Dupa ce preotii s-au plans cat de mult au avut de suferit pe vremea dictaturii comuniste, in anii ce au urmat dupa Revolutia din 1989, nici o activitate oficiala nu putea sa aiba loc fara a fi prezent si un sobor de fete bisericesti.

In orasul-port Constanta numarul mare de biserici, care au inceput sa fie ridicate peste tot locul, lasa senzatia ca Ortodoxia a inceput o lupta surda cu celelalte religii prezente la malul marii. Desi bisericile ar trebui sa fie lacasuri de cult, unele dintre acestea frizeaza penibilul, fiind adevarate chiciuri de prost gust.

Improvizatii din gips-carton, corturi militare sau chiar foste alimentari de la parterul blocurilor au ajuns sa gazduiasca biserici ortodoxe. La nivelul orasului Constanta, din punct de vedere al credintei cetatenilor, populatia se imparte din ortodocsi, peste 90 la suta, musulmani, aproape 7 procente, si restul alte religii, cum ar fi catolici si greco-catolici.

In Constanta, in ultimii ani, din ratiuni necunoscute, orasul a inceput sa fie asediat de biserici. Unde se gaseste un spatiu liber, in parcuri sau intre blocuri, se construieste o biserica.

In pofida faptului ca bisericile se presupune a fi lacasuri de cult, ce reprezinta o anumita cultura, dintr-un exces de zel habotnic, in orasul nostru putem gasi biserici amenajate in corturi, constructii improvizate din ghips-carton, foste alimentare de la parterul blocurilor sau foste crese. In zona cartierului Tomis Nord se pot numara in acest moment nu mai putin de 6 biserici.

Una dintre ele functioneaza in spatiul unei foste alimentare, de la parterul unui bloc, de pe strada Badea Cartan. Administratorul lacasului ne-a precizat ca acela este doar un loc temporar. „Biserica se construieste 200 metri mai jos, pe aceeasi strada. Speram ca prin luna decembrie sa ne putem muta.

Nu am avut nici un fel de reclamatii din partea localnicilor in ceea ce priveste prezenta noastra in incinta aceasta”, a declarat administratorul. Nici nu ar fi avut de ce, pentru ca nu exista nici clopotnita si nici cineva care sa bata toaca.

Dreptul la propria religie

Nu la fel stau lucrurile cu biserica amenajata intr-o fosta cresa, intre blocurile cuprinse intre strada Sucevei si bulevardul Al. Lapusneanu. Aceasta biserica imparte aceeasi cladire cu scoala Libaneza, fiind tot un spatiu temporar. Viitoarea biserica, ce va fi situata in imediata vecinatate, nu da semne ca va fi gata curand, la acest moment inca lucrandu-se la fundatie.

„Cei de la scoala Libaneza nu s-au plans niciodata de prezenta noastra, dar „credinciosii” din cartier se plang intr-una ca ba ii deranjeaza clopotul, ba toaca”, ne-a declarat administratorul respectivei bisericute. si pe buna dreptate, cele doua biserici, situate la nu mai mult de cativa metri de blocuri, nu credem ca respecta linistea nimanui.

De asemenea, Rezolutia Drepturilor Omului, adoptata si de tara noastra, prevede ca orice om are dreptul la propria religie. „Cum este respectat acest drept cand talanga bisericii din fata blocului mai are putin si imi intra in casa?” a declarat un cetatean, probabil mai ateu, deranjat de zgomotul din timpul slujbelor.

De altfel, toti acesti bani cheltuiti pentru multitudinea de biserici, poate ar fi fost mult mai utili daca s-ar fi investit intr-o scoala, sau poate intr-un spital.