Clujul risca sa ramana, peste cativa ani, fara cateva dintre cele mai importante unitati de invatamant de renume. Facultatea de Litere si Conservatorul sunt pe cale de a-si pierde sediile. Situatia e identica si pentru cateva dintre liceele de marca ale orasului, precum si pentru sediul Directiei Economice al Universitatii Babes-Bolyai.

Cladirile unor importante scoli si facultati din Cluj-Napoca si din judet, imobile care au apartinut pana in 1948 patrimoniului privat al cultelor religioase din Romania, vor reveni vechilor proprietari in lunile care urmeaza.

Declaratia facuta recent de membrii Guvernului i-a pus pe jar pe reprezentantii cultelor religioase care, pana in 25 ianuarie 2006, vor trebui sa depuna la sediul Guvernului, respectiv la Ministerul Culturii si Cultelor, listele cu imobilele revendicate.

La Cluj, liceul Gheorghe Sincai este revendicat de catre Episcopia Reformata a Ardealului, care mai are pe lista si liceul teoretic Apaczai Csere Janos, precum si fostul liceu forestier, alaturi de Clinica de pediatrie de pe strada Campeni.

In localitatile din judet sunt revendicate si cladiri, care, mai inainte, au fost sediile scolilor confesionale reformate, dupa cum a mentionat Marosan Tamas, consilierul juridic al Eparhiei Reformate din Ardeal. Situatia este similara cu cea a cultului greco-catolic.

Episcopia Romana Unita de Cluj-Gherla si institutiile religioase aferente au in cap de lista cladirile liceelor "George Cosbuc" din Cluj si "Petru Maior" din Gherla, sediul Academiei de Muzica "Gheorghe Dima" sau cladirea scolii generale nr. 2 din curtea bisericii Bob.

Administratorul eparhial greco-catolic, Cristian Teglas, afirma ca pe listele de revendicare mai figureaza vechile sedii ale scolilor confesionale din judetele Cluj, Bistrita-Nasaud, Alba, Maramures si Salaj, multe dintre acestea fiind in prezent cladiri dezafectate sau folosite in cu totul alt scop.

Protopopiatul romano-catolic cere retrocedarea sediului Facultatii de Litere (vechiul liceu confesional "Marianum"), precum si o parte din spatiul scolii generale nr. 2, din Piata Unirii. Sediul Liceului de Muzica de pe strada Avram Iancu este solicitat de Arhiepiscopia Ortodoxa clujeana.

Sunt cerute si imobilul liceului de arte "Romul Ladea" si internatul liceului de muzica, de pe strada Iuliu Maniu, care au apartinut, inainte de nationalizare, cultelor religioase.