Prin adoptarea Legii 544, s-a urmarit, de catre legiuitor, crearea posibilitatii ca activitatile institutiilor si autoritatilor publice sa fie cunoscute de catre cetateni. In acest sens s-a prevazut obligativitatea tuturor autoritatilor publice de a pune la dispozitia celor interesati toate informatiile de interes public, cu exceptia celor care, conform legilor in vigoare, sunt secrete.

Prevederile articolului 17 sunt fara de echivoc: "Autoritatile publice au obligatia sa organizeze periodic, de regula o data pe luna, conferinte de presa pentru aducerea la cunostinta a informatiilor de interes public. In cadrul conferintelor de presa, autoritatile publice sunt obligate sa raspunda cu privire la orice informatii de interes public".

Desi legea este clara, in realitate situatia este cu totul alta. Am descoperit ca la nivelul autoritatilor publice locale din judetul Hunedoara, aceste reglementari ori nu sunt respectate, ori nu sunt cunoscute de cei care ar trebui sa le aplice.

In ciuda faptului ca legea este in vigoare de aproape patru ani, majoritatea primarilor sau functionarilor pe care i-am intrebat despre cum se aplica normele legale referitoare la accesul liber la informatiile de interes public au dat dovada ca nu cunosteau in profunzime acest subiect.

Pe de alta parte, cei care au mai "auzit" cate ceva despre problema informatiilor de interes public nu prea aratau ca ar fi interesati peste poate de textul legal mentionat.

Conform sondajului facut de redactorii nostri, repondentii se pot clasifica in trei categorii: cei care organizeaza conferinte de presa, cei care se intalnesc cu jurnalistii numai atunci cand au nevoie pentru a-si promova propria imagine si cei care habar nu aveau despre ce-i intrebam.

Comunicare pe ei

In prima categorie, si anume a celor care periodic informeaza opinia publica (cel putin asa a reiesit din discutia telefonica) in legatura cu activitatea desfasurata, se numara Primaria Deva, condusa de Mircia Muntean (foto), Consiliul Judetean si Prefectura Hunedoara.

Ultima conferinta de presa a fost organizata de institutia Prefecturii si cea a Primariei Deva, impreuna cu reprezentantii Consiliului Judetean, in 22 august. Subiectul prezentat a fost cel al fuzionarii echipelor de fotbal din Hunedoara si Deva.

"Noi organizam conferinte de presa chiar de mai multe ori pe luna si suntem deschisi oricarui dialog cu presa", ne-a declarat consilierul Ana Maria Grec.

La Orastie se discuta

Asa cum reiese din declaratiile oficiale, legea ar fi respectata cu sfintenie (sic!) de institutiile din Orastie. "La noi la primarie, conferinta de presa se tine in ultima zi de miercuri din luna si nu s-a intamplat sa nu organizam o intalnire cu jurnalistii", ne-a spus purtatorul de cuvant al primariei, Diana Fulop.

La ultima conferinta de presa au fost discutate subiecte ca organizarea manifestarilor zilelor dacilor si aniversarea a 10 ani de cand orasul Orastie a fost declarat municipiu.

Veniti sa ne laudati!

La Petrosani si Aninoasa, informatiile publice sunt doar acelea care ii vizeaza pe intaii alesi ai colectivitatilor, dar numai cele de bine (cum altfel!?). In Petrosani, ultima conferinta de presa a fost organizata in luna iunie de catre primarul Carol Schreter (foto dreapta), cand acesta si-a prezentat in fata mass-media raportul de activitate, care a constat in marete impliniri.

La Aninoasa, situatia este si mai interesanta. Dupa ce o perioada lunga de timp s-au ignorat cu temeinicie dispozitiile legale, in august 2005 s-a organizat o conferinta de presa pentru ca primarul Ilie Botgros (foto stanga), probabil inspirat de "succesul" colegului sau din Petrosani, sa-si prezinte raportul de activitate dupa un an de mandat. Ca a fost unul laudativ nu mai are rost sa pomenim!

Desi orasele din Valea Jiului, dupa cum este arhicunoscut - mai ales de cei care locuiesc acolo -, nu ofera un nivel de trai satisfacator, iata ca edilii de pe acolo gasesc si motive de mandrie locala. Ei poate or avea asemenea motive, pentru ca oamenii sunt dezamagiti!

Tacito ergo sum!

A treia categorie - si cea mai numeroasa - este constituita de majoritatea institutiilor din judet. Acestea nu s-au aratat interesate de contactul si dialogul cu alegatorii si nici nu cunosc legea care le obliga la acest lucru. In Hunedoara, primarul Nicolae Schiau (foto) nu a organizat nici o conferinta de presa de cand si-a preluat mandatul.

Surprinzator, cand au fost intrebati daca au cunostinta despre reglementarile cuprinse in Legea 544/2001, functionarii primariei au dat din colt in colt, nereusind sa dea un raspuns. De fapt au dat unul - tacerea! In situatia Hunedoarei se mai afla institutile din Brad, Hateg, Ilia si Calan.

La Brad, seful Serviciului de Administratie publica, Mirela Galea, ne-a declarat ca nu se organizeza conferinte de presa. Singurele intalniri la care presa are acces sunt cele ale consiliului local (sic!). La Calan, Hateg si Ilia, situati similare. Raspunsul a fost unul si acelasi pentru toti, nu se organizeaza conferinte de presa.

Quo vadis?

Dupa cum se prezinta situatia, este clar ca la nivelul intregului judet, hunedorenii au acces limitat la informatiile publice. Sau, in cazurile exceptionale, primesc doar infomatiile care au fost verificate temeinic inainte, pentru ca nu cumva vreun aspect compromitator sa "iasa pe piata".

Avand in vedere ca autoritatile publice, fie ele locale sau centrale, gestioneaza banii publici, activitatea acestora nu ar trebui sa fie nici pe departe atat de tainica pe cat doresc alesii.

Acestia ar trebui sa dea dovada de mai multa transparenta in relatia cu cetateanul si, mai ales, cu ziaristii, care nu fac altceva decat sa transmita informatia la cetatenii care, la fiecare patru ani, sunt tintele acestora, in calitate de alegatori.