PSD, colosul de anul trecut, incaseaza lovitura dupa lovitura. Compromisul la virful filialei intre Gheorghe Nichita si Ion Solcanu n-a dinamizat activitatea organizatiei, ba dimpotriva. Filiala este, practic, absenta din dezbaterea publica si nu face fata atacurilor devastatoare ale adversarilor politici. Liberalii compenseaza lipsa de cadre prin combativitate.

Prefectul Radu Prisacaru a devenit virful de lance al liberalilor in batalia cu PSD. Democratii „joaca" prudent, senatorul Dan Cirlan pregatind abil alegerile din filiala. La conservatori, schimbarile de la nivel central au afectat tonusul organizatiei, in timp ce PRM aproape nu mai conteaza in peisajul politic local.

Filiala ieseana a PSD a ajuns o umbra palida a organizatiei din toamna trecuta. Seamana tot mai mult cu o armata debusolata, de parca liderii sai au fost capturati de inamic. Celor peste 10.000 de militanti raspinditi prin tot judetul le lipseste capetenia, omul care sa le spuna incotro s-o apuce.

Situatia este cu atit mai ciudata cu cit partidul detine doua functii importante la Iasi (Primaria si Consiliul Judetean), are in ograda sa toti primarii de orase (Pascani, Tirgu Frumos, Hirlau) si totodata cei mai multi primari de comune din judet. Mai mult, la alegerile generale, organizatia a obtinut cel mai mare numar de parlamentari.

PSD e in regres vizibil, ajungind o filiala in bataia vintului

Urcarea lui Nichita ca prim-vicepresedinte la organizatia judeteana si impingerea profesorului Doru Tompea la sefia filialei municipale a dinamizat doar intr-o mica masura activitatea PSD Iasi.

Compromisul de conjunctura intre Gheorghe Nichita si Ion Solcanu (liderul filialei judetene) n-a rezolvat problemele de fond din PSD Iasi, dorinta de actiune a primului fiind anihilata de absenta oricarei initiative din partea senatorului Solcanu. PSD Iasi lipseste din dezbaterea publica locala. N-are nici o tema de atac, in ciuda faptului ca evenimentele se succed cu repeziciune.

Atunci cind oamenii sai devin tinte pentru actuala putere, liderii PSD Iasi adopta metoda „ascunsului dupa cires". Mai mult, nu este exclus ca unele atacuri din presa locala sa fie chiar opera unor pesedisti locali, nemultumiti de regruparile de la virful filialei.

Cei sase parlamentari PSD sint ca si inexistenti, desi ca pondere reprezinta mai bine de o treime din numarul total al senatorilor si deputatilor ieseni. Senatorul Ion Solcanu, deputatii Valer Dorneanu, Mihai Dumitriu, Leonard Cazan, Gabriela Nedelcu si Vasile Mocanu au aparut o singura data in public impreuna si doar pentru a „jura" ca nu vor parasi corabia pesedista.

Trebuie amintit ca doua piese importante ale filialei, senatorul Neculai Apostol si deputatul Traian Dobre, au plecat din partid, nemultumiti de lentoarea si de lipsa actiunilor PSD Iasi. In cazul unor eventuale alegeri anticipate, PSD ar obtine in Iasi un scor inferior celui din toamna trecuta.

Partidul a ales o cale gresita, asteptind sa culeaga ceva procente in plus doar prin erodarea partidelor aflate la putere. Tactica eronata, in conditiile in care in tabara adversa nu se regasesc politicieni precum fostii cederisti Vasile Lupu sau Traian Rinja.

Puternici la Casa Patrata, liberalii duc lipsa de cadre

Imediat dupa alegerile din toamna trecuta, liberalii ieseni si-au asumat rolul de principal motor al coalitiei la nivel local. N-au declarat asta niciodata, insa actiunile liberalilor au demonstrat ca de fapt aceasta este principala lor preocupare. Liberalii n-au totusi relatii proaste cu democratii, insa cele doua partide colaboreaza tot mai putin, preferind actiunile pe cont propriu.

PNL a inceput in forta anul 2005, pe valul cistigarii alegerilor toamna trecuta.

Liberalii au redus motoarele pe parcursul vacantei de vara, dar au reluat activitatea incepind cu aceasta luna. PNL reuseste sa tina PSD-ul in sah, principalul partid de opozitie fiind situat mai mereu pe pozitii defensive. Beneficiind de o relatie buna cu premierul Tariceanu, liderul organizatiei liberale, deputatul Relu Fenechiu a impus citiva oameni in functii la nivel central.

In plus, are meritul de a fi aplanat disensiunile cu senatorul Varujan Vosganian. Fenechiu a riscat totusi prin implicarea sa frontala in chestiuni legate de privatizarile cu bucluc din judet. A uimit opinia publica la un moment dat vorbind deschis despre butoiul cu pulbere din Zona Industriala si de miscari sociale iminente la Fortus, Nicolina sau Terom.

Temerile sale s-au adeverit numai in parte, conflictele sociale la cele trei societati fiind de mica anvergura. Totusi, situatia firmelor respective ramine precara. La noua luni de la instalarea sa in Casa Patrata, prefectul pare a fi solutia ideala pentru PNL Iasi, desi initial chiar unii colegi de partid ii prevedeau un viitor sumbru.

In prezent, Radu Prisacaru este virful de lance in batalia cu PSD. Prefectul nu pierde nici o ocazie pentru a iesi in fata, ultimele sale interventii taioase fiind legate de sediul megalomanic al RAJAC si de banii publici care, potrivit spuselor sale, au alimentat campania electorala a PSD Iasi.

Liberalii sufera totusi in privinta cadrelor, nu toti cei nominalizati sa ocupe functii de conducere la nivel local fiind si cei mai competenti. La capitolul deceptii pot fi nominalizati deputatii Cristian Adomnitei si Grigore Craciunescu. Primul este seful tineretului liberal la nivel national, dar activitatea sa la nivel local este aproape zero.

La rindul sau, pascaneanul Craciunescu se agita incontinuu, insa fara nici o finalitate deocamdata. Pe total, PNL a cistigat ceva puncte in Iasi, dar ramine deficitar in mediul rural.

Democratii joaca pragmatic, dar sufera la capitolul omogenitate

Pasi marunti, dar siguri. Aceasta este tactica democratilor ieseni. Proiectele celor doi parlamentari democrati (senatorul Dan Cirlan si deputatul Petru Movila) vizeaza in primul rind Sanatatea, unde se vad deja primele rezultate. Iasul a devenit centru SMURD si are in fine un elicopter sanitar performant.

De asemenea, democratii l-au impus pe Vasile Cepoi, fostul sef al Casei de Asigurari Iasi, in conducerea Casei Nationale de Asigurari. Totusi, fata de liberali, zestrea posturilor din administratia centrala este saraca, acesta fiind unul dintre reprosurile la adresa lui Dan Cirlan, care razbate din interiorul filialei.

La rindul sau, Dan Cirlan, cindva „bufonul" din Consiliul Local si totodata dusmanul politic nr. 1 al primarului Simirad, si-a schimbat total strategia. Senatorul PD isi calculeaza atent miscarile si a inteles ca e important sa stii sa-ti vinzi „marfa". In organizatie, Cirlan n-are, practic, adversari.

Senatorul PD este favorit sa ramina sef si dupa alegerile din toamna, cind organizatia isi va stabili o noua conducere. Fostul deputat Adrian Mogos nu reprezinta deocamdata un pericol, iar „imprevizibilul" Constantin Serban, cel care tine legatura cu organizatiile din judet, isi da seama ca deocamdata exista o singura carte cistigatoare.

Totusi, PD nu isi promoveaza suficient oamenii valorosi din organizatie, in timp ce in Consiliul Local si Consiliul Judetean reprezentantii democrati au exprimat de citeva ori opinii ciudate. La Iasi, PD se mentine la cota de la inceputul anului. Ceva mai multa incisivitate i-ar putea aduce puncte in plus.

Conservatorii sint derutati de schimbarile repetate de la centru

Fostii umanisti, in prezent conservatori, au avut de suferit din cauza oscilatiilor repetate de la centru. Filiala PC din Iasi a ajuns o organizatie obosita de schimbarile survenite intr-un timp atit de scurt la virful partidului. Discutiile privind posibila iesire de la guvernare au derutat oamenii din teritoriu.

La Iasi, conservatorii au o relatie discreta atit cu liberalii, cit si cu democratii. Liderii celor trei formatiuni nu s-au certat, dar convietuirea a fost una formala, dictata de conjunctura politica de la Bucuresti. Pe de alta parte, alianta fostului PUR realizata cu PSD si PRM dupa alegerile locale atirna greu in ceea ce priveste relatiile cu Alianta D.A.

Daca ar merge singur in alegeri, Partidul Conservator ar putea scoate cu mari eforturi scorul obtinut la localele din 2004. Asta le-ar asigura cel mult un post de deputat.

Ruptura Stanciu-Vadim a lasat urme adinci In PRM Iasi

Peremistii lui Vadim au la Iasi viata grea. Ruptura deputatului Anghel Stanciu de PRM a lasat urme adinci, iar limbajul colorat al noului sef, Vlad Hogea, este departe de a atrage noi adepti in partid. Dupa ce a pierdut o parte insemnata dintre alesii locali, filiala locala n-are forta de a reveni la vremurile de altadata.

Singura preocupare a peremistilor ieseni a ramas razboiul cu Anghel Stanciu, o tema care nu intereseaza electoratul. Pe de alta parte, activitatea deputatului PRM Vladimir Firsirotu, picat de la centru pe listele Iasului, este zero. Fata de inceputul anului, PRM a suferit pierderi importante. In cazul unor alegeri, filiala ar putea sa nu prinda nici un loc in Parlament.