Liderul CJ, Marius Nicoara, se arata nemultumit de reactia clujenilor si spune ca, in cazul in care suporterii vor protesta, va lasa proiectul balta, astfel incat stadionul "sa se transforme intr-un muzeu".

Daca, initial, arhitectii clujeni s-au aratat categoric impotriva construirii unui centru civic pe locul stadionului municipal, proiectul fiind considerat o aberatie, in prezent, opinia acestora este radical schimbata.

Sambata, la meciul pe care Universitatea Cluj il va disputa cu Unirea Sannicolau Mare, suporterii se vor posta in fata stadionului cu listele care, sustin reprezentantii acestora, "abia asteapta sa fie semnate, astfel incat istoria orasului sa nu cunoasca un episod negru".

Motivele pe care le invoca suporterii in apararea a ceea ce ei numesc templul fotbalului clujean sunt considerate puerile de catre reprezentantii administratiei locale. Mai mult, incapatanarea liderilor administratiei clujene de a nu renunta la ideea construirii unui centru civic pe locul batranului "Ion Moina" pare sa nu mai constituie o aberatie pentru arhitectii Clujului.

Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul sustin ca actualul presedinte al Ordinului Arhitectilor (OAR), filiala Transilvania, Vasile Mitrea, urmeaza sa-si dea demisia din functie, tocmai pentru ca nu ar fi reusit sa ajunga la un consens cu colegii sai de breasla privind rolul pe care il are organizatia.

Mai exact, Mitrea nu ar fi fost de acord cu asocierea dintre OAR si Directia Tehnica de Urbanism a Primariei. Protocolul semnat intre OAR si Primarie prevedea colaborarea intre specialistii acestora. Numai ca Mitrea s-a dovedit de la bun inceput un adevarat contestatar al actiunilor pseudourbanistice promovate de catre unii reprezentantii ai administratiei publice locale (n.red.– Adrian Iancu si Radu Spanu).

Spre deosebire de colegii sai, Mitrea nu a dorit sa devina partener cu cei pe care i-a criticat in repetate randuri si nici sa si asume responsabilitatea, in cazul eventualelor nereguli urbanistice care vor mai fi semnalate pe parcurs.

De altfel, Mitrea a fost primul dintre arhitectii clujeni care s a aratat revoltat in ceea ce priveste amplasarea unui centru civic pe locul noului stadion municipal.

Astazi, neintelegerile dintre puterea locala si arhitecti par sa se fi pierdut in ceata. Vicepresedintele OAR, pe tara (cel care are cele mai multe sanse sa ii ia locul lui Mitrea), Serban Tiganas, sustine ca ideea de a amplasa un centru civic nu este chiar asa de rea, atata timp cat CJ va emite un proiect clar, cu privire la ce anume ar urma sa incadreze acesta (?!).

"Centru civic… un ansamblu complex care nu spune foarte multe", a declarat Tiganas, precizand ca un astfel de plan contravine Planului Urbanistic General al orasului, avand in vedere ca acesta prevede locatia respectiva ca facand parte din sectorul zonal cu destinatie de agrement.

Resuscitarea, afacere paguboasa

Presedintele CJ, Marius Nicoara, s-a aratat dispus sa ne conduca pana in incinta batranului stadion, pentru a ne prezenta situatia.

"Este un dezastru, uitati-va la crapaturi, armatura este ruginita… nu se mai poate face nimic cu ea", a declarat Nicoara, precizand ca, si daca s-ar da drumul la restaurarea stadionului, acesta tot n-ar mai putea fi adus in randul celor care intrunesc normele FIFA sau UEFA.

Nicoara a mai spus ca exista chiar si o hotarare emisa de CJ, de pe vremea cand presedinte al Consiliului era Gratian Serban. "In vara anului trecut, cand am venit la conducerea institutiei, existau ordine de plata pe care le-am onorat, pentru ca n-am avut de ales", a explicat Nicoara, precizand ca s-au alocat 8 miliarde de lei doar pentru renovarea celor 11 stalpi de sustinere.

In rest nu s-a mai facut nimic. Or, daca proiectul ar fi continuat in forma prevazuta, pentru intreaga lucrare de restaurare ar fi trebuit cheltuiti peste 300 de miliarde de lei. "Ce rost are sa refacem un stadion pe care nu-l vom putea alinia in randul celor europene!", a mai spus Nicoara, nemultumit de reactia suporterilor Universitatii Cluj.

Acestia au amenintat ca listele cu semnaturi vor fi inaintate primarului Emil Boc si presedintelui CJ, ca prim semn al dezacordului lor privind ceea ce urmeaza sa se intample cu "Ion Moina". Nicoara asteapta meciul si semnaturile.

"Sunt chiar curios cati oameni vor veni la meci si cati vor semna impotriva mutarii stadionului intr-un loc mai viabil", a declarat acesta, marturisind ca a cam obosit sa tot repete ca "Ion Moina" este depasit si ca banii care s-ar investi in resuscitare nu ar reprezenta decat o afacere paguboasa.

Administratorul stadionului, Tiberiu Tivadar, a declarat ca spera ca, in cel mult doi ani, sa se poata ocupa de un complex cu totul nou. "Niciunde in lume nu se mai construiesc stadioane cu piste de atletism incluse", a declarat Tivadar. El spera ca stadionul sa fie unul care sa poata gazdui competitiile internationale.

"Argumente puerile"

Atat suporterii Universitatii Cluj, cat si aparatorii batranului "Ion Moina", se vor prezenta in fata celor carora le vor pretinde semnatura cu o serie de argumente.

Principalul punct care ar trebui sa ii determine pe clujeni sa semneze se refera la faptul ca un stadion modern nu trebuie neaparat sa stea in afara orasului, dat fiind faptul ca sunt exemple de arene recente care si-au gasit loc in mijlocul oamenilor.

Suporterii mai cred ca, daca stadionul se va face in afara orasului, accesul catre acesta ar deveni aproape imposibil, pentru ca multimea de autoturisme nu va incapea pe drumurile inguste, iar, pe de alta parte, se stie faptul ca foarte putini suporteri dispun de masini.

Lipsa locurilor de parcare, unul din motivele pentru care CJ doreste stramutarea stadionului, nu se sustine, considera suporterii. "In jurul lui "Ion Moina" pot exista mii de locuri de parcare, daca se renunta la cele doua terenuri adiacente, cel de zgura si cel folosit de circ.

De asemenea, alte mii de masini pot fi parcate pe actualul amplasament al strandului "Municipal" sau pe platoul Salii Sporturilor", considera reprezentantii suporterilor.

Un alt argument exploatat se refera la faptul ca, distrugand stadionul, cea mai insemnata zona verde a orasului, Parcul Central, ar fi afectata iremediabil. Suporterii se arata neincrezatori in felul in care va fi scos la vanzare terenul de sub Moina, si considera ca anumiti politicieni ar urma sa obtina comisioane grase, in urma acestei valorificari.

Fanii considera ca exista multe surse de finantare pentru demolarea si refacerea stadionului "Ion Moina" - credite externe, alocari guvernamentale, cedarea spatiilor comerciale de la baza stadionului, vanzarea spatiului de reclama pe stadion, sau, dupa model vest-european, denumirea unor peluze dupa sponsori etc.

Ei cred ca demolarea stadionului municipal inseamna "a scuipa pe trecutul unor mari fotbalisti de legenda, care au trait si au jucat aici". Lui Nicoara argumentele suporterilor i se par de-a dreptul puerile. El a declarat ca niciunde in lume nu au mai fost construite recent stadioane chiar in mijlocul oraselor.

De asemenea, nu crede ca solutia parcarilor ar putea fi viabila, dat fiind faptul ca strandul "municipal" este de ani buni privat si ca, asa cum sustine si Tiganas, strandul poate fi folosit tot in scopul agrementului, dupa cum prevede si Planul Urbanistic General (PUG).

Nicoara a mai precizat ca, in locul unde se va amenaja noul stadion, infrastructura nu va lipsi. Presedintele CJ a mai spus ca se va realiza un proiect serios, care sa fie in concordanta cu noul PUG, dat fiind faptul ca, in viitorul apropiat, acesta se va schimba.

Nicoara a precizat ca, in cazul in care nu va primi sprijin din partea clujenilor, CJ va renunta la proiectul stramutarii stadionului. "N-are decat sa devina un stadion-muzeu, daca asta se doreste", a spus, ironic, Nicoara.