catre niste constanteni, probabil inconstienti de riscul la care se supun daca mananca un astfel de peste, care poate cauza si boli.

Odata cu acest lucru a fost demonstrata, inca o data, daca mai era cazul, lipsa de rapiditate si eficienta a autoritatilor specializate - adica a Directiei conduse de Ionel Manafu - in astfel de cazuri, in care timpul se dovedeste a fi prea pretios cand vine vorba de sanatatea oamenilor.