Din piatra, fier sau bronz, in toate culorile sau dimensiunile, cu forme rotunjite sau butucanoase, care mai de care mai penetrante vizual. Nu este vorba de nimic altceva decat de statuile ce pazesc cu strasnicie sediile de institutii din Constanta, caci fiecare institutie are, mai nou, un reprezentant de vaza ce troneaza impunator in fata cladirii, chit ca este neinsufletit.

Problema care apare acum este ca reprezentantii conducerii institutiilor, cu mici exceptii, nu au nici cea mai mica idee despre ceea ce reprezinta statuile asezate ostentativ in fata institutiilor care le conduc sau administreaza, dupa caz. Exceptii care confirma regula exista, dar nu sunt prea multe.

Acestea sunt statuile ce intra in patrimoniul cultural, cum ar fi statuia lui Ovidiu sau alte monument de for public din Constanta. Sau cele mult prea „evidente”, chiar si pentru un necunoscator.

Cu exceptia celor patruzeci si patru de statui care intra in categoria patrimoniu cultural, celelalte sunt gestionate de Primaria Municipiului Constanta, care dispune de fondurile necesare pentru a le renova sau intretine, desi institutiile unde sunt postate recurg si ele la servicii de intretinere.

Si Spitalul Judetean dispune de asemenea statui, a caror semnificatie ramane un mister pentru administratia recent instalata. Zece statui din piatra sau bronz strajuiesc petecul de pamant din curtea interioara a spitalului, dintre care una este denumita generic „Mama si copilul”.

Aceasta este de altfel si singura asupra careia administratorii spitalulului au putut sa se pronunte: „Statuile erau aici cand am venit eu, probabil au fost puse aici inca de la darea in folosinta a institutiei, din 1969. Sunt ale noastre, au fost puse pentru a infrumuseta locul, dar de ce au fost alese acestea si nu altele, nu pot sa zic.

Iar in privinta statuii cu mama si copilul, cred ca are legatura cu spitalul, cu maternitatea”, a precizat Mugurel Penea, seful Biroului administrativ din cadrul Spitalului Judetean. Cat despre statuia din interiorul spitalului, pe care toti trecatorii pot sa o admire in apropierea Capelei spitalului, semnificatia ei ramane, din nou, un mister.

„Statuia a fost donata de o doamna doctor si reprezinta cativa copii, marimea ei fiind destul de impresionanta”, a declarat seful biroului administrativ. Dar statuile „ciudate” sau lipsite de semnificatie nu se gasesc numai la Spitalul Judetean, ci chiar si in fata Prefecturii Constanta.

Aici se afla o statuie puternic „contestata” in urma cu ceva ani, care chiar a starnit cateva (de fapt, mai multe) reactii negative ale locuitorilor, ce descifrau ca unica semnificatie la acea vreme o manifestare a homosexualitatii. Este vorba despre 2 nuduri de barbati, destul de apropiate unul de celalalt.

In realitate, insa, statuia nu reprezinta decat un monument ridicat de revolutionarii din 1989 si se numeste „Caderea de pe soclu”, cu referire stricta la prabusirea regimului comunist. Deseori se intampla ca statuile sa dea si bataie de cap celor care le au sub obladuire.

Unele necesita curatare, pentru ca se oxideaza sau sunt acoperite de urmele lasate de pasari, iar altele au nevoie de atentie speciala. Acesta este si cazul statuilor mai mult decat ciudate (de, arta abstracta!) din fata Liceului de Arta din Constanta.

Spre deosebire de alte cazuri, aici nu se pune problema intretinerii acestora, ci a pazei lor: „Statuile sunt grunduite si vopsite, dar…de cele mai multe ori, si furate, pentru ca sunt din fier si reprezinta o atractie permanenta pentru cetatenii de etnie rroma care vin cu bomfaierul si le taie”, a declarat Lavinia Caian, profesor de sculptura in cadrul liceului.