Despre Nicolae Nan, mai toata lumea are o parere. Cunoscut in intreg judetul si nu numai inca de dinainte de 1989, Nicolae Nan a devenit persoana care a ajuns sa controleze mai tot ce misca prin zona. De la oameni de afaceri in spatele carora a stat si pana la politicieni pe care i-a promovat.

Retras din functii publice, acum, Nicu Nan a ramas unul din cei care cerne multe decizii ale noii puteri la nivel local. Printre vocile mai rebele din interiorul Aliantei, numele lui Nan este adeseori asociat cu sintagma „cel care ne conduce".

Alianta de la Sibiu a intrat in randurile puterii aproape pe deplin la nivel judetean, prin prefectura, in special. O data instaurata la carma, linistea din partid a inceput sa fie se transforme intr-o serie de contre interne, care risca sa iasa in public in cel mai scurt timp.

Printre primii reprezentanti ai noii puteri contrat de nemultumitii din sanul Aliantei este Nicolae Nan, „Nasul", dupa cum a fost poreclit datorita influentei sale. „Este unul din cei care conduce din umbra mai toata administratia judeteana.

Chiar daca spune ca s-a retras, cuvantul lui este unul care are inca foarte multa greutate in luarea majoritatii deciziilor.

Printre cele mai mari probleme este faptul ca avand atatia prieteni a atras in jurul partidului multe alte personaje, unele venind chiar din randul PSD", declara un membru al PD, ce a preferat sa nu isi dezvaluie identitatea, pentru a nu se expune.

Alaturi de alti cativa reprezentanti ai noului partid aflat la putere, aceeasi sursa sustine ca Nicolae Nan se afla si in spatele impartirii unor posturi din institutiile descentralizate. Prefectul este in fruntea acestei liste. „Tot Nicolae Nan este cel care l-a ajutat sa ajunga la Petrom", sustin sursele amintite.

Conform acestora, "nasul" ar fi dat indicatii pentru plasarea unor persoane in posturi de decizie, care, astfel, sa ii fie loiale in continuare. „Nan stie sa isi tina apropiati oamenii si sa ii multumeasca pe cei care stiu prea multe.

Este foarte greu sa gasesti un om care sa se arate nemultumit de Nicolae Nan, atata timp cat el a multumit pe mai toata lumea".

Nicolae Nan se arata dezinvolt. „Eu ma bucur si le multumesc liderilor de partid de la Sibiu, care ma consulta si imi iau in seama sfaturile si sunt mandru de fiecare data cand se tine cont de ele.

Si pe tara sunt cautat, de la Bucuresti, chiar am fost sunat de catre un vicepresedinte al partidului la nivel national pentru a mi se cere parerea", declara Nicolae Nan.

Afacerile lui Nan

Surse din cadrul PD sustin ca Nicolae Nan a reusit sa se inconjoare de o serie intreaga de oameni de afaceri, carora le-a facilitat anumite relatii pentru a-si dezvolta afacerile. „Putine afaceri profitabile exista, in Sibiu, pe care Nicolae Nan sa nu le fi «nasit»", sustin reprezentantii partidului aflat la guvernare.

In ce priveste afacerile, planurile lui Nicolae Nan curg mai lejer, dupa spusele sale, dar respinge faptul ca reusita lor ar tine de numele sau de influenta lui. „Nu merge Nicu Nan la licitatii, ci merge firma.

Ideea este sa nu urmaresti sa castigi mult dintr-o data, ci cate putin, dar pe o perioada lunga", declara Nan.

Conform datelor publicate de Nicolae Nan in declaratia sa de avere din timpul mandatului de parlamentar, „Nasul" este actionar la SC Carpatica SA si la SC Intermedia.

Din acest an, insa, Nicolae Nan si-a extins afacerile si a deschis doua noi societati comerciale, ambele inregistrate la inceputul lui februarie – Market Oil si Energy Group, ambele societati cu raspundere limitata.

Numele lui Nicolae Nan apare si in dreptul societatii Metalcar, cea care era condusa de presedintele organizatiei judetene a PD, Nicolae Neagu, pana ca acesta sa devina senator.

Cu cele noi firme infiintate anul acesta, Nicolae Nan vrea sa intre si pe piata distributiei de gaz metan, pe care sa o concesioneze, o data cu noile privatizari din domeniu.

Stapan peste judet

Cu atatia ani de administratie judeteana in spate, nu exista localitate unde numele lui Nicolae Nan sa nu aiba aderenta.

Dupa cum a relevat si presa locala, dupa alegerile generale, multi dintre primarii social-democrati s-ar fi aratat dispusi sa treaca de partea noii puteri, multi dintre acestia mizand pe relatia cu Nan.

De altfel, conform unor surse din PSD, una din temerile actualei opozitii este ca democratii sa nu foloseasca influenta lui Nan pentru a atrage alesii de partea PD. Nicolae Neagu sustine, insa, ca migratia politica inspre PD nu se va face decat in cazul unor nume apropiate in trecut democratilor.

Neagu face referire la acei primari care au trecut la PSD din barca democratilor, „datorita unor presiuni si situatii de conjunctura".

Viziuni diferite

Politica impusa de sfaturile lui Nicolae Nan nu este agreata in totalitate in PD. „Are o atitudine concilianta cu multi care nu ar merita, iar apropierea fata de Petre Roman nu a disparut in ciuda disensiunilor mai vechi", sustin aceleasi voci anonime din cadrul PD.

Nicolae Nan este unul din principali semnatari ai scrisorii adresate lui Petre Roman, prin care acesta din urma era sfatuit sa demisioneze din Senat si din partid, daca doreste sa isi infiinteze un partid propriu.

De altfel, Nicolae Nan nu isi ascunde astfel de inclinatii politice, in contradictoriu cu unele din directiile general acceptate. Inainte ca in PD sa se puna problema apropierii de ideologia populara, Nicolae Nan declara public ca nu este neimpacat cu situatia politica a tarii si dorea sa faca o modificare.

Nan considera ca fuziunea dintre PD si PSD va putea fi posibila. „Nu se va putea unificarea partidelor decat atunci cand vor dispare actualii sefi. Eu m-am gandit ca in 2008 se va putea vorbi de un singur partid social-democrat. Noul partid se va numi tot PSD, pentru ca este vorba doar de aceasi doctrina social - democratica", sustinea Nan.

Dupa parerea fostului deputat, in 2008 ar fitrebuit sa fie doar trei partide importante - unul de dreapta, unul de centru-stanga si altul extremist.

Cele patru procese

Dupa ce i s-a terminat mandatul de presedinte al Consiliului Judetean, in 2000, impotriva Nasului au fost pornite patru procese. Unul s-a referit la covorul pentru tenis de camp de la Sala Transilvania. I s-a imputat de noii sefi, Gheorghe Giurgiu si Emil Vanatoru, ca nu ar fi suficient de bun si ca a fost achizitionat pe „spaga".

„Calitatea nu o poate explica nici Giurgiu si nici Vanatoru. A venit o firma specializata si s-a facut dreptate", declara, apoi, Nan. Un alt proces a avut in vedere faptul ca Sala Transilvania nu a fost echipata corespunzator cu toate utilajele. Raspunsul in fata judecatorului a rezolvat problema.

„Stiti unde s-a desfasurat meciul de baschet Romania – Ungaria? In Sibiu, deci sala a fost bine echipata", si al doilea proces s-a incheiat. Al treilea si al patrulea proces s-au referit la aspecte materiale ale activitatii sale in fruntea Consiliului Judetean.

„M-au acuzat ca am marit salariile functionarilor si au verificat Curtea de Conturi, Sala Transilvania. Nu s-a gasit nimic", spune Nan.

Istoria Nasului

Nicolae Nan a intrat in randul functiilor importante catre sfarsitul anilor ’70, cand a fost desemnat sa retehnologizeze Libertatea, din calitatea de director.

In urma reformei administrative din 1968, odata cu infiintarea judetelor, a fost promovat in functia de vicepresedinte al Consiliului Popular Judetean, de unde a fost dat jos datorita faptului ca una din rudele sale fugise peste hotare, cerand azil politic in Germania.

A ramas in cadrul Consiliului Judetean pana la revolutie, iar cariera lui politica a luat, de atunci, o turnura puternic ascendenta. Consiliul Judetean al Frontului Salvarii Nationale, din care facea parte, l-a numit primar al judetului, functie echivalenta cu cea de prefect, de acum.

In mai 1990, este in fruntea listei pentru Senat, unde este si ales, pentru ca in vara aceluiasi an sa se intoarca la Sibiu, in calitate de prefect. In 1992, in urma alegerilor locale, decide sa ramana prefect, insa este demis de Octav Cozmanca, pe baza jocurilor politice. Se intoarce la Consiliul Judetean, unde, in 1996, devine presedinte.

In 2000, este singurul parlamentar al democratilor, fiind cap de lista la Camera Deputatilor. Inca de dinaintea alegerilor din 2004, Nicolae Nan a anuntat ca nu va mai candida pentru vreo functie publica.

Nan, in gura politicienilor

„Nicolae Nan este fostul presedinte al PD, fost deputat, care a ales singur sa se retraga din functii publice si nu a mai candidat. Nu se pune problema ca influenta dumnealui sa fie si in randul PNL, iar cu sfaturile dumnealui probabil ca noi intram in contact atunci cand vine vorba de colaborarea cu PD.

Are influenta unui om cu credibilitate", Cornel Stirbet, presedintele organizatiei judetene a PNL

„Eu il cunosc pe domnul Nan de cand era prefect. Iar cei de la putere trebuie sa il ia aproape sa ii asculte sfaturile, pentru ca dumnealui stie cel mai bine cum se face administratie, aproape la perfectie. Eu nu am apelat la el, ca suntem in partide diferite", Roman Toader, PSD, primarul comunei Blajel

„Cu domnul Nan am avut doar relatii oficiale si am o parere buna despre dumnealui", Cornel Surdu, PNL, primarul comunei Poplaca

„Il admir ca om si il apreciez, am colaborat bine cu dumnealui pe cand eram consilier judetean. Dar, in ce priveste discutiile legate de unii membri PSD, care ar fi atrasi de persoana lui Nan, cred ca este vorba doar de acei membri ai partidului care nu au coloana vertebrala.

Iar influentele dumnealui cred ca s-au redus", Viorel Arcas, PSD, senator

„Nicolae Nan este un senior in cadrul partidului. Am auzit si eu povesti despre atragerea unor membri PSD, nu stiu cine le porneste. Daca sunt doi oameni care se plimba pe strada, nu inseamna ca devin automat si colegi de partid", Nicolae Neagu, presedintele organizatiei judetene PD