Un baietel in varsta de 3 saptamani, Antoniu Banto, internat din cauza unei enterocolite in Spitalul Judetean Zalau a fost victima unui accident, miercuri seara, cand o asistenta i-a taiat cu foarfeca o bucata din degetul mare, in timp ce-i desfacea un pansament

De la tratamentul cu furazolidon, la "tratamentul" cu foarfeca

Dupa cum ne-a declarat directorul Spitalului Judetean Salaj, Liliana Neaga, copilul a fost internat in Sectia de Pediatrie, in data de 12 septembrie 2005, cu varsaturi si scaune mucoase.

"In urma stabilirii diagnosticului de enterocolita acuta, acesta a urmat un tratament cu furazolidon si algocalmin si a fost hranit cu lapte pudra NAN hipoalergizant, deoarece enterocolita a fost provocata de alimentatia data acasa", a spus Liliana Neaga, adaugand ca "pentru administrarea algocalminului, micului pacient i s-a fixat o branula pe mana".

Pentru ca starea de sanatate a baiatului s-a stabilizat, in seara de 14 septembrie, s-a decis externarea acestuia in urmatoarea zi, iar medicul pediatru a indicat scoaterea branulei. Si de aici intra in scena asistenta medicala Elvira Moldovan, care nu se stie cum de reuseste, dar taie cu foarfeca din degetul mare al mainii stangi al micutului pacient.

"In momentul sectionarii leocoplastului care fixa branula, asistenta a ciupit din pulpa degetului mare de la mana stanga, imputandu-se un fragment de 5/8 milimetri de piele si tesut cutanat", a explicat Neaga.

Directorul Spitalului Judetean a mai precizat ca a aflat despre caz in data de 15 septembrie la raportul de garda si ca parintii baiatului au depus o reclamatie la spital tot in aceeasi zi. "Reclamatia a fost trimisa Ordinului Asistentilor Medicali, care, prin Comisia de Disciplina, poate analiza cazul sub aspectul suspiciunii de culpa profesionala", a afirmat Neaga.

Citand aceesi sursa, la nivelul spitalului, acelasi caz va fi analizat de Comisia pentru Abateri Discipliare, care va face cunoscute concluziile in urmatoarele zile.

"Nu vreau bani, vreau dreptate"

Pe de alta parte, tatal copilului, Antoniu Banto, a declarat ca a depus reclamatii la Spitalul Judetean, Directia de Sanatate Publica Salaj si Politie, nu pentru bani, ci pentru a i se face dreptate. Totodata, Antoniu Banto s-a plans de modul in care se comporta asistentele medicale cu apartinatorii, afirmand ca "acestea vorbesc foarte urat".

"Nu e o fapta foarte grava, dar nu o disculpa pe asistenta de raspundere"

Legat de acest gaz, directorul Directiei de Sanatate Publica Salaj, Siserman Costel, a confirmat ca s-a facut o sesizare si la institutia condusa de el si ca ancheta se afla in desfasurare. Siserman a mai spus ca "din datele pe care le are reiese ca este o plaga, care nu necesita foarte multe zile de ingrijire si ca, eventual, copilul va ramane cu o mica cicatrice".

"Nu e o fapta foarte grava, dar asta nu o disculpa pe asistenta de raspundere", a conchis seful DSP Salaj.

De asemenea, presedintele Ordinului Asistentilor Medicali, Dan Muresan, a spus ca in ceea ce priveste cazul amintit este vorba de "neglijenta in serviciu" si ca, in functie de concluziile analizelor efectuate de Comisia de Disciplina, asistenta medicala va primi mustrare sau avertisment.

Nu in ultimul rand, Muresan a tinut sa precizeze ca presa centrala a exagerat atunci cand a prezentat cazul asistentei zalauane.

Scandalul ia amploare

In urma sesizarii primite, cazul este cercetat si de IPJ Salaj, al carui sef, Iosif Ghiurca, ne-a declarat ca, potrivit uzantelor, in prezent se fac verificari sub aspectul savarsirii infractiunii de vatamare corporala din culpa.

Scandalul de la Spitalul Judetean din Zalau este pe cale sa ia o amploare si mai mare, dupa ce o alta asistenta, Florica Buciu, spune ca apartinatorii copilului au admonestat-o si agresat-o, tragand-o de par. Simtindu-se si ea lezata a facut o sesizare catre conducerea Spitalului Judetean Salaj, care, la randul sau, o va trimite IPJ Salaj.