Conflictul de la Azomures a fost rezolvat prin semnarea unui contract pe doi ani, dupa doua saptamani de negocieri intense. Dupa ce AGA a hotarat inchiderea combinatului, iar la cealalta societate detinuta de patronii turci, Chimpex Constanta, au inceput actiunile de protest, Guvernul a trimis un mediator, care sa aduca la aceeasi masa patronatul si sindicatele.

Vasile Nistor, parlamentar si secretar de stat al Comisiei de Dialog Social, a fost prezent in trei randuri la Targu Mures, unde s-a discutat si analizat situatia combinatului.

A treia runda de negocieri, desfasurata in urma cu mai bine de o saptamana, a reprezentat de altfel si decizia finala a celor doua parti. Dupa discutii care au durat mai mult de zece ore, patronatul si sindicatul de la Azomures au ajuns la o intelegere. Au fost inaintate zece propuneri, discutate in parte, atat cu sindicatul, cat si cu patronatul.

Varianta finala, acceptata luni de 99% din salariati si semnata joi pe o perioada de doi ani de ambele parti, a inclus acordarea tichetelor de masa, a primelor, dar si a unei mariri salariale direct proportionala cu profitul societatii.

Contract in cifre

Majorarea salariala va fi realizata in functie de profitul societatii. Daca acesta va fi cifrat intre 500.000-1.500.000 de dolari, 500.000 vor fi repartizati maririi salariale. In cazul in care profitul combinatului va depasi 1.500.000 de dolari, o treime din cifra va fi alocata maririi salariale.

Pe primul semestru al anului 2005, Azomures a raportat un profit de 4.800.000 milioane de dolari. Oferta a fost agreata de salariati, mai ales ca, potrivit declaratiilor Mariei Dandarau, lider al sindicatului Alternativa 2002, suma care ar fi revenit majoritatii angajatilor daca cresterea de 9,5% se realiza, ar fi fost de 500.000-600.000 ROL.

In conditiile actuale, majorarea salariala acordata la finalul fiecarui an, poate fi mult mai mare. De altfel, directorul executiv al Azomures si secretar al Consiliului de Administratie, Angela Podina, a precizat ca nu profitul este problema societatii, ci cash-flow-ul.

Uimirea lui Seres

Toti producatorii de ingrasaminte chimice din tara au obtinut pentru anul in curs preturi preferentiale la necesarul de gaz, pana in semestrul patru acesta fiind de 132 de dolari/mia de metri cubi.

In urma cu cateva saptamani, Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, se arata uimit de pretul pe care Azomures l-a obtinut de la Hidroelectrica. Vicepresedintelui C.A., Yetkin Erman, a precizat ca acest discount a fost posibil datorita achitarii in avans a aproape 10 milioane de dolari pentru energia electrica.

Mediul prioritar, Chimpex de rezerva

Sesizarile facute de mass-media in ultimii doi ani, privind nerespectarea clauzelor de privatizare, au fost analizate la inceputul lunii de un reprezentant AVAS, rezultatele fiind, conform lui Yetkin Erman, pozitive.

In ceea ce priveste investitiile in euro, patronul turc a precizat ca proiectele realizate in acest sens au fost finalizate pentru apa si aer, printr-o investitie de aproximativ 30 de milioane de dolari. "In faza finala, ne mai trebuie maxim un milion de euro pentru a incheia proiectele", a adaugat Yetkin.

Contestatiile privind investitia in Chimpex, in conditiile in care la Azomures fondurile erau considerate insuficiente, au fost respinse de Yetkin Erman, care a motivat ca, pe o piata interna a ingrasamintelor chimice slab dezvoltata, Chimpex este varianta de rezerva.

"Incercam sa investim in mai multe locuri pentru ca noi credem ca Chimpex este o investitie buna. Vrem sa o aducem la standarde europene, la o capacitate de 10 milioane de tone, fata de un milion, capacitatea prezenta", a incheiat Yetkin Erman.