Anul acesta este unul pagubos pentru viticultorii vrinceni. Dupa atacul de mana si fainare, in vii au aparut omizile paroase. Desi productia este mica, podgorenii se asteapta ca pretul la vin si la struguri sa creasca. Potrivit autoritatilor, cei care si-au ingrijit viile cum trebuie vor primi subventii de 1,5 milioane de lei la hectar.

De astazi, dupa Ziua Crucii, ar trebui sa inceapa culesul la struguri. Podgorenii vrinceni, care dau in fiecare an tonul la vin, nu prea au cu ce sa-si umple butoaiele in aceasta toamna.

Atacul de mana din lunile iulie si august, catalogat de specialisti ca un accident climatic, a produs pagube uriase in vii. Acum, viticultorii se vaita ca viile sint atacate de omizi si, de parca nu era suficient, in podgorie s-au semnalat si germeni de filoxera. Productia de struguri din cea mai mare podgorie a tarii este, de departe, cea mai mica din ultimii cinci ani.

Recolta a fost afectata de ploile abundente, din cauza carora viticultorii nu au putut sa faca tratamentele adecvate. In consecinta, podgoriile renumite, cum ar fi Cotesti, Odobesti, Faraoanele si Panciu, au fost afectate in proportie de 90 la suta. Productia planificata de 180.000 de tone a fost afectata, in diferite grade de daunare, mai mult de jumatate.

Daca unii mai au cite ceva de cules, sint vii in care nu a mai ramas nici o boaba. Productia de struguri din multe localitati viticole vrincene a fost, in anumite zone, compromisa aproape integral, dupa ce atacul de mana din iulie si august, dar si fainarea, care au prins teren prielnic ca urmare a precipitatiilor abundente, au atacat in masa inflorescentele butucilor.

Podgorenii spun ca ploile, combinate cu temperaturile ridicate si lipsa curentilor de aer, au creat un microclimat sufocant pentru vie si au favorizat din plin aparitia si dezvoltarea daunatorilor. Asa se face ca via din Vrancea a fost compromisa in proportie de peste 90 la suta, peste 40 la suta din suprafetele cultivate fiind distruse mai mult de jumatate.

Din datele furnizate de Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Vrancea rezulta ca viile cele mai afectate sint in Timboiesti, Cirligele, Cotesti, dar sint pagube si in Odobesti, Tifesti si Panciu. Din acest motiv, in acest an, oferta de struguri va fi mult mai mica decit cererea si este de asteptat ca pretul vinului sa creasca.

"Mana a facut ravagii, dar acum a intrat in vii omida de dud. Peste 300 de hectare sint prinse de omida, care a gasit teren prielnic din cauza conditiilor climatice, dar si din cauza lipsei de bani a viticultorilor, care nu si-au permis sa faca tratamentele adecvate. E chiar jale! Vom avea o discutie cu autoritatile, sa bage elicopterele dupa cules pentru dezinsectia viei, ca e crima curata", ne-a declarat Constantin Stanescu, proprietarul unei crame la Virtescoiu.

Productia estimata de struguri va fi in jur de 3000 de kilograme pe hectar, in vreme ce in anul 2003, de exemplu, care a fost considerat unul slab din cauza mucegaiului, au fost recoltate peste 4000 de kg/ha.

Podgorenii n-au ce culege

In citeva zile, in Vrancea va incepe culesul, proprietarii de vii tocmind deja paznici pentru a le apara putinul din vii. "Sintem de trei saptamini aici pentru ca, desi strugurii abia s-au pirguit, hotii au dat iama in vii", ne-a spus un paznic tocmit sa pazeasca viile viticultorilor din Virtescoiu.

Dupa o vara capricioasa, multi nu vor avea ce vinde, desi pentru acest ciclu de productie s-au cheltuit in jur de 60 de milioane de lei pe hectar. "O parte dintre viticultori nu isi vor recupera cheltuielile, pentru ca au pierdut foarte mult si, practic, nu au ce vinde. Totusi, cei care au productie pot sa isi scoata cheltuiala", este de parere Costica Neata, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala.

Anul trecut, viticultorii vrinceni au primit pentru un kilogram de struguri intre 2000 si 6000 de lei, in conditiile in care recolta nu a fost de calitate. Pretul din acest an, vehiculat la 8.000-10.000 de lei, nu este multumitor pentru viticultori, care spun ca pretul real ar trebui sa sara de 15.000 de lei pe kilogram.

"Vrancea va fi barometrul pretului"

Atacul de mana s-a manifestat cel mai violent in podgoria Cotesti, fiind afectat masiv soiul Chasslas. Din suprafata totala de 9.632 de hectare cultivate cu vita de vie, aici au fost afectate, in diferite grade de daunare, 9.148 de hectare. In podgoria Odobesti au fost distruse 4435, iar la Panciu sint afectate 6857 de hectare, cele mai mult dintre acestea fiind distruse 80 la suta.

Podgorenii sint decisi sa tina cu dintii de pret si spera ca autoritatile sa nu mai faca jocurile procesatorilor, care in anii trecuti s-au inteles sa ofere preturi unice. "Dupa 15 septembrie incepem recoltatul, mai exact in prima zi dupa Ziua Crucii. Vom trage concluziile dupa ce ajungem in crama, dar a fost un an dificil, iar produtia va fi mult sub media multianuala, adica sub 4.000 de kilograme la hectar.

Suprafata Vrancei, de peste 27.000 de hectare, este o forta, iar judetul isi spune cuvintul si la bine si la esec. Vrancea va fi barometrul pretului la struguri sau chiar la vin dupa vinificatia din aceasta toamna", ne-a declarat Adrian Toma, directorul de la SC Veritas SA Panciu. Acesta crede si spera ca pretul vinului sa creasca cu 20 la suta, pret care nu reflecta insa toate cheltuielile reale.

Viile au imbatrinit

In Vrancea, din suprafata totala de 25.715 de hectare cultivate cu vita de vie, 22.677 sint plantatii de vii nobile, dar mult imbatrinite. In zona Panciu-Straoane, de exemplu, exista vii infiintate in anii 1930, mult depasite din punct de vedere fizic.

Intrucit patrimoniul viticol este in primejdie, s-a propus ca cei care cultiva vita nobila sa primeasca sprijin cite 1,5 milioane de lei vechi, de la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, pentru fiecare hectar cultivat.

Sprijinul se acorda in bonuri valorice in vederea achizitionarii de substante de combatere pe baza de cupru, necesare pentru aplicarea a doua tratamente pina la intrarea in repaus vegetativ a plantatiilor viticole cu soiuri nobile.

Totusi, nu vor fi rasplatiti cei care nu si-au muncit viile. "Conditia pricipala este ca via sa fi lucrata, tocmai de aceea mergem in teren sa constatam daca a fost intretinuta. Via este in multe zone neingrijita si nu pentru ca oamenii au fost lenesi, ci pentru ca sint decapitalizati, pentru ca n-au productie.

Totusi, trebuie sa inteleaga ca via trebuie ingrijita, ca sa nu compromita si recolta anului viitor", ne-a mai declarat directorul DADR Vrancea, Costica Neata.

Viticultorii vrinceni se confrunta si cu o problema pe termen lung, dat fiind ca via este mult imbatrinita, si se impune o reinnoire progresiva a acesteia. Aceasta operatiune implica costuri substantiale, pentru ca directivele Uniunii Europene cer sa cultivam soiuri de valoare, din care sa iasa vinuri de competitie.

"Avem un program care priveste intinerirea progresiva a viei pina in 2014. Vor trebuie facute investitii si hibrizii direct producatori vor fi inlocuiti cu vie nobila. Se vor inlocui soiurile slab calitative cu soiuri pretabile pentru export, obiective pe care le-am prezentat viticultorilor vrinceni", ne-a mai spus Costica Neata.