Locuitorii din Madaras s-au saturat sa mai fie oraseni si vor sa se separe de Ardud, oras al carui cartier Madarasul a devenit anul trecut, in luna mai, cind in mod oficial Ardudul a devenit oras. Numai ca in loc de facilitati, de atunci "orasenii" din Madaras nu s-au ales decit cu necazuri si cu biruri mai mari.

Dupa un an si ceva de la "proclamarea" cartierului Madaras, acum cei din aceasta localitate vor sa-si conduca singuri destinele si sa se separe de Ardud.

Cei din Madaras cer separarea de orasul Ardud

Cei din Madaras spun ca de cind au devenit oraseni, viata lor nu s-a schimbat cu nimic. Ba mai mult sint obligati sa achite taxe mai mari, pentru ca au fost incadrati in zone principale, astfel platind impozite mai mari decit cei "de la oras", iar din aceste taxe, in sat, nu s-a intors nimic.

Satenii din Madaras nu sint multumiti nici de felul in care s-au repartizat fondurile, cartierul lor fiind mereu lasat deoparte. Ei spun ca in Madaras nu s-a rezolvat nici acum problema gropii de gunoi, iar gunoaiele din sat sint aruncate de-a valma. Oamenii sint nemultumiti si pentru ca problema retrocedarii padurilor nu s-a rezolvat deloc, dar nici cea a terenurilor revendicate.

Satenii sint convinsi ca soarta lor nu se va schimba nici in continuare, asa ca au decis sa inceapa formalitatile pentru separarea de orasul Ardud. Am vorbit si cu consilierul Micu Constantin. Spunea si el ca satenii striga dupa el in sat, imputindu-i toate problemele care sint nerezolvate.

El ne-a declarat si faptul ca s-a saturat de atitea necazuri si si-ar da bucuros demisia din functia de consilier local. Cit priveste separarea de Ardud, si in opinia lui asta ar fi o solutie pentru ca Madarasul sa nu mai fie cartier al orasului Ardud.

Pentru a fi intrunite toate conditiile de separare, ar fi nevoie ca si Baba Novac sa se uneasca cu Madarasul pentru a forma astfel impreuna o comuna separata. Sediu pentru noua primarie ar fi, la fel si pentru postul de politie.

Nici cei din Baba Novac nu sint multumiti de felul in care sint condusi de orasenii din Ardud. Lucrul nu ar fi imposibil, pentru ca si cei din Baba Novac sint nemultumiti de felul in care ii administreaza cei din conducerea orasului Ardud.

In urma cu citeva saptamini o delegatie din Baba Novac, in frunte cu preotul satului, s-a prezentat la audientele tinute la sediul Prefecturii, reclamind toate neajunsurile legate de starea drumului, de felul in care sint decimate padurile si alte nemultumiri, care in opinia lor se datoreaza unei slabe organizari a autoritatilor locale.

Cei din Baba Novac nu sint nici ei multumiti de taxele si impozitele stabilite, asa ca s-ar alatura celor din Madaras pentru a forma o comuna separata de Ardud.

Care ar fi modalitatea legala pentru separare?

Care ar fi modalitatea legala pentru separare? - a fost intrebarea la care am asteptat raspuns de la Eugen Chiorean, juristul Prefecturii: "Prima conditie de separare ar fi ca Madarasul sa aiba cel putin 1500 de locuitori. Pentru demararea actiunii de separare ar fi nevoie de un referendum, care sa fie aprobat de consiliul local.

Initiativa si proiectul de hotarire ar trebui sa vina din partea primarului Ardudului, care e greu de crezut ca va fi de acord cu asa ceva. Nu de alta dar, daca numarul populatiei orasului Ardud scade sub 5000, acesta nu mai intruneste conditiile de a fi oras mai departe.

Daca s-ar face referendum, la vot ar trebui sa vina si cei din Ardud, care precis nu ar fi de acord ca Madarasul sa se separe" - ne-a declarat juristul Prefecturii.