„Cadouri" de milioane de euro pentru colegii de partid si de universitate

Pascu a fost cadru didactic la Universitatea Oradea, dar, conform unui obicei incetatenit intre amicii fostului rector Teodor Maghiar, nu se prezenta la cursuri. Potrivit ziarului „Cotidianul", transferul terenurilor si cladirilor din administrarea Ministerului Apararii in cea a Ministerului Educatiei si

Cercetarii, pentru Universitatea Oradea, s-a facut prin trei hotarari de Guvern. La 31 iulie 2002, fostul Guvern PSD a decis ca 43.000 mp de teren (jumatate cu constructii), de pe strada Armatei Romane nr. 5, din Oradea, si alti 12.386 mp (2.313 mp de constructii) de pe aceeasi strada, de la nr.30, care apartineau unei unitati militare, sa fie „transferati" la Universitatea Oradea, institutie aflata intr-o nesfarsita expansiune. In aprilie 2002, Universitatea a fost cadorisita cu alti 340.365 mp (17.003 construiti) in municipiul Carei din judetul Satu Mare), pe strada Caplenilor.

In Nota de Fundamentare care a stat la baza acestui transfer, staff-ul Universitatii sustinea ca studentii de la Agricultura si Horticultura nu aveau unde sa faca practica. Ultimul transfer s-a facut cu doar cateva zile inaintea alegerilor generale din toamna lui 2004. In data de 24 noiembrie 2004, Universitatea Oradea si-a imbogatit patrimonial imobiliar cu inca 40.855 mp de teren (10.814 construiti), situat in Oradea, pe strada Abatorului nr. 12.

Alte universitati, la care Pascu nu preda, au primit mult mai putin. De exemplu,

Universitatea din Alba-Iulia a primit doar 2.796 mp de teren, cea din Craiova – 52.273 mp, iar cea din Timisoara – 69.356 mp. Ioan Mircea Pascu a predat la Universitatea Oradea, inca din 1996, cursuri despre relatiile internationale si politica externa a Romaniei.

Intre 2000 si 2004, rastimp in care a fost ministru al apararii, pesedistul Pascu nu a mai avut timp sa zboare din capitala la Oradea pentru a-si preda cursurile.

„Nu puteam sa merg in fiecare zi la cursuri. Mergeam o data pe luna, intr-un weekend, si tineam toate cursurile. Terenurile si cladirile le-am transferat foarte simplu: ei au solicitat, iar eu le-am dat" – a declarat Pascu reporterilor care l-au chestionat in legatura cu imobilele „transferate" la Universitatea Oradea. Conform opiniei lui Ioan Mircea Pascu, acordarea respectivelor „cadouri", constand in terenuri si cladiri in valoare de milioane de euro, nu constituie vreun conflict de interese.

„Tot ce s-a dat de la Ministerul Apararii are aprobare de la Consiliul Suprem de Aparare a Tarii" – sustine Pascu intr-o declaratie data ziarului „Cotidianul".

Pesedist miliardar din salariu

In perioada in care Universitatea Oradea a primit aceste „donatii", rectorul institutiei era inca Teodor Maghiar. Cu toate ca insasi ex-ministrul a recunoscut ca nu putea sa vina la cursuri decat o data pe luna, Maghiar sustine ca acesta facea naveta Bucuresti-Oradea mai abitir ca un navetist local.

„Ministrul Pascu venea regulat la cursuri. Eu asta stiu. Am facut o universitate de nivel mondial" – a incercat sa-i abureasca Maghiar pe ziaristii care l-au interpelat. Maghiar este o figura marcanta a PSD Bihor si bun prieten cu Ioan Mircea Pascu.

Alaturi de acesta din urma, Vasile Puscas, Aurel Constantin Ilie si Traian Chebeleu sunt doar cativa dintre liderii PSD care au predat la Oradea, alaturi de Virgil Magureanu, fostul director al Serviciului Roman de Informatii.

Nu se cunosc detaliile acestei tranzactii intre Teodor Maghiar si Ioan Mircea Pascu, dar e usor de presupus pe ce principii s-a derulat ea, ambii fiind pesedisti de marca si putrezi de bogati.

Desi nu are nici o afacere „la vedere", fostul ministru pesedist al aparar este multimiliardar.

Conform declaratiei de avere din 2004, Pascu avea 3825 mp teren intravilan, un apartament de 95,8 mp in Bucuresti, o mega-vila cu suprafata locuibila de 269 mp in Adunatii Copaceni (judetul Giurgiu), o alta vila (casa de vacanta) de 150 mp la Agigea, un autoturism Suzuki din 1995, o colectie de ceasuri, estimata de el la 30.000 euro, icoane in valoare de 1500 euro, bijuterii de 3500 euro, pictura romaneasca contemporana evaluata la 4000 euro, 40 de cupoane de actionar la S.C. Turbomecanica S.A. Bucuresti si 580 milioane lei din salariu pe 2003.

Incompatibil cu tupeu

Relatiile lui I.M. Pascu cu presa n-au fost niciodata prea cordiale. In 2002, Ioan Mircea Pascu, deranjat de dezvaluirile presei, care vizau fraude de milioane de dolari in ministerul sau, a expediat un comunicat de presa oficial tuturor ziarelor centrale, in care i-a amenintat cu moartea, voalat, pe toti jurnalistii romani.

„Ca atare, nu ne mai ramane decat sa le multumim, amintindu-le totusi ca si viata lor e scurta, iar sanatatea este si pentru ei un bun prea de pret, care nu trebuie pus in pericol prin lansarea unor dezbateri cu un inalt consum emotional, stresant" – zicea mesajul cu subinteles al lui Pascu.

Pascu s-a numarat si el printre pesedistii care au dat in judecata Coalitia pentru un Parlament Curat, pentru ca au fost etichetati „incompatibili". Monica Macovei, reprezentant, la acea vreme, al APADOR-CH, organizatie membra a Coalitiei, a precizat ca a primit o citatie prin care era anuntata ca si Pascu a actionat in justitie CPC, pentru calomnie. Conform lui Macovei, ministrul cerea CPC despagubiri de 1,5 miliarde de lei pe motiv ca a fost inclus pe lista candidatilor incompatibili publicata de Coalitie.

Pe lista respectiva, Coalitia afirma despre ex-ministrul pesedist ca „s-a remarcat prin amenintarile publice la adresa presei, precum si prin initiativa legislativa a obligativitatii dreptului la replica.

A intervenit intr-un act de justitie, ceea ce este contrar Constitutiei, solicitand in calitate de ministru al Apararii presedintelui Curtii Supreme de Justitie, Paul Florea, ca un dosar sa fie judecat mai repede. I.M. Pascu a mai fost acuzat de ziaristul Cornel Ivanciuc ca a folosit Ministerul Apararii pentru a face politie politica prin inregistrarea ilegala a oponentilor cunoscuti ai PSD. Pascu admite si el ca stenogramele PSD redau teme discutate la partid, chiar daca nu cuvant cu cuvant, asa cum apar in transcrierea publicata pe Internet.

Despre Pascu s-a mai scris ca ar fi stat in spatele unei afaceri scandaloase in car au fost defrisate ilegal mii de hectare de padure in Maramures. Lemnul, doborat mai mult sau mai putin legal, a fost depozitat pe marginea raului Vaser.

Pericolul de poluare al apei cu rumegus si lipsa autorizatiilor de mediu au fost doar cateva din constatarile echipelor de control de la Prefectura Maramures si Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Sesizarea care a stat la baza verificarilor a venit din partea primarului orasului Viseul de Sus, Vasile Ciolpan. Acesta sustine ca taierile masive de padure vor duce la disparitia celei mai atractive zone turistice din nord-vestul tarii - Valea Vaserului.

Prefectura Maramures n-a reusit pana azi sa stabileasca exact cantitatea de lemn sustrasa ilegal de pe Valea Vaserului, dar se estimeaza ca aceasta este foarte mare. In plus, cei care au facut parte din comisia de control au declarat ca indiciile referitoare la principalii autori ai jafului silvic de pe Valea Vaserului conduc catre afaceristii Adrian Filip si Vasile Coman si catre fostul ministru al Apararii, Ioan Mircea Pascu.

Un trecut cu ochi albastri

Banuiala ca Pascu a facut parte din structurile Securitatii lui Ceausescu este intarita de istoricul Marius Oprea, care a scris despre el urmatoarele: „Lui Ioan Mircea Pascu i s-a refuzat viza de intrare in Statele Unite pentru «activitati antiamericane» in 1990. Acum este ministrul apararii.

Pascu a fost, de-a lungul carierei sale slugarnice la curtea voievodului Iliescu, un adversar constant al integrarii noastre in alianta nord-atlantica. Dar si-a tras la timp, dupa 11 septembrie 2001, chelie de «marines» si ochelari de soare.

Pe vremuri, Pascu afirma ca „popoarele supravietuiesc aliantelor", alaturi de Vasile Ionel si alti veterani, citand chiar dupa prabusirea URSS din operele lui Gorbaciov - numai sa nu se gandeasca cineva ca, pur si simplu, nu trebuie sa-i mai asteptam pe americani - putem merge noi spre ei. Adauga si o nota personala : «Nimic nu e sigur ca vom deveni aliati in NATO!». Deci, se cam stie - cand ministrul Apararii isi da jos cascheta de azi, sub ea se vede basca. Am mai invatat intre timp si altceva.

Daca va aduceti aminte, cand ziaristii l-au intrebat in urma cu trei ani cati securisti (pe stil vechi) au ramas in structurile de informatii si contrainformatii militare, li s-a raspuns scurt, printr-un comunicat, ca «ar face mai bine sa-si vada de propria lor sanatate». Era clar: cand Pascu isi da jos si ochelarii, nu numai cascheta, i se vad si ochii. Albastri".

O universitate de stat si „de familie"

Dupa cum au mai relatat si alte ziare, Universitatea Oradea a ajuns „o vaca de muls" pentru cateva familii si clanuri „universitare". Soti si copii, nepoti, gineri, veri, socri, cuscri, etc., au ajuns cadre universitare fara sa aiba nimic in comun cu spiritul universitar. La universitatea condusa de clanul Maghiar, catedrele au devenit „mostenire de familie".

In aceste conditii, intrarea in „clanul academic" este extrem de dificila pentru cei care nu fac parte din cercul de „privilegiati".

In Bihor, cine spune Universitatea Oradea, spune Teodor Maghiar. Poreclit „Unchiu'", fostul rector Teodor Maghiar a transformat un mic si neinsemnat institut de sub-ingineri intr-o mega-universitate cu peste 35.000 de studenti. Maghiar le-a rezervat fiilor sai roluri importante in cadrul Universitatii.

Traian Teodor Maghiar, noul rector, este profesor si doctor in Stiinte Medicale, anatomist si urolog. Cel de-al doilea fiu, Adrian Maghiar, este secretar stiintific al institutiei.

Pe langa salariile de cadre universitare, ambii sunt angajati la Spitalul Judetean Oradea si la policlinica privata „Pelican", o alta afacere de familie a clanului Maghiar.

Si cuscrul rectorului, Octavian Abrudan, fost director al PECO Bihor, desi se afla la varsta pensionarii, a fost uns cadru didactic la Facultatea de Inginerie Manageriala si Tehnologica. Vara actualului rector, Teodor Maghiar-junior, Livia Maghiar, este si ea lector la Facultatea de Textile si Pielarie.

Urmeaza „famiglia" prorectorului Paul Magheru. Acesta e deputat PRM de Bihor si profesor de literatura universala comparata si paleografie. Magheru e suspectat ca ar fi avut relatii stranse cu fosta Securitate. Inca din 1983, acesta preda limba si literatura rusa la universitatile din Bratislava, Brno si Praga.

Ori se stie ca, fara sa fii trimis de „baietii cu ochi albastri", sau fara acceptul lor, nu puteai lucra in strainatate. Magheru, care ar vrea sa-si construiasca o imagine de om „sarac si cinstit", si-a angajat la universitate si sotia, pe Doina Magheru, care, desi specializata in logopedie, preda literatura romana la Facultatea de Litere. Si de copii a avut grija prorectorul peremist.

Fiul sau, Calin Magheru, absolvent de Medicina cu specializarea in ortopedie, a ajuns, prin grija tatalui sau, asistent universitar la Facultatea de

Medicina si Farmacie din Oradea. Iar sotia lui Calin, Sorina Magheru, a „prins" si ea un post de asistent universitar, tot la Medicina. Denisa Magheru, fiica prorectorului, desigur, pe merit, a ajuns si ea preparator la Facultatea de Litere. Recent, desi nu avea vechimea minima, a fost acceptata ca asistent universitar.

Paul Magheru isi ajuta si rudele. Astfel, la cabinetul sau parlamentar, lucreaza ca sofer cuscrul sau, Emil Buzdugan. Simona Cosma, secretara la cabinetul lui Magheru din strada Patriotilor, a obtinut si ea o jumatate de norma, tot ca secretara pentru deputatul PRM, la cabinetul sau de prorector de la Universitate. Tot Magheru i-a adus ca lectori universitari pe Doru si Florica Mateoc, de la Facultatea de Litere.

Clanuri universitare

Profesoara Florica Chipea, consilier judetean PSD si decan la Facultatea de Stiinte Socio-Umane, si-a angajat, la randul ei, fiica si ginerele ca si cadre universitare. Fiica, Lavinia, e asistent universitar la Catedra de Sociologie. Ginerele, Sorin, e tot asistent universitar, dar la Facultatea de Electrotehnica si Informatica.

Cornel Durgheu, decanul Facultatii de Arte Vizuale, a „avansat-o" pe fiica sa, Serena, asistent universitar, dupa ce a tinut postul blocat vreme de doi ani. Fratele ei, Cosmin Durgheu, a ajuns, prin grija lui „padre", tot asistent universitar, la catedra de Sculptura.

Gheorghe Olah, decanul Facultatii de Stiinte Economice, si-a propulsat si el fiul, pe Serban Olah, lector la Sociologie. Viorel Faur, profesor la Facultatea de Istorie-Geografie, si-a angajat si el baiatul, pe Antonio Faur, lector universitar.

Maria Alexandrescu, profesoara la Facultatea de Litere, si-a dus si ea copiii la Universitate. Baiatul, Mihnea, a fost angajat ca jurist la Biroul Juridic al Universitatii, iar fata, Ioana, este lector la Litere, sub „aripa" mamei.

Ioan Mang, cel de-al doilea prorector al Universitatii, este vicepresedinte al PSD Bihor. Grijuliu cu familia, el si-a angajat sotia, pe Gerda-Erica, ca secretar stiintific al Colegiului Universitar Tehnic, Economic si de Administratie.

Fiica, Claudia Mang, a fost, pana la absolvire, presedinte al Asociatiei Studentilor din Universitatea Oradea.

Si Aneta Micle, sefa de catedra la Facultatea de Litere, are o familie „universitara". Sotul, doctorul Ioan Micle, ortoped, preda la Medicina, Otilia, una dintre fete, este medic la Clinica „Pelican" si asistent universitar la Facultatea de Medicina.

Sora ei, Liana, este angajata la Spitalul Judetean si, bineinteles, e si ea asistent universitar la Medicina.

Poate cel mai scandalos exemplu este cel al decanului Facultatii de Medicina, Mircea Ifrim, parlamentar PRM cu pretentii de om de stiinta, care, desi trebuia pensionat la limita de varsta, si-a facut sotia, pe Ifrim Chen Feng, cu 20 de ani mai tanara ca el, sefa de catedra, in conditiile in care aceasta nu absolvise o facultate de medicina.

Totusi, femeia preda studentilor straini medicina traditionala chineza. Din 1996, Universitatea Oradea i-a platit lui Ifrim o camera la un hotel de lux din Oradea. La Facultatea de Stiinte Juridice, Ovidiu Tinca, fost sef al SRI pe Ardeal si fost decan, a contribuit la cariera asistentei universitare Simona Marincas.

In urma cu cativa ani, fostul securit si „protejata" sa au fost protagonistii unui scandal sexual de pomina.

Cornelia Gordan este secretar stiintific la Facultatea de Electrotehnica si Informatica, iar sotul ei, Mircea, a fost promovat director adjunct al Colegiului Universitar Tehnic, Economic si de Administratie din cadrul Universitatii. Iacob Hantiu este conferentiar universitar doctor si decan al

Facultatii de Educatie Fizica si Sport, iar sotia, Ecaterina, a ajuns conferentiar universitar doctor la Facultatea de Litere.

Marius Silaghi e profesor doctor inginer, sef de catedra la Electrotehnica, iar sotia sa, Helga, a fost angajata ca si conferentiar doctor inginer si e tot sefa de catedra (Automatizari si Actionari) la aceeasi Facultate de Electrotehnica si Informatica.

Talentul romanesc de a sacrifica eficienta si competenta in numele relatiilor de rudenie este unic si se manifesta inclusiv in invatamant. Salariul de profesor, fie el si universitar, nu este foarte mare, dar pana si acolo, cei intrati au grija sa isi aduca apropiatii.

Mama, tata, copilul, unchiul, sora – pentru fiecare se gaseste ceva. Universitatea Oradea este un exemplu elocvent in acest sens. Pana acum, noua Putere nu a facut nimic sa schimbe lucrurile.