Declaratiile facute de presedintele Romaniei, Traian Basescu, chiar din prima zi a vizitei sale in SUA, continua sa fie un subiect fierbinte de discutii, de pozitii pro sau contra ideii de Parlament unicameral. Declansati, politicienii romani nu s-au zgarcit in declaratii.

Intr-un final, dupa o perioada de tacere, si premierul Calin Popescu Tariceanu a iesit la rampa, declarand ca nu sustine ideea unui Parlament unicameral si nu este de acord cu asumarea raspunderii pentru votul uninominal.

In acelasi ton, senatorul Puiu Hasotti, vicepresedinte al PNL la nivel national, a dat asigurari nu doar ca ideea de Parlament unicameral este proasta, dar si ca majoritatea colegilor parlamentari, indiferent de culoarea lor politica, nu o imbratiseaza.

Reporter: Domnul senator, cum comentati afirmatia presedintelui Traian Basescu, referitoare la faptul ca domnia sa ar prefera instaurarea unui Parlament unicameral in Romania?

Puiu Hasotti: Convingerea mea este ca ar fi o mare eroare, din mai multe motive. Un motiv este acela ca procesul legislativ nu ar fi filtrat in doua Camere; apoi, exista in Romania o traditie de 150 de ani a Parlamentului bicameral.

De asemenea, exista exemplele europene, care arata ca doar Ungaria, Finlanda si Luxemburg au Parlament unicameral si, atentie, cele doua din urma au sub 50 de milioane de locuitori. Parlamentul bicameral este expresia unei democratii adevarate. Un simulacru de Parlament bicameral in Romania a fost doar Marea Adunare Nationala de pe vremea lui Ceausescu.

Rep.: Totusi, dorinta asta brusca a presedintelui Basescu de a imbratisa ideea Parlamentului unicameral nu va ingrijoreaza?

P.H.: Presedintele Basescu s-a exprimat ca presedinte si ca cetatean… Este opinia dansului. Ce le-a scapat presedintelui si opiniei publice este ceva peste care nu se poate trece: Constitutia Romaniei, conform careia presedintele nu poate declansa referendum pentru consultarea populatiei vizavi de aceasta problema decat dupa consultarea Parlamentului.

si, va asigur eu, 95% din reprezentantii Parlamentului sunt impotriva unui astfel de referendum. Asta chiar daca, din populism, o serie de colegi declara contradictoriul.

Rep.: Partidul Social Democrat a dat de inteles ca este de acord cu ideea unui Parlament bicameral, ba chiar si-a reclamat paternitatea acestei idei…

P.H.: De fapt, presedintele Mircea Geoana a declarat asta si cred ca a vorbit gura fara el sau fara consultarea partidului.

Rep.: Da, dar senatorul Antonie Iorgovan a fost sanctionat de partid, de PSD, tocmai pentru ca a facut declaratii impotriva acestei idei de Parlament unicameral.

P.H.: Este o chestiune de fatada, pentru ca Geoana ar fi trebuit sa plateasca polita… Oricum, pe Iorgovan l-au sanctionat pentru vocabular, nu pentru idei. Iorgovan s-a exprimat folosind termenul de „imbecilitate”…

Rep.: Dar colegii de la Partidul Democrat? Ei ce au spus?

P.H.: La colegii de la PD am constatat pozitii contradictorii. Emil Boc, presedintele PD, este de acord cu ideea de Parlament unicameral si nu ma mira. Daca Traian Basescu raceste, Emil Boc ia aspirine… In schimb, doamna senator PD Maria Petre, care este si vicelider al Aliantei PNL-PD, cat si toti colegii pedisti s-au declarat impotriva Parlamentului unicameral.

Au avut suficienta intelepciune. Din discutiile pe care le-am avut, nici unul nu a agreat ideea.

Rep.: Domnule Hasotti, PSD se cam joaca cu dumneavoastra cand vine vorba de schimbarea Regulamentului.

P.H.: Nu se joaca. Doar ca maniera in care Vacaroiu si Nastase incalca regulamentele celor doua Camere arata cat de utila este schimbarea lor. Astazi (n.r. ieri, 15 septembrie a.c.) de exemplu, Vacaroiu a incalcat nu mai putin de 11 ori Regulamentul Senatului.

Rep.: Pai si ce veti face? Cum ii veti schimba pe cei doi presedinti ai Camerelor?

P.H.: Avem rabdare de sarpe. E mai putin important cand vor fi inlocuiti, ci ca vor fi inlocuiti.

Rep.: Revenind la presedintele Traian Basescu, dansul declara ca ar prefera ca sefia Camerei Deputatilor sa fie preluata de Mona Musca. Dumneavoastra, liberalii, ati desemnat pe altcineva.

P.H.: Traian Basescu si-a exprimat suportul pentru cineva, ca la fotbal. si este libertatea domniei sale sa-i fie simpatica Mona Musca. Nu este treaba dansului pe cine desemneaza PNL pentru Camera Deputatilor, tot asa cum PNL nu se pronunta in legatura cu echipa de consilieri ai presedintelui…