Morar, despre "cazul Ciupe": Masura pe care am luat-o in acel moment era raportata la probele administrate in cauza si a fost confirmata, inclusiv de instantele de judecata * "Nu sunt un fan al «spectacolelor» regizate in fata PNA" * "Incerc in acest moment sa conturez motivele care au condus spre o atare situatie: a fost vorba de superficialitate sau de presiuni interne; de reticenta in a

aborda anchete cu adevarat de mare coruptie sau de o supraincarcare cu dosare de mica si mijlocie coruptie" * "Pentru mine, culoarea politica nu are nici o importanta" * "Nu ma indoiesc ca presiuni vor exista, mai ales atunci cand anchetezi persoane importante, care furnizeaza publicitate unor trusturi de presa" *

"Unul din punctele de pe agenda mea este cresterea credibilitatii PNA, nu prin «lovituri de imagine», ci prin munca de ancheta efectiva" * "Cine nu poate, nu se simte in stare sau considera ca are alte prioritati este liber sa solicite transferul la alte unitati de parchet"

ZIUA de Cluj: De ce credeti ca s-au facut presiuni pentru a nu fi numit sef al PN

Daniel Morar: Banuiesc la ce va referiti, insa eu nu le-as numi chiar presiuni.

Este adevarat ca presa a preluat declaratiile domnului Liviu Ciupe (senatorul PD arestat de procurorul Morar in anul 1999 - n.red), de altfel cum era si normal intr-o societate caracterizata prin democratie, insa opinia dumnealui a fost una punctuala - si, de ce nu, subiectiva - cu referire la dosarul pe care l-am instrumentat si care il viza.

Masura pe care am luat-o in acel moment era raportata la probele administrate in cauza si a fost confirmata, inclusiv de instantele de judecata - de fond si de recurs - in contestatia pe care domnul Ciupe a formulat-o impotriva arestarii sale. Practic, inca alti patru magistrati au decis ca, in acel stadiu, mandatul de arestare emis a fost legal si temeinic.

Nu cunosc sa se fi facut alte reprosuri care sa vizeze in intregime activitatea pe care am desfasurat-o ca procuror sau sa se fi ridicat obiectii asupra integritatii si calificarii mele profesionale.

ZIUA de Cluj: Se asteapta rezultate spectaculoase din partea PNA intr-un timp relativ scurt. Este posibil in mod real asa ceva, stiut fiind faptul ca marile dosare de coruptie se instrumenteaza de obicei in intervale lungi de timp, cateodata ani intregi?

Daniel Morar: Sunt absolut convins ca intr-un timp scurt veti vedea rezultate. Acum, depinde ce intelegeti dumneavoastra prin "spectaculos". Am mai spus si repet ca nu sunt un fan al "spectacolelor" regizate in fata PNA-ului.

Nu stiu cat de "spectaculoase" vor fi rezultatele, insa pot sa va asigur ca vor fi consistente si, cu siguranta, se va vedea ca in aceasta institutie se lucreaza cu adevarat. Totodata, sper in gasirea unei solutii care sa permita PNA sa actioneze si asupra mediului pentru care a fost gandita sa functioneze.

O eventuala trecere a PNA, ca structura distincta, sub umbrela Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, va determina recapatarea competentelor asupra anchetarii senatorilor si deputatilor.

ZIUA de Cluj: De ce credeti ca a fost infiintat PNA de la bun inceput, in contextul in care timp de doi ani nu a facut nici macar ceea ce ii permitea legea de functionare sa faca in legatura cu marea coruptie?

Daniel Morar: Sustin utilitatea existentei acestei institutii. Scopul pentru care a fost infiintat Parchetul National Anticoruptie este subsumat unei realitati crude a acestei tari: un nivel ridicat al coruptiei, raportat la asteptarile europene.

Insa problema pe care o ridicati, referitoare la pasivitatea anchetatorilor in fata marii coruptii, este una la care ar trebui sa raspunda cei care si-au asumat pana in acest moment responsabilitatile respective.

Eu unul incerc, in acest moment, prin evaluarile pe care le efectuez, sa individualizez oarecum activitatea fiecarui procuror in parte si sa ajung la niste concluzii care sa imi permita sa conturez motivele care au condus spre o atare situatie: a fost vorba de superficialitate sau de presiuni interne; de reticenta in a aborda anchete cu adevarat de mare coruptie sau de o supraincarcare cu dosare de mica si mijlocie coruptie?

ZIUA de Cluj: A fost PNA un instrument politic al fostului regim?

Daniel Morar: Permiteti-mi sa nu comentez un asemenea aspect. Statutul judecatorilor si procurorilor imi impune obligatia de fi rezervat in a emite orice judecati cu valente politice. Pentru mine, culoarea politica nu are nici o importanta.

Orice cetatean al Romaniei trebuie sa se supuna legii, iar, in cazul in care este incalcat normativul penal, raspunderea este aceeasi pentru oricare persoana a acestei tari, indiferent de culoarea politica pe care si-o insuseste.

ZIUA de Cluj: Cum veti reactiona cand, inevitabil, veti fi supus la presiuni de tot felul, chiar si prin presa?

Daniel Morar: Voi ignora asemenea demersuri sau, mai mult, le voi face publice, daca voi considera necesar. Nu ma indoiesc ca presiuni vor exista, mai ales atunci cand anchetezi persoane importante, care furnizeaza publicitate unor trusturi de presa sau care pur si simplu au influenta asupra acestora - prin simplu ascendent politic sau prin prezenta pe piata economica romaneasca.

ZIUA de Cluj: Este PNA o institutie credibila?

Daniel Morar: Consider ca PNA a suferit un deficit de imagine imens, mai cu seama din cauza evitarii abordarii frontale a cazurilor de mare coruptie, dar si din cauza lipsei de transparenta. Ceea ce va pot spune este ca unul din punctele de pe agenda mea este cresterea credibilitatii PNA, nu prin "lovituri de imagine", ci prin munca de ancheta efectiva.

Nu imi place sa dau termene, dar imi doresc ca, spre exemplu, peste un an sa putem vorbi in alti parametri despre PNA.

ZIUA de Cluj: In randurile magistratilor circula ideea ca procurorii numiti de PNA in trecut au fost "promovati politic", singura motivatie a acestora fiind beneficiile financiare. Teoretic, PNA ar trebui sa fie un corp de magistrati de elita. Ce veti face pentru a atrage procurorii cei mai capabili catre PNA?

Daniel Morar: Iar ma aduceti in sfera consideratiilor politice, iar eu nu vreau sa fac asemenea aprecieri. Nu cunosc cum au fost numiti procurorii pana acum, insa va pot spune cum vor fi numiti de acum inainte.

Vor conta capacitatea profesionala, disponibilitatea acestora de a ancheta dosare complexe, rezistenta la stres sau presiuni de tot genul, si, nu in ultimul rand, cinstea si puterea de munca. Nu poti fi procuror PNA daca nu esti dispus sa muncesti 24 de ore din 2

Nu oblig pe nimeni sa vina cu forta in aceasta institutie. Cei care isi doresc sa vina la PNA, sa isi analizeze mai intai parametrii personali. Daca indeplinesc cerintele, voi fi primul care ii voi sprijini in alegerea facuta.

In alta ordine de idei, voi continua evaluarile pe care le-am declansat, pentru a vedea cine merita sa ramana: cine nu poate, nu se simte in stare sau considera ca are alte prioritati este liber sa solicite transferul la alte unitati de parchet. Nu numai PNA-ul se confrunta cu o lipsa de personal.

ZIUA de Cluj: Cum au primit "bucurestenii" venirea unui sef din provincie, cunoscut fiind faptul ca exista multe orgolii in randul magistratilor din capitala?

Daniel Morar: Va place sa credeti sau nu, orgoliile nu isi au locul in justitie. Pe de alta parte, personalul PNA este cu adevarat cosmopolit. Sunt procurori si politisti din toata tara care lucreaza aici, la fel ca si cei care si-au exprimat dorinta de a se alatura acestei echipe. Nu cred ca a existat cineva care sa ridice o astfel de problema.

ZIUA de Cluj: In timpul campaniei anticoruptie din Italia, "le mani pulite", procurori italieni si-au pierdut viata in lupta sistemului mafiot. Merita acest risc? Sunt procurori dispusi la acest risc maxim?

Daniel Morar: Sper sa nu se ajunga la asemenea acte de violenta in Romania, dar - nu-i asa - viata bate filmul, iar procurorii ar trebui sa ia in considerare orice risc. Inclusiv acela de a rezista psihic presiunilor anumitor grupuri, de care vorbeati la inceput, risc care mi se pare mult mai real.

Atunci cand, in viata de familie, apar probleme datorita articolelor din ziare (uneori comandate), cand se primesc telefoane de amenintare (de multe ori neconcretizate in acte efective), sau, de ce nu, cand se primesc "oferte" substantiale in schimbul carora sa se "incetineasca" ritmul cercetarilor, trebuie ca procurorul sau ofiterul de politie judiciara sa dovedeasca taria necesara pentru a le ignora, fara ca activitatea sa sa aiba de suferit.

ZIUA de Cluj: Credeti ca poate fi zdruncinat sistemul corupt creat in ultimii 15 ani in aceasta tara? Este sau nu o misiune imposibila mult trambitata lupta anticoruptie?

Daniel Morar: Tragic este ca acest sistem corupt nu isi are sorgintea in ultimii 15 ani, radacinile lui sunt mai adanci in timp, iar acest fapt il face greu de eradicat. Insa, atat timp, cat se fac eforturi pentru a se demonta mecanismul coruptiei si exista vointa in acest sens, nimic nu este de nezdruncinat.

Prin urmare, "misiunea" nu este "imposibila", dar nu solicitati rezultate dupa numai o luna. Dati-mi doar putin timp si schimbarile vor fi palpabile.