Primavara, cea mai obisnuita lucrare pentru care patronii unguri angajeaza forta de munca straina este prasitul. Fiind o munca mai grea si mai pretentioasa, la prasit merg mai cu seama agricultori din satele apropiate de punctul vamal Petea, respectiv din Dorolt. Urmeaza apoi culesul rosiilor, ardeilor si mai ales a castravetilor, care se intinde pina hat la jumatatea lunii septembrie.

Fiind in perioada vacantei scolare, la aceste lucrari am aflat ca participa si numerosi dascali si elevi mai mari. In fine, toamna, incepind chiar din aceste zile, se recolteaza merele.

Ieri am stat de vorba cu citiva lucratori care tocmai se intorceau de la munca. Era dupa-amiaza intre orele 17 si 19. Veneau in grupuri mai mari sau mai mici, cei mai multi cu bicicletele, dar unii si pe jos. Pe jos doar traversau frontiera, caci pina la vama ungureasca veneau cu masini de ocazie sau cu microbuse. Unii (dar nu toti) au fost dispusi sa stea de vorba cu ziaristii.

Primul se intorcea de la coasa pe bicicleta si avea haine de lucru, soioase. Dar si cistigul sau era pe masura: 5.000 de forinti pe zi (circa 700.000 lei vechi). L-au urmat grupuri mici de biciclisti care veneau de la cules castraveti. Aproape fiecare avea cite un sac sau o sacosa de castraveti pe portbagajul bicicletei.

Ei ne-au povestit ca nu doar culeg castravetii, ci ii si sorteaza pe 5 categorii in functie de dimensiuni. Pentru treaba asta cistiga 200-300 mii lei (vechi) pe zi. Plata se efectu-eaza la sfirsitul fiecarei zile, iar tariful nu se negociaza.

In afara de sacii de castraveti, portbagajele bicicletelor erau supraincarcate cu pachete transparente de paste fainoase, alte pachete cu inscriptia "finom liszt" (faina extra), flacoane de sucuri si detergenti lichizi.

Dupa cum ne-a spus un politist de frontiera, sint insa si unii care se ocupa cu comercializarea ilegala de bunuri cumparate de la magazinele din vama. Numai ca, desi urmariti, sint greu de identificat si prins, cel mai adesea strecurindu-se printre cei ce trudesc.

De ce ascund unii faptul ca muncesc in Ungaria?

Vamesii apreciaza ca sint citeva sute de satmareni care muncesc in Ungaria din primavara pina in toamna. Am mai aflat ca unii zilieri fac naveta zilnic, in timp ce altii vin acasa doar la sfirsit de saptamina. Multi navetisti refuzau sa raspunda intrebarilor puse de ziaristi si se fereau de obiectivul aparatului de fotografiat.

Un biciclist cu coasa ne-a spus ca a fost in Ungaria doar sa cumpere ceva, nu la lucru, ceea ce era greu de crezut. Unii cunoscatori ai fenomenului ne-au spus ca printre zilieri sint someri si persoane pensionate pe caz de boala, asa ca au toate motivele sa nu-si faca reclama.