"Colegii tai vorbesc rau despre tine", incepe inteligent Alin Tise discutia din fata biroului lui Emil Boc. "Daca inteleg eu bine, acesta nu este un interviu, este o investigatie. Daca spui de la inceput ca banii pe care i-am castigat «nu pusca» cu declaratia de avere, atunci eu cred ca ai venit sa scrii rau..."

"Finutul" lui Boc, Alin Tise, consilierul local PD, este atat de bogat incat nu-si aduce aminte cu siguranta cati bani are in "cont". De aceea aminteste, cand vine vorba sa-si explice declaratia de avere, de numele sotiei Camelia, adevaratul garant al sigurantei sale financiare. "Camelia stie", spune Tise.

Este de zece ori mai bogat decat nasul sau, primarul si presedintele Emil Boc, dar pe atat de novice intr-ale politicii. Are o frica agresiva fata de ziaristi, crezand ca tot ce va spune va fi, inevitabil, rastalmacit. Cand joaca tare, se precipita verbal ca si nasul sau, sau ca "amicul" sau, deputatul Daniel Buda.

Cand intra in discutii de principii, Tise parca pledeaza la bara despre presupusele realizari ale partidului sau munca extraordinara de la Consiliu Local.

Nu-l prea intereseaza ce apare in ziare si nici cum se publica, deoarece nu conteaza, pentru ca lumea, aminteste filosofic Tise, crede ce vrea.

De exemplu, daca spun ca la comisia de vanzare a spatiilor (prezidata in personam) nu se fac mismasuri, cine te crede, oricum lumea crede ca se fura? Asa ca nu mai neg nimic, ca sa nu se creada ca am ceva de ascuns! Asa ca Tise nu neaga nimic, se face ca nu-si aduce aminte corect. Si asta e suficient ca sa fie decent de credibil.

Inavutire precoce

La testul cu declaratia de avere Alin Tise da inapoi din prima, numai ce aude ca s-ar putea ca banii pe care i-a castigat in ultimii trei ani sa nu se regaseasca in proprietatile imobiliare declarate. Pentru ca avocatul Tise nu are nici macar un cont bancar. "Banii, spune acesta, i-am facut din avocatura, din cei sase ani de avocatura de cand am cabinet individual.

Putina lume stie ca eu lucrez de la douazeci de ani", spune el. Oricat ai socoti si ai invarti, avocatul consilier are o avere declarata (sic!) ce se-nvarte undeva intre 250-300 de mii de euro, in functie de piata imobiliara, pentru ca banii ii sunt "stocati" in imobile, terenuri si actiuni.

Adica: cinci imobile si un sfert, din care a vandut un apartament, trei terenuri in intravilan, doua masini noi si actiuni estimate la 45 de mii de euro. Vreo 10 miliarde de lei vechi, adunati din munca la bara pana la varsta de 30 de ani. Cu un asemenea succes, "finutul" poate vinde linistit ghiduri de inavutire precoce.

Noroc cu darul de nunta

"Nu am stiut ca vom discuta despre declaratia de avere, ca as fi adus toate documentele", spune consilierul. In 2004, familia Tise a realizat un venit de circa 50 de mii de euro, fara taxele pe care sotii le vor plati la stat. Aproape 30.000 de euro din suma reprezinta darul de nunta primit de la nuntasi, bani care din fericire nu se impoziteaza.

Cu o parte din bani, Tise si-a cumparat actiuni la firme. Consilierul nu-si mai aduce aminte exact cat a castigat in 2003 din avocatura si nici in anul precedent.

Putin sub suma de 2 miliarde cat a declarat anul trecut, sustine acesta, iar din acestia circa 700 de milioane va plati impozite. "Am sute de procese anual, nu pot sa va spun cate, dar cu siguranta peste o suta de dosare, nu sunt cel mai tare avocat, sunt altii care au cate zece procese pe zi", justifica acesta.

La un asemena ritm, spun avocati din baroul Cluj, Tise, de unul singur, "valoreaza" cat o casa de avocatura cu staif. Acesta are si explicatii: lucrez mai scump, de aceea am incasat atatia bani, in procese civile si comerciale. Nu am alti colaboratori, lucrez singur, am doar secretara si, acum, a venit la cabinet si sotia mea.

"Cheltui putin pentru ca am o singura sotie"

La capitolul datorii, consilierul bifeaza circa 90 de mii de euro imprumutati de la banci pentru a-si cumpara apartamente si o masina. La capitolul pierderi, avocatul aminteste ca nu a prea facut bani din speculatiile cu actiuni la bursa: "de exemplu, cu actiunile Rompetrol am pierdut, dar, per ansamblu, sunt la limita".

In alt context, Tise crede ca a facut bine ca si-a investit toti banii castigati in imobiliare, chiar daca a iesit cateodata la limita. Generos, a vandut un apartament in 2004 catre o anume Mia Scutaru cu 16 mii de euro, cand pe piata o garsoniera face cel putin 20 de mii de euro.

Despre cheltuielile de zi cu zi, consilierul nu-si aduce aminte nimic, nici macar cat cheltuie intr-o luna. Asa ca e aproape imposibil sa se afle cat a cheltuit in ultimii trei ani, de cand a inceput sa-si cumpere apartamente si terenuri.

Pentru ca, daca aduni presupusii bani castigati in ultimii ani, cate 50 de mii de euro in fiecare an, cum s-a intamplat in 2004, rezulta ca tot ce a castigat din avocatura a investit in imobiliare si actiuni. "Finutul" lui Boc a gasit insa si pentru asta un raspuns: "Cheltui putin pentru ca am o singura sotie".