Un anunt prin Internet i-a oferit sansa lui Cristian Fedor, fostul jucator al echipelor clujene "U" si CFR, sa ajunga in Sultanatul Brunei si sa joace pentru echipa printului mostenitor si apoi pentru nationala liliputanului stat asiatic.

Prestatiile sale au fost apreciate de printul Hadgi Al Muhtadee Billah, care a acceptat sa-l primeasca in probe de joc si pe Florin Socaciu, la randu-i fost component al Universitatii Cluj, al Armaturii Zalau si al FC Bihor Oradea. Socaciu a evoluat in Brunei timp de doi ani, castigand campionatul si Cupa Bruneiului, iar pentru nationala a marcat patru goluri.

La despartirea de print, Socaciu a primit cadou un ceas in valoare de 5.000 de dolari.

Succesul lui Cristian Fedor in Sultanatul Brunei, intens mediatizat in urma cu cativa ani, a starnit in randul fotbalistilor clujeni spiritul unei aventuri exotice. Fosti colegi de echipa la Universitatea, Fedor si Socaciu au pastrat legatura, iar primul i-a inlesnit lui Florin plecarea in Brunei, pentru sustinerea de probe de joc la echipa printului mostenitor.

Timp de doua saptamani, alaturi de alti 14 jucatori straini, Socaciu s-a antrenat si a disputat patru partide de verificare. "Probele de joc le-am dat in luna decembrie a anului 2003, antrenor la echipa printului fiind un englez.

Am jucat cateva «amicale», iar la finele celor doua saptamani printul mi-a oferit un contract de joc. La toate antrenamentele, mostenitorul tronului a asistat de pe banca tehnica si de foarte multe ori s-a sfatuit cu antrenorul", povesteste Socaciu.

Brunei - campionat cu 12 echipe

La ultimul recensamant al Sultanatului Brunei, stat in care cetatenia se mosteneste si nu se primeste nici macar prin casatorie, populatia nu o depasea pe cea a Clujului. "Stiu ca Bruneiul are o populatie de aproximativ 300.000, iar la Palatul Sultanului, care are 1.500 de camere si 365 de garaje pentru tot atatea masini, lucreaza 30.000 de persoane. Hobby-ul printilor este fotbalul si colectionarea de masini scumpe.

De aceea, fiecare print si-a facut o echipa de fotbal", afirma fotbalistul. Campionatul Bruneiului este format din 12 echipe, insa patru dintre acestea apartin Politiei, Armatei, Pompierilor si firmei de produse petroliere Shell. "Eu am avut norocul sa dau probe de joc si sa le iau la echipa printului mostenitor, pentru care fotbalul este mai mult decat o pasiune.

Pe parcursul unui an, in probe de joc au venit cam 150 de fotbalisti, majoritatea din tarile africane, dar si argentinieni, brazilieni, australieni si sarbi", a spus Socaciu.

Echipa la care a jucat Florin se numeste Dpmm FC, care in traducere inseamna "echipa Printului", si a castigat campionatul si Cupa. "Nu am pierdut nici un meci in campionat si, acum cateva saptamani, am castigat si Cupa Bruneiului. In paralel, am jucat si pentru nationala Bruneiului, care este inscrisa in campionatul Malaysiei si actioneaza ca o echipa de club. Am marcat patru goluri pentru Brunei si am evoluat ca fundas la marcaj.

Principala mea grija a fost sa joc bine si sa nu ma accidentez. Printul te vrea sanatos, iar o accidentare este tratata destul de superficial, in sensul ca te inlocuieste imediat cu un alt jucator. Au fost jucatori straini buni care s-au accidentat si dupa cateva zile au parasit Bruneiul. De aceea, m-am pus bine cu fizioterapeutul si maseurul echipei, carora le ceream ingrijire permanenta.

Normal, sfaturile acestea le-am primit de la Cristi Fedor", a mai spus Socaciu. Echipa lui Florin, prin regulament, nu avea dreptul sa dispute partidele din campionat decat in prezenta printului. "Daca era plecat din tara, partidele se amanau. S-a intamplat sa ne antrenam vreo doua saptamani si apoi sa jucam trei jocuri in sase zile.

Meciul nu incepe pana ce printul nu se aseaza pe fotoliul de la tribuna oficiala, una cam cat sase apartamente", a completat Socaciu. Despre cat a castigat in Brunei, ca fotbalist, Socaciu a spus doar atat: "de zece ori mai mult decat as fi obtinut in Romania".

Tara in care energia electrica nu se plateste

Pentru Florin Socaciu, Bruneiul este paradisul pe pamant, tara in care sultanul are grija de fiecare locuitor. Tinerii casatoriti primesc pamant pe gratis si li se construieste casa, iar impozitul pe venit sau terenuri nu exista. Nici macar electricitatea nu se plateste. "Cand mi-a spus Fedor de ce facilitati au parte cetatenii Bruneiului, ma gandeam la tinerii din Romania.

M-am si interesat cum poate fi obtinuta cetatenia, insa legea Sultanatului nu permite dobandirea cetateniei nici chiar prin casatorie, iar copiii rezultati dintr-o astfel de legatura nu sunt recunoscuti drept cetateni ai Bruneiului. Ei raman toata viata niste straini", s-a confesat Florin.

Drogurile te omoara si la propriu

In Brunei, consumul de alcool este interzis, iar detinerea unor astfel de produse se pedepseste cu inchisoare. Consumul, comercializarea si detinerea de droguri se pedepsesc cu moartea. La aproape fiecare intersectie a capitalei Bandar Seri Bagawan sunt panouri prin care cetatenii sunt avertizati asupra pericolului la care se expun in aceste cazuri.

In cei aproape doi ani cat a trait in Brunei, Florin nu a auzit ca cineva sa fie condamnat la moarte si executat din cauza drogurilor sau a alcoolului. "Cred ca aceste executii nu sunt publice, insa nici nu am auzit pe cineva sa fi asistat la vreuna. Bruneiezii sunt niste oameni simpli, disciplinati, cu mult bun simt si frica fata de legile sultanului", ne-a declarat Florin.

Invitat la nunta printului mostenitor

Impreuna cu intreg lotul de jucatori si antrenori ai Dpmm FC, Florin Socaciu a participat la primele manifestari ocazionate de nunta printului mostenitor. "Nunta este o procesiune care a inceput acum patru saptamani si care va mai dura inca doua. Printul si viitoarea lui sotie viziteaza toate institutiile statului, inclusiv spitalele, unde au loc banchete si servicii religioase.

Am fost invitat, impreuna cu toti colegii de echipa, tinutele de gala fiind asigurate de print. Inclusiv cadourile ni s-au cumparat, pentru a le oferi viitorilor soti.

La nunta printului, la masa cea mare, au fost invitati reprezentanti ai tuturor caselor regale din lume", ne-a spus Florin. El a fost impresionat de luxul si vestimentatia invitatilor, membrii familiei sultanului avand tinute incrustate cu diamante si perle de cultura.

A castigat la loteria vizelor

Socaciu a parasit Bruneiul si acum se pregateste sa se stabileasca la New York. El a castigat la loteria vizelor si a primit din partea SUA statutul de rezident. Locuieste impreuna cu Olimpiu Roman, unul dintre fondatorii echipei de fotbal Ripensia New York, si sofer la una dintre cele mai mari firme de inchiriat limuzine.

Intentia lui Socaciu este de a juca fotbal in Major League Soccer, campionatul profesionist din SUA. "Peste cateva zile ma intorc in State pentru a da probe de joc la doua echipe din prima liga americana.

Lucrez cu patru impresari si sunt convins ca voi reusi sa castig una dintre probe, poate chiar la New York Metrostars, unde acum joaca, printre altii, fostul campion mondial si european, francezul Youri Djorkaeff", ne-a mai spus Florin.