Actul educational in Constanta a luat, la nivelul institutiilor private de invatamant, o intorsatura cel putin ciudata, daca nu de-a dreptul scandaloasa. Nu trebuie neaparat generalizata afirmatia, insa exista foarte multe exemple care au dovedit, de-a lungul timpului, dar si de data recenta, ca invatamantul constantean privat nu este, nici pe departe, o alternativa viabila.

Pana acum, in majoritatea cazurilor, facultatile particulare au oferit oportunitatea unor examene aranjate cu spagi, profesori de o moralitate indoielnica si absolventi pe banda rulanta. Dupa SPIRU HARET SHOW, o alta universitate particulara „cu pretentii” a tinut sa convinga ca actul educational (de orice natura ar fi el) fara miros de bani nu are nici un farmec.

Spaga si multe alte nereguli contra cost, debandada – iata elementele-cheie care descriu activitatea desfasurata la Universitatea Crestina „Dimitrie Cantemir” din Constanta.

Astfel, dupa ce profesorul universitar Aura Din, de la Universitatea „Spiru Haret”, a aratat constantenilor de ce este cu adevarat in stare, a venit randul (ex)decanului Elisabeta Nicorescu, de la Universitatea „Dimitrie Cantemir”, s-o ia cu educatia pe aratura.

Pana acum cateva zile, Universitatea „Dimitrie Cantemir” din Constanta o avea decan pe Elisabeta Nicorescu, profesor cu palmares deosebit in ceea ce priveste plimbarile de la o institutie de invatamant la alta.

Fost profesor la Universitatea „Ovidius” si fost profesor la Universitatea „Spiru Haret”, Elisabetei Nicorescu i s-a sugerat, la un moment dat, ca nu mai corespunde in cadrul institutiilor mai sus mentionate. Asa ca… solutia salvatoare pentru profesoara nedorita s-a numit „Dimitrie Cantemir”.

Dar cum de anumite apucaturi i-a fost mai greu sa se desparta, Elisabeta Nicorescu a cazut, si de aceasta data, in pacatul banului. Reprezentantii universitatii de la Bucuresti au gasit de cuviinta, desi aveau dovezile clare ale abuzurilor decanului de la Constanta, sa ia maturica si sa incerce sa bage gunoiul sub pres.

Cum gunoiul a fost mult prea mare, acesta s-a revarsat – atat cat sa afle reporterii cotidianului nostru despre intreaga poveste. Inca de la bun inceput, trebuie precizat ca Elisabeta Nicorescu nu mai este decan al Universitatii „Dimitrie Cantemir” de la Constanta, ca urmare a deciziei de la centru.

Motivele sunt acelea ca Nicorescu a fost prinsa (ghinion!) ca modifica notele studentilor, ca a trecut anumitor profesori ore suplimentare fictive, pentru ca acestia sa beneficieze de mai multi bani, bani din care, logic, ii revenea cota-parte si, nu in ultimul rand, la adresa (ex)decanului au fost formulate si plangeri potrivit carora ar fi pretins si luat spaga de la studenti.

Note falsificate si spaga de 2.000 de euro

La capitolul „notele studentilor” trebuie facuta precizarea: catalogul nu ramanea in secretariatul universitatii, acolo unde ar fi fost firesc, ci ramanea la doamna decan (inca la acea vreme), pentru ca aceasta sa poata rectifica, in functie de banii incasati de la studenti, notele.

Despre spaga care a umplut paharul rabdarii tuturor celor implicati se pare ca aceasta se situa in jurul sumei de 2.000 de euro per lucrare de licenta, respectiv an universitar „aranjat” atat cat trebuie ca sa „dea” bine la CV-ul viitorului absolvent-cotizant. In toata aceasta nebunie, a venit, finalmente, si deznodamantul: Bucurestiul a dat-o afara pe Elisabeta Nicorescu.

Asta nu inseamna ca Universitatea „Dimitrie Cantemir” este pe calea cea buna.

Nici nu are cum, atata vreme cat, din cele relatate de sursele noastre demne de incredere, institutia de invatamant il are presedinte pe Momcilo Luburici, despre care se spune, mai pe la colturi, mai pe fata, ca il „prinde bine” relatia amoroasa cu vicepresedintele institutiei, Corina Dumitrescu!? De asemenea, gurile rele sustin ca vicepresedintele in cauza conduce de fapt institutia.

Dar despre relatia amoroasa dintre cei doi, in numerele viitoare. Mai departe, revenind la situatia care s-a conturat ca fiind dezastruoasa la Constanta, sub coordonarea fostului decan Elisabetei Nicorescu, situatia nu pare a se fi imbunatatit. Nici la capitolul imagine si nici la capitolul comunicare.

Plus ca Nicorescu nu este singurul profesor din cadrul institutiei constantene care ar fi trebuit dat afara. Dar asupra acestui aspect vom reveni cu alta ocazie. Deocamdata este interesant faptul ca desi la „Dimitrie Cantemir” Constanta domneste haosul, chiar daca, de exemplu, in cursul zilei de ieri se sustinea examenul de licenta.

Cat priveste comisia de examinare, in locul Elisabetei Nicorescu a fost trimisa de la Bucuresti sa o inlocuiasca Georgeta Barbulescu, conferentiar universitar doctor. „Doamna Barbulescu este presedintele comisiei de examinare. Pe Elisabeta Nicorescu au dat-o afara, din cauza spagilor si alte chestii de genul asta.

Nici macar nu stim daca acum avem alt decan in loc…”, ne-au declarat studentii prezenti ieri la universitate pentru sustinerea examenului. Pentru a avea un punct de vedere oficial din partea reprezentantilor universitatii, ne-am facut datoria si i-am transmis acest lucru Georgetei Barbulescu. Discutia, purtata pe linia portar-profesori, a fost mai mult decat caraghioasa.

Profesorii de la „Dimitrie Cantemir” n-au curajul sa-si asume raspunderea

Georgeta Barbulescu, reprezentantul universitatii venit de la Bucuresti pentru a readuce chipurile situatia la normal, a adoptat rusinoasa atitudine de a se ascunde in spatele portarului care a fost la un pas de a agresa reporterul „Replica”, dar si in spatele altor profesori. „Veniti peste o ora, a transmis doamna Barbulescu.

Aveti cumva si setul de intrebari la dumneavoastra, sa stie si dansa ce vreti sa intrebati?”, a fost prima reactie a unui profesor. Dupa care, dupa aproximativ o ora, un alt profesor a anuntat ca: „Ne pare rau… Nu va putem spune acum nimic…”, dupa care a urmat usa trantita in nas.

Geniala doamna care venise cu vestea „de bine” s-a prezentat, totusi, zambind agale: „Eu sunt secretarul comisiei de examinare… Atat va pot spune”.

Insa pe usa cladirii care adaposteste cuibusorul de nebunii care se numeste Universitatea „Dimitrie Cantemir” din Constanta erau afisate listele cu studenti, dar si numele celor care alcatuiesc comisia de examinare. Iar in dreptul secretarului comisiei de examinare: Mirela Secara.

Ne-a parut bine de cunostinta, doamna! In orice caz, referitor la debandada si lipsa de profesionalism a celor care reprezinta aceasta universitate constanteana vom reveni, dar cel mai nimerit ar fi ca Ministerul Educatiei sa se sesizeze si sa vina la Constanta, pentru o verificare amanuntita.

Ii asiguram pe cei de la minister ca le vom acorda tot sprijinul nostru si le vom impartasi absolut toate informatiile pe care le detinem in legatura cu neregulile de-a dreptul nesimtite care se petrec in cadrul Universitatii „Dimitrie Cantemir” din Constanta.