Marti dimineata, la ora 9,45, doi tineri din Ibanesti porniti pe soselele Europei, in cautarea unui trai mai bun, au pierit intr-un stupid accident de circulatie. Florina Farcas si Moldovan Marcel erau in drum spre Spania, unde sperau sa gaseasca un loc de munca.

Cauza mortii pare sa fie oboseala soferului, pe care familia celor doi il acuza ca facea transport "la negru".

Florina Farcas, in varsta de 23 de ani, a absolvit in aceasta vara sectia de matematica -informatica a universitatii Petru Maior din Targu Mures. Dupa ce a sustinut examenul de licenta, a plecat in vacanta in Italia, la niste rude. De acolo a pornit pe un drum care trebuia sa fie unul al vietii.

Dar aripile i-au fost frante brutal, zdrobite intre fiarele contorsionate ale microbuzlui care trebuia sa o duca in Spania.

Marcel Moldovan, dupa ani in care circulá si lemnul au fost principala lui preocupare, la indemnul fratelui sau, Florin, plecat de trei ani in Spania, a pornit la drum. Nu a mai ajuns acolo, pentru ca inconstienta celui de la volan, a pus capat pulsului vietii si aspiratiilor lui.

Imediat dupa ce a trecut granita dintre Franta si Spania, microbuzul ucigas, condus de clujeanul Ionita Bocan, a intrat pe contrasens. In incercarea de a evita o coliziune frontala, soferul a facut o manevra care a determinat masina sa intre in derapaj.

Impactul distrugator a curmat doua vieti tinere si a lasat familii mutilate sufleteste, care nu stiu acum ce si cum sa faca pentru a aduce acasa trupurile reci ale copiilor lor.

Doua versiuni

"De ce vreti sa stiti cine conducea microbuzul? Ganditi-va ca omul are sotie si sotia lui va suferi cumplit. Si asa sufera. Respectati durerea si dorinta de a ramane anonima", ne-a spus un anume Cosmin, proprietarul masinii. Dupa insistente, am aflat.

Ionita Bocan, din Cluj, in drumetie prin Europa, a plecat de acasa cu Marcel Moldovan. Din Italia, lor li s-a alaturat si Florina Farcas. Proprietarul masinii spune ca soferul nu a mai fost plecat in Spania de trei ani. Asta este versiunea celui care detine microbuzul.

Familiile tinerilor disparuti spun, insa, altceva. Anume ca Ionita Bocan face de multa vreme trasporturi de romani in afara granitelor. Are clientela lui printre muncitorii din Spania, pe care ii transporta, la negru, dintr-o tara in alta. TTansportul se face pe baza de recomandare, din puncte fixe de intalnire din Spania si Italia.

Atunci cand se afla in Spania, locuieste la fratele lui Marcel, la Florin. Transportul se face pe baza de recomandare. Asa se face, ca la recomandarea lui Florin, fratele lui a ajuns in masina condusa de Bocan. La fel si Florina. Doar ca, de data asta, in graba de a face cat mai repede bani, Bocan a uitat ca cei pe care ii are in masina sunt oameni, nu marfa.

"Florina a fost luata in microbuz practic fara a se fi planificat asta. Oferta a aparut pe drum".

Daca urmele sangelui tanar de pe soseaua din Spania se va fi sters deja, sufletele familiilor celor plecati, vor sangera vesnic.

Ibanestenii sunt solidari

Familiile celor doi au nevoie, pentru a aduce acasa trupurile copiilor, de 10.200 de euro. Cum nu au acest bani, au cerut sprijinul autoritatilor. Primarul Dan Vasile spune ca a discutat cu consilierii, care au fost de acord sa sprijine financiar cele doua familii.

Consiliul local, intrunit aseara, urma sa aprobe cel putin 5.100 de euro, adica jumatate din suma necesara repatrierii cadavrelor.

Daca varianta pe care o sustin familiile este cea corecta, soferul microbuzului este dublu vinovat, atat de moartea celor doi cat si de evaziune fiscala. In acest caz, orice reparatie este in acest moment insuficienta pentru a sterge durerea celor doua familii.