Intr-un orasel din Ardeal, timpul se scurge totdeauna mai incet. Daca ne luam insa dupa ceasurile din Deva, timpul are cu totul si cu totul alte valori. Uitate de edili, ceasurile merg dupa capul lor sau bat pasul pe loc si nimeni nu se mai bazeaza pe ele.

De ceasul de langa Primaria Deva mai bine te feresti. In orice moment al zilei, el arata tot ora 12. Nu mai merge de ani buni. Devenii s-au obisnuit. Doar turistii mai fac greseala sa-l consulte, dar se prind imediat ca ceva nici macar nu mai scartaie. "Cat este ceasul? 10 fara 13 minute. Sigur! Nu va luati dupa acela. Ceasul se sus nu mai functioneaza de vreo 20 de ani.

Doarme ca si activistii de alaturi", se distreaza un pensionar poposit la umbra statuii lui Traian. Nimeni nu pare a sti ce este cu ceasul. Viceprimarul Ioan Inisconi spune ca nu apartine de cladirea primariei. Inspectorii de constructii stiu doar ca orologiul functiona prin anii ‘80, iar cei de la Directia de Cultura spun ca imobilul in podul caruia se afla este din secolul al XIX-lea.

Nu gasim pe nimeni care sa ne spuna daca din ceas au mai ramas doar cadranele sau mai exista si masinaria care sa-l puna in miscare.

Timpul costa bani

Alt ceas, alta ora sau alte "timpuri", fiindca la orologiul cu trei cadrane din intersectia de langa Piata Centrala, aratatoarele nu se potrivesc nicidecum. Te uiti la ora - 10 si 11 minute. Faci trei pasi inainte catre celalat colt si surpriza! Aratatoarele indica cu 10 minute mai mult. Ca si cum ai trai o poveste SF. Te rotesti catre cealalta fata. Aici este doar noua si jumatate.

La intersectia din fata Casei de Cultura in mijlocul scuarului este alt ceas mai bogat, cu patru cadrane. Nici unul nu indica insa ora exacta, iar in aceste conditii, timpul a ajuns motiv de batjocura pentru pensionarii care se relaxeaza prin zona. Faptul ca ceasurile au inscrisuri ale unei firme de asigurari, respectiv ale unei banci, nu pare sa le ajute la ceva. Concluzia apare firesc: oricat de multi bani ai avea, nu poti controla timpul.

Inisconi spune ca Primaria a vrut la un moment dat sa achizitioneze cateva ceasuri stradale care sa arate ora exacta si temperatura, dar, din lipsa banilor, s-a renuntat la investitie. Asa ca, in Deva, doar ceasurile de la gara arata ora exacta. Degeaba insa. Pentru ca trenurile nu vin niciodata la timp.

Asa ca, daca veniti la Deva, sa fiti pregatiti! Pentru ca timpul fie sta in loc, fie zboara aiurea…