Despre necesitatea asanarii viilor hibride, pina la intrarea Romaniei in UE s-a scris si probabil se va scrie inca mult. Suprafetele de vie hibrida din judetul Satu Mare sint de 8-9 ori mai mari decit vita nobila. Costurile de infiintare a podgoriilor cu vita nobila se ridica la peste 40.000 de lei grei (400 de milioane de lei vechi) la hectar.

Mari probleme reprezinta lipsa butasilor pentru o asemenea activitate, dar si a banilor necesari executarii lucrarilor pregatitoare si achizitionarii materialului saditor. Despre vie si vin, cu trimitere la productiile estimate pentru aceasta toamna ne-a vorbit Ioan Cioltean, doctor in oenologie, specialist in cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Satu Mare.

Se estimeaza obtinerea a 21.089 tone de struguri

Potrivit datelor statistice, a subliniat Ioan Cioltean, in judetul Satu Mare sint in cultura 3.626 de hectare cu vita de vie, din care, 3.599 de hectare sint pe rod. Viile altoi ocupa 264 de hectare, soiurile de masa 40 de ha si doar 27 de ha sint vii tinere.

Starea de vegetatie actuala a viilor din judet i-au facut pe specialisti sa estimeze o productie de 21.089 de tone de struguri. Din aceasta cantitate, daca vremea nu va aduce surprize neplacute, 120 de tone o vor reprezenta strugurii de masa, 863 de tone vor fi struguri din vita nobila pentru vin si 12.330 de tone o vor reprezenta strugurii hibrizi.

Datele de mai sus sint sustinute de urmatoarele socoteli: productia medie de struguri pentru vin este estimata la 3.715 kg/ha; productie mai mare, adica, de 4.000 de kg la ha va fi la strugurii altoi; hibrizii vor da o productie medie de 3.697 de kg la ha si soiurile de masa ar putea avea 3.000 de kile la ha.

Productia totala de vin din aceasta toamna - 1.000.000 de litri

Daca viile vor fi scutite de atacuri de boli sau daunatori, pe seama productiilor estimate se vor obtine in aceasta toamna peste 10.000 de hectolitri de vin, din care vin nobil - 580 de hectolitri. In baza acestor date statistice estimate, interlocutorul nostru a subliniat faptul ca aproximativ 30-40% din productia de vin hibrid va ajunge la distilare, devenind rachiu de tescovina.

Acest aspect ii indreptateste pe specialistii satmareni sa spuna ca nu exista motive de majorare a pretului la vin, indiferent daca e vorba despre vin nobil sau din hibrizi.

In judet sint recunoscute 2 centre viticole

Faptul ca in judetul Satu Mare este traditie in producerea vinului, nu se poate pune sub semnul intrebarii.

Problema este ca acest aspect n-a fost recunoscut la nivel oficial, pina in urma cu putin timp, cind in perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, a fost inclus si judetul nostru in rindul producatorilor consacrati de vinuri sub denumirea "Dealurile Satmarului", cu centrele viticole Halmeu si Ratesti.

Pina la aceasta recunoastere, judetul Satu Mare era cuprins in arealele viticole "Dealurile Crisanei".

Dr. Ioan Cioltean a precizat ca vinurile nobile din judetul nostru, ca urmare a aciditatii ridicate, ar putea deveni materia prima pentru producerea sampaniei.