Aproape ca nu exista vreo persoana care nu a fost intrebata daca nu doreste sa cumpere un produs Oriflame, Amway sau Avon. Vedem pe strada, in zonele aglomerate ale orasului, acele umbrele care adapostesc mese din plastic pe care se gasesc produse ale uneia dintre firmele amintite. Produsele nu au pret, iar pentru a afla cit costa ar trebui sa consulti un catalog.

La prima vedere totul pare legal, insa in spatele acestor afaceri se invirt la negru o multime de bani. O mare parte dintre cei angrenati in acest sistem de distributie multilevel marketing nu isi declara veniturile la fisc. Deci sint evazionisti fiscali.

In general, cei care intra in acest sistem sint multumiti ca isi pot rotunji veniturile, chiar daca de multe ori sumele sint de ordinul citorva sute de mii de lei.

Racolare prin e-mail la „Jurnalul de Est"

Recent am primit un e-mail prin care imi erau prezentate „facilitatile" unui astfel de sistem multilevel marketing. „Aratati catalogul clientilor, ei aleg produsele pe care le doresc. Dumneavoastra faceti comanda la sediul Oriflame, o ridicati cu buletinul. Dumneavoastra va ramine un procent din vinzari, acesta fiind profitul direct.

Puteti face oricite comenzi pe luna, dar trebuie platita cea anterioara", mi-a spus persoana de contact, care, evident, mi-a aratat si cele doua modalitati de cistig. Prima este cea din vinzarile directe.

Se acorda reduceri de 0% pentru vinzari de pina la 249.999 lei, de 23% pentru vinzari intre 250.000 - 2.299.999 lei, de 26% pentru vinzari intre 2.300.000 - 3.299.999 lei si de 30% pentru vinzari mai mari de 3.300.000 lei. Crearea unei retele proprii de distributie aduce, conform spuselor persoanei din sistem, cistiguri suplimentare. Fiecare produs din catalog are asociat un numar de puncte.

„Persoanele pe care le inscrieti in sistem, prin vinzarea produselor aduna un numar de puncte, care se reporteaza la dumneavoastra. Exista urmatoarele praguri (in functie de praguri primiti automat o anumita suma de bani). Daca ati acumulat intre 200 si 599 de puncte primiti o reducere suplimentara de 3%, intre 600 - 1.199 puncte – 6% si tot asa.

Reducerea maxima, de 21%, o primiti cind acumulati mai mult de 10.000 de puncte."Explicatiile au continuat. „Daca, de exemplu se face o vinzare de 4 milioane, comisionul este de 30%, deci un cistig de 1.200.000 lei. Se cistiga de ordinul milioanelor sau zecilor de milioane daca avansezi."

Intri in sistem cu o simpla recomandare si doar citeva acte

„Pentru a intra in sistem trebuie sa va inscrie cineva care deja este distribuitor, cum sint eu. Va trebuie copii dupa buletin, dupa certificatul de nastere si dupa certificatul de casatorie, daca este cazul. De restul formularelor si de contract ma ocup eu.

Taxa pentru inscrierea mica, adica fara mostre, e de 37.000 lei, iar pentru inscrierea mare, cu mostre de ruj si parfum, e 190.000 de lei", asa sunau ultimele fraze ale prezentarii. Veriga esentiala a sistemului de distributie multilevel marketing este aceea ca nimeni, dar absolut nimeni, nu poate intra decit daca este adus, recomandat sau inscris de unul dintre oamenii din sistem.

Trebuie sa spunem ca valorile prezentate difera de la o societate de distributie la alta. De exemplu, la Amway, „inscrierea mare" ajunge pina la 8 milioane lei, insa si produsele sint mai scumpe.Am intrebat daca se semneaza vreun contract, daca se intocmeste o carte de munca, iar raspunsul a fost simplu: „E un contract intre tine si firma la care te inscrii. Tot atunci primesti si un cod de distribuitor.

Pentru a vinde nu este necesar sa fii persoana fizica autorizata. Daca iti faci retea, ai nevoie de autorizare pentru a primi comisionul din vinzarile retelei". Mai mult, mi s-a explicat ca doar daca vreau pot declara veniturile obtinute, acest lucru fiind util numai dupa un anumit nivel al vinzarilor. Oricum firma este acoperita prin contractul incheiat.

Finantele: Este imposibil sa-i determinam sa intre in legalitate

Inspectorii Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi cunosc situatia, ba chiar au efectuat o serie de controale la firmele de distributie in sistem multilevel marketing. „In ultimii ani s-au facut mai multe controale, chiar si de catre inspectorii Garzii Financiare, insa nu cunosc cu exactitate rezultatele acestora.

Chiar daca s-au gasit probleme la unele firme de distributie, acestea nu s-au incadrat la evaziune fiscala, deoarece ele isi vind produsele la persoanele din sistem. Este insa imposibil sa ii determinam pe toti acesti distribuitori sa intre in legalitate, deoarece de la an la an in sistem intra alte persoane", ne-a spus Corneliu Durdureanu, director executiv interimar al DGFPJ Iasi.

Munca prestata de oamenii din sistem nu poate fi sanctionata in nici un fel nici de inspectorii Inspectoratului Teritorial de Munca, deoarece, conform legilor in vigoare, nu este munca la negru.Un simplu calcul arata dimensiunile impresionante ale evaziunii fiscale din sistemul de distributie multilevel marketing din Romania.

Vinzari de 4 milioane de lei inseamna un cistig lunar de 1.200.000 de lei. Adica distribuitorul datoreaza statului aproximativ 200.000 de lei. Daca inmultim aceasta suma cu numarul persoanelor care lucreaza in sistem (citeva mii), rezulta numai in Iasi o evaziune fiscala care anual se ridica la sume astronomice.