Dreptul la informare al cetateanului erste garantat de Constitutie. Teoretic, caci practic omului de rand ii este destul de greu sa obtina informatii de la administratia locala.

In aceste conditii GAZETA isi propune ca la fiecare actiune a Consiliului Local sau Judetean, sa va prezinte "minunile" administratiei locale.

Cu mai bine de o saptamana inaintea sedintei Consiliului Judetean (CJ) din 28 septembrie, forul judetean si-a prezentat activitatea in cadrul unei intalniri cu presa.

In cadrul acesteia, "vrajitorii" judeteni au abordat o serie de probleme noi ale judetului, cum ar fi achizitionarea de microbuze sau masini ori conflictul cu Primaria comunei Floresti, dar si probleme vechi, ca cea ale stadionului sau a fantomei spitalului de urgenta din cartierul Manastur.

Clujul in Europa, via Bruxelles

CJ Cluj merge in "capitala" Europei pentru a convinge investitorii sa vina la Cluj. In acest scop, presedintele CJ a angajat, prin licitatie, o firma de lobby care sa-i reprezinte interesele in Belgia, pentru atragerea de fonduri UE in judet.

Singura firma care s-a prezentat la licitatia din 5 august, este cea care a prestat servicii similare si pentru judetul Hunedoara, reusind sa obtina fonduri. Serviciile oferite de firma in cauza vor scoate din buzunarul CJ, 800 euro lunar.

"Aceste costuri sunt foarte convenabile, avand in vedere ca pentru trimiterea unui functionar CJ la Bruxelles ar fi fost nevoie de aproximativ 10.000 euro pe luna", ne-a declarat Cornelia Trif, purtator de cuvant al CJ Cluj.

Inaugurarea oficiala a reprezentantei CJ Cluj la Bruxelles va avea loc pe 4 octombrie, iar o delegatie de la CJ, in frunte cu presedintele Nicoara se va deplasa in Belgia. Avand in vedere ca banii necesari deplasarii vor trebui obtinuti din sponsorizari, delegatia nu va fi una numeroasa.

Ramane de vazut cate fonduri va reusi sa obtina Clujul dupa 4 octombrie.

Strategii clujeni

CJ Cluj pregateste si un proiect de Strategie Judeteana, care va fi pus in practica cu acordul Consiliilor Locale din judet, in urma discutiilor ce vor urma. Proiectul este unul pe termen mediu, cuprinzand o perioada ce se va intinde pana in 2013, si, in mare parte, este un plan de dezvoltare judeteana.

Un prin punct prevazut in "Strategia Judeteana" se refera la dezvoltarea aeroportului international Cluj-Napoca, avand in vedere ca in ultimii ani, 60% din zborurile efectuate sunt externe. In acest sens, pe aeroportul clujean se va construi un nou terminal, exclusiv pentru aceste destinatii.

Se mai doreste modernizarea infrastructurii rutiere in zona montana, in special a drumurilor turistice, care se afla intr-o situatie deplorabila.

Tot pentru dezvoltarea turismului, CJ are in vedere valorificarea domeniului schiabil din judet, avand in vedere ca in momentul de fata exista o singura partie de schi amenajata, cea de la Baisoara. In acest sens Consiliul Judetean se pare ca a uitat de partia de la Feleac, una moderna.

Zona metropolitana

Un alt obiectiv este reabilitarea cladirilor ce se afla in patrimoniul CJ, printre care si doua castele, cel de la Gilau si cel de la Rascruci, unde momentan functioneaza o scoala speciala.

Mediul rural va aveam, si el de beneficiat in urma acestui proiect de strategie, prin dezvoltarea infrastructurii edilitare: alimentarea cu apa, canalizarea si extinderea retelei de gaze. Pentru mediul urban, se doreste constructia unor sosele de centura, care sa ocoleasca municipiile Cluj-Napoca, Cimpia-Turzii si Dej.

Cel mai ambitios proiect al acestei strategii de dezvoltare este realizarea unei zone metropolitane care sa cuprinda municipiul Cluj-Napoca si comunele din imediata vecinatate. Aceasta asociere ar duce la facilitarea obtinerii de fonduri UE pentru judet, deoarece marile aglomerari umane, le primesc mai usor.

In acest sens, deocamdata, singura comuna care nu a semnat Hotararea de asociere in sedinta CL, este comuna Floresti. Din acest motiv, demersurile nu pot inainta.

Razboi cu Floresti

Locuintele ANL din comuna Floresti (Cetatea Fetei) reprezinta un punct esential pe agenda de lucru a CJ. In urma intelegerii semnate intre acesta si Consiliul Local (CL) Floresti, urma ca 138 de clujeni si 62 de cetateni ai comunei sa primeasca locuintele in cauza.

Toate bune si frumoase, insa in luna septembrie CL Floresri a luat o Hotarare – fara a consulta CJ – prin care, 52 persoane (din 62) din comuna primesc apartamente cu doua camere, dar numai 53 persoane (din 138) din Cluj-Napoca pot beneficia de acest gen de spatii locative.

Problema este ca in urma numerotarii care s-a efectuat saptamana trecuta, in municipiu exista un numar de 56 de familii ce au copii si necesita de apartamente cu doua camere. CJ spera sa rezolve situatia creata in urma discutiilor pe care le va purta cu CL Floresti.

Second pentru elevi, nou pentru CJ

Un alt proiect al CJ, se refera la transportul in comun ce trebuie asigurat elevilor din zona rurala care locuiesc foarte departe de scoala. Pentru rezolvarea acestei probleme, Nicoara are in vedere achizitionarea, prin licitatie publica, a unui numar de 15 microbuze care sa asigure transportul de elevi.

Pentru acest proiect este necesar acordul tuturor membrilor CJ, iar bugetul pentru aceste achizitii este estimat la 200.000 euro. Nicoara a precizat ca ar dori ca microbuzele in cauza sa fie "second hand", deoarece cele noi sunt mult prea scumpe.

O alta propunere ce necesita aprobarea CJ se refera la achizitonarea de cinci autoturisme noi pentru parcul auto. Printr-o decizie a Guvernului, consiliile judetene pot alege intre autoturise de productie interna si cele de productie externa.

"Vom achizitiona si doua masini 4X4 pentru deplasarile in zonele rurale, deoerece drumurile respective lasa foarte mult de dorit. Nu stim inca ce marca vor fi acestea. Urmeza sa vedem cine va castiga licitatia.", ne-a declarat Nicoara.

Ba-i spital, ba nu-i spital

Vechea problema a cladirii din Manastur ce trebuia sa devina noul sediu al Spitalului de Urgenta e din ce in ce mai actuala. CJ se gandeste si se razgandeste de la o saptamana la alta in ceea ce priveste destinatia cladirii.

Ultima solutie gasita pentru rezolvarea situatiei a fost scoaterea cladirii la licitatie. Problema e ca nimeni nu doreste aceasta cladire, iar CJ s-a hotarat sa revina la proiectul initial.

Marius Nicoara ne-a informat ca exista o strategie paralela (alaturi de scoaterea cladirii la licitatie), care prevede finalizarea proiectului initial si transformarea cladirii in Spital de Urgenta.

Ramane cum am stabilit

Despre stadionul Ion Moina, GAZETA v-a informat pe larg. Conform ultimei declaratii a lui Nicoara, acesta va fi demolat doar dupa ridicarea unuia nou. Eterna intrebare, de unde se vor gasi bani pentru constructia noului stadion, ramane o intrebare fara raspuns.

Presedintele Nicoara a afirmat ca banii vor veni din vanzarea vechiului stadion, lucru pe care nu il intelege nimeni, precum si din concesionarea terenului de sub stadion. Ramane de vazut cum va reusi CJ sa obtina 12 milioane de euro dintr-o concesiune. Bineinteles, mai ramane raspunsul GAZETEI.